IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кожно колоездене – методът за красота, който да изпробвате

16 август 2022 10 30

Една тенденция в TikTok, която си заслужава

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Дори когато всичко останало се проваля, любимите ни процедури за грижа за кожата винаги може да ни повдигнат настроението в края на деня. Понякога това е единственото нещо, което остава последователно в живота ни. В края на краищата, кожата е най-големият орган в нашето тяло, така че докато я поддържаме здрава с правилните съставки, които я подхранват и успокояват, всичко ще бъде наред.

Любителите на грижата за кожата в TikTok изглежда мислят по същия начин, като постоянно изобретяват някакви нови методи за красота. Те се вдъхновяват от миналото, подобрявайки тенденциите отпреди десетилетия, или пък измислят съвсем нови неща, които понякога работят, а понякога се провалят с гръм и трясък.

Новата тенденция, която е една от добрите, се нарича „кожно колоездене“, изобретена от дерматолога Уитни Боу. Това е четиридневен режим, който се зароди през април 2021 година, но сега доби особена популярност.

Какво е кожно колоездене?

Преди години, между стените на дерматологичния кабинет на д-р Боу, кожното колоездене започнало да се развива в това, което сега е режим от четири нощи, редуващ използването на активни съставки и почивка на кожата. Процедурите през тези вечери се редуват както следва – ексфолиране, ретиноиди, възстановяване, възстановяване, след което следва повторение на цялото нещо.

Според д-р Боу, по този начин ще извлечете максимума от активните съставки във вашите продукти за грижа за кожата, като същевременно минимизирате раздразнението, защото сте оставили кожата да си почине за две нощи.

Д-р Боу се заема да създаде стратегическа рутина, която прилага всички предимства, произтичащи от използването на ексфолианти и ретинол, като същевременно предотвратява възпалението и дразненето на кожата с две вечери на почивка. По този начин се опростява пренаситения свят на продуктите за грижа за кожата, който понякога изиграва лоша шега на всички нас.

„Светът на грижата за кожата ставаше прекалено сложен и след като изслушах моите пациенти и изследвах как реагира кожата им на различни процедури за красота, видях необходимост да рационализирам рутината им, за да оптимизирам здравето на кожата им“, казва д-р Боу пред Allure.

През първата вечер от режима, тя препоръчва да ексфолирате кожата с химически ексфолиант. Пилингът у дома е нежен към кожата и осигурява равномерна степен на ексфолиране. Продуктът винаги трябва да бъде прилаган след почистване на лицето, а след него се нанася овлажнител.

Ексфолирането не само освобождава кожата от мъртвите клетки, но може да подобри текстурата ѝ и да помогне на други съставки да се абсорбират по-ефективно. Независимо дали е химическо или физическо, ексфолирането е важна част от рутинната грижа за кожата, защото помага да се поддържа сияен, хидратиран блясък, може да изравни тена и текстурата, както и да отпуши порите.

@tatyanalafata Replying to @_pinkolive skin cycling is the key to acheiving the best results from strong products ?? #skincycling #skincaretips #skincare ♬ Freaky Girl Nicki Minaj - Nicki Minaj

Втората вечер от рутината започва с почистване, след това количество ретинол с размер на грахово зърно, покрито със слой овлажнител като последна стъпка. Ретинолът е една от основните форми на витамин А, който помага за стимулиране на клетъчния обмен, както и за производството на колаген. Това означава намаляване на фини линии, тъмни петна, тъмни кръгове и акне.

Но запомнете, че ретинолът изисква толерантност към кожата ви. За тези, които тепърва започват да включват тази активна съставка в рутината си, прилагайте с повишено внимание. Прекаляването няма да ви донесе по-бързи резултати, а просто ще причини повече раздразнение.

@drwhitneybowe Morning skincare routine should be consistent but at night it’s all about #skincycling #that #dermatologist #skincare #skincareroutine ♬ Forever - Labrinth

Що се отнася до последните две нощи от кожното колоездене, те са отдадени изцяло на хидратирането и възстановяването на клетките, което означава, че не са включени активни съставки. Започнете с измиване на мръсотията, използвайки нежен почистващ препарат. Ако смятате, че кожата ви има нужда от допълнителен тласък на хидратация, серум с хиалуронова киселина ще ви свърши работа. Накрая идва овлажнителят, а по желание може да използвате и масло за лице, което да запечата влагата.

Как работи кожното колоездене?

Концепцията на кожното колоездене позволява баланс между две ефективни, но потенциално дразнещи съставки. Редуването на употребата на ексфолиант и ретинол дава на кожата време да изгради толерантност и намалява потенциала от прекаляване.

Фокусирането върху едно активно вещество или процес за определен момент или вечер дава възможност за постигането на максимални резултати с минимално раздразнение. Въпреки че с течение на времето много хора могат да използват няколко продукта едновременно, всичко зависи от комфорта и нивото на чувствителност на кожата.

@drwhitneybowe I'll be posting more about #skincycling #thatboweglow #dermatologist #skincare #skincareroutine #retinol #cleanse ♬ Love You So - The King Khan & BBQ Show

Разбира се, трябва да вземете предвид вашия специфичен тип кожа и каква цел сте си поставили. Всяка рутина е различна и затова е важно да проведете разговор с дерматолог, за да разберете как да атакувате проблемите си, без да нараните кожата.

Ако не сте готови да се впуснете в кожното колоездене, може да опитате друг начин на редуване на козметиката. Започнете с нежно почистване два пъти на ден, плюс слънцезащитни продукти и витамин С сутринта. Веднъж седмично, примерно неделя, може да си правите химически пилинг. Ако кожата ви не може да понесе ексфолиране веднъж седмично, може да го правите веднъж на две седмици.

Кой може да прави кожно колоездене?

Най-важният въпрос е кои типове кожа могат да се възползват от кожното колоездене. Отговорът е – мазната или комбинираната кожа. За хората с по-чувствителен тип, съставки като ретинол и химически ексфолиант могат да причинят дразнене и възпаление.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари