IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емоционално харчене: Как да го избегнете през този празничен сезон

24 декември 2023 12 00

Внимавайте и с пазаруването в интернет

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Декември може да е най-прекрасното, но и най-скъпото време от годината. Мантрата на месеца по същество е да харчим до полуда, независимо дали става въпрос за лъскаво ново парти облекло с пайети, за изискани подаръци за любими хора, за пищни кулинарни пазари или за организиране на луксозна ваканция в почивните дни. И това, което прави този скок в харченето още по-сложен е, че празничният сезон е свързан толкова тясно с нашите емоции. Дори и да не си разменяте скъпи подаръци с близките, а само да залагате на време за традиции и семейство, вие пак вероятно ще направите някои преразходи, свързани както с добрите, така и с лошите емоции.

Ако сте получили солидна коледна премия от работодателя си или ако се чувствате виновни, че не сте прекарали достатъчно време с родителите си – това са все фактори, които могат да повлияят на начина ви на харчене.

Освен това сега сме подложени на наплив от коледни телевизионни реклами и оферти, които нападат нашите уморени, деликатни умове и ни крещят да пазаруваме, докато банковият ни баланс не спадне до нулата. Сега е доста лесно да изпаднем в неистова, емоционална лудост за харчене. Но реално не се нуждаем от всичко това, а по-скоро от терапия. Според различни експерти във финансите и психологията, трябва да се опитате да прекъснете моделите на емоционално харчене през декември, а и след това.

Какво е емоционално харчене?

Емоционалното харчене е това, при което вземаме решения за харчене въз основа на това как се чувстваме, независимо дали това е положителна или отрицателна емоция, а не рационално решение или нужда. Ако се глезите с покупка, за да подобрите лошия си ден, ако се глезите с покупка, за да отпразнувате успешния си ден, ако се глезите с покупка от скука и т. н. и като цяло сте склонни да купувате неща, от които не се нуждаете – значи сте жертва на емоционалното харчене (никой не е напълно имунизиран срещу него).

Когато емоционалното харчене „стане проблематично, това е постоянен модел, водещ до финансови затруднения, повишен стрес и обтегнати взаимоотношения, тъй като финансовото въздействие засяга и другите“, обяснява клиничният психолог д-р Кирън Шнак. „Това поведение може да допринесе за цикъл от емоционални върхове и спадове, тъй като удоволствието, получено от пазаруването, е само временно. Когато човек се въздържа от пазаруване, емоционалните нужди, задоволени чрез покупка, са неудовлетворени, карайки негативни емоции да изплуват на повърхността и привличат човека към харчене отново.“ Това е труден цикъл за прекъсване и може да нанесе истински удар на вашата кредитна карта в процеса.

Какво подхранва емоционалното харчене?

Ако логическата част от нашия мозък ни казва, че емоционалното харчене е лоша идея, защо се чувстваме толкова принудени да го правим? В основата си емоционалното харчене е свързано с бягство и търсене на радост. „Един ключов фактор е освобождаването на допамин, невротрансмитер, свързан с удоволствието и наградата, което може да се случи, когато купуваме нещо, което харесваме или искаме“, обяснява д-р Шнак.

„Емоционалното харчене може да бъде водено и от чувство за ниска самооценка и когато това желание бъде изпълнено, ние временно подобряваме това чувство за самооценка“, добавя д-р Шнак. „Особено предизвикателство е, когато хората имат толкова уязвимо чувство за собствено достойнство, живеейки в дигитална ера, където онлайн самосравняването е широко разпространено.“

Детството ни също може да играе роля. „Травмата от недостига е друг ключов фактор, който може да причини емоционално харчене“, казва д-р Шнак. „Това се отнася до психологическото въздействие, изпитвано от хора, които са израснали с ограничени ресурси или недостатъчен достъп до нещата, от които са се нуждаели. Това може да доведе до дълбоко вкоренена нужда да се компенсира миналото чрез придобиване на материални притежания.“ Пазаруването от чувство на паника или купуването на скъпи артикули за демонстрация на успех са индикатори, че това може да е движеща сила за вас.

Как да разпознаем емоционалното харчене?

Имате ли някакво подозрение, че може да прахосвате емоционално? Има сигнални знаци, за които трябва да внимавате. „Емоционалното харчене може да се прояви по различни начини“, обяснява Остин-Уилямс. „Да откриете, че когато се чувствате претоварени купувате много артикули спонтанно в интернет или когато видите добра оферта в магазина.“

Според д-р Шнак, може също така да откриете, че изпитвате вина или съжаление след това, но все още нетърпеливо очаквате следващия повод и се поддавате на желанието да купите повече неща. Вижте, трябва да помислите не само за чувството на щастие, което изпитвате, когато докоснете картата си, но и за махмурлука от нея, който ще стимулира и следващата ви покупка. Дори привидно положителни покупки, като нова дамска чанта, купена за награда за трудно спечелено повишение, или скъпа свещ за майка ви, могат да ви накарат да се почувствате малко виновни в непосредствено бъдеще. И така, какво правят емоционалните прахосници? Разсейват се със следващата покупка. Дори и да не харчите емоционално през цялата година, може да започнете да забелязвате тези модели на поведение около Коледа, когато напрежението на сезона нараства.

Как да избегнете и преодолеете емоционалните модели на харчене?

Светът е доста комерсиализиран около Коледа, така че не ви остава друг избор, освен да пазарувате, но все пак вижте някои одобрени от експертите съвети за избягване и преодоляване на емоционални модели на харчене.

Изключете известията и се отпишете от имейли

„Основната цел на търговците на дребно е да ви накарат да харчите парите си“, напомня Киа Комодоре, основател на подкаста Pennies To Pounds. „Ако сте се регистрирали за твърде много имейли, може да бъде много изкушаващо да пазарувате заради тези ежедневни промоции. Отпишете се, за да премахнете това желание.“ Ако вашите приложения за пазаруване ви изпращат известия, изключете и тях.

► Определете бюджет – и се придържайте към него

„Създайте реалистичен разходен бюджет и се ангажирайте с него“, казва д-р Шнак. „Запишете причините зад бюджета си, като подчертаете значението му и какво цените за спазването му. Редовно преглеждайте това, когато сте изправени пред желанието да харчите.“ За да сте в крак с нещата, разумна идея е да проверявате приложенията си за онлайн банкиране всеки ден по време на празничния сезон, вместо да заравяте главата си в пясъка до януари.

► Направете списък – и го проверете два пъти

Често прекалявате, когато става въпрос за подаръци? Може лесно да се увлечете и да похарчите повече, отколкото сте очаквали. Избройте за кого искате да купите и какво искате да купите, така че да не се изкушавате да харчите повече и повече.

► Приложете правилото за 48 часа

Повечето емоционални разходи се случват, когато се чувствате притеснени от края на офертата или имате желание да купите нещо точно тази секунда. Опитайте правилото за 48 часа. Добавете артикули в кошницата си, но не ги плащайте. Вместо това ги оставете там и продължете с деня си. Ако все още искате артикулите 48 часа по-късно, можете да ги платите, но има вероятност да сте забравили за тях. Това правило ви позволява да се въздържате от ненужни разходи, като същевременно усещате допаминовия удар от добавянето на артикули към вашата кошница.

► Избягвайте да пазарувате, когато се чувствате зле

Точно както казват, че не трябва да пазарувате храна, когато сте гладни, в идеалния случай не трябва да пазарувате, когато сте тъжни. „Пазаруването, когато сте в затруднено положение, може да увеличи вероятността от емоционално харчене, защото пречи на вземането на решения“, казва д-р Шнак. Вероятно ще се почувствате само по-зле, когато тази пратка, за която нямате предвидени пари, пристигне на вратата ви.

► Намерете други начини да се почувствате по-добре

Вместо да стартирате приложението за дрехи в края на добър, лош или посредствен ден, „проучете алтернативни начини за справяне с емоционалния дистрес“, предлага д-р Шнак. „Инвестирайте време в дейности като грижа за тялото или умствено поглъщащи дейности, които се грижат за ума ви.“ Ще откриете, че е по-малко вероятно да влезете в цикъл на разглеждане и пазаруване, когато задоволявате и двете нужди, а времето ви пред екрана ще намалее като допълнителен бонус.

► Опитайте и задайте „дни без харчене“

Ако можете лесно да загубите часове, разглеждайки различни онлайн магазини, помислете за определяне на времеви лимит за онлайн харчене. Можете също така да установите ограничения за определени дни от седмицата, като ги обозначите като дни без харчене. Задаването им може да помогне за предотвратяване на безсмислено сърфиране, което може да ви изложи на повече елементи, които могат да се докоснат до вашите емоционални нужди и да предизвикат желанието да харчите. Ако не знаете, че тези дънки съществуват, не можете да ги желаете.

За още полезни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

КоментариКоментари