IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Кейт и Меган не бяха с Уилям и Хари в Балморал?

9 септември 2022 12 30

Принцовете пристигнаха сами часове преди смъртта на кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

На 8 септември светът затихна за няколко минути, след като стана ясно, че кралица Елизабет II е починала в дома си в Балморал на 96-годишна възраст.

Най-дълго управлявалият монарх на Великобритания беше заобиколен от семейството в последните си часове, като тълпата пред замъка в Шотландия видя как принцовете Уилям, Хари, Едуард и Андрю, както и принцеса Софи, пристигат по най-бързия начин от всички точки на страната. Чарлз и Камила вече бяха в Балморал, след като имаха кралски задължения в Шотландия.

Това, което направи впечатление на феновете обаче, беше отсъствието на две важни дами – Кейт Мидълтън и Меган Маркъл. Те се намират в Англия, но все пак не придружиха съпрузите си в Балморал. Меган е на обиколка из Европа заедно с Хари, посещавайки първо Манчестър, после Германия и накрая Лондон, за да уважи няколко благотворителни организации. Кейт пък изпрати децата си в ново училище в Уиндзор само ден преди смъртта на кралицата.

Според източници, именно първият учебен ден на Джордж, Шарлот и Луи е попречил на Кейт да бъде до съпруга си в тежкия момент. Тази година първият звънец е особено важен за трите деца, тъй като те са в ново училище заради преместването на цялото семейство в Уиндзор. Мидълтън, която няма да разчита изцяло на бавачките за възпитанието на наследниците си, най-вероятно е останала в Adelaide Cottage, за да ги посрещне след училище и спокойно да им обясни за ситуацията.

Кейт все пак успя да се види с кралицата преди смъртта ѝ. Тя и цялото ѝ семейство посетиха Балморал в края на лятото, продължавайки кралската си традиция.

Въпреки че Мидълтън вероятно ще бъде известна като кралица консорт, когато Уилям се възкачи на трона, малко вероятно е кралица Елизабет някога да я е обучавала официално. Според запознати, тя не е била от хората, които дават частни уроци по кралски етикет. Историкът Сара Гристууд казва, че кралицата може да е подходила към връзката си с Кейт по начина, по който го прави с министър-председателите.

„Кралицата винаги предпочиташе действията пред думите“, казва Сара пред People. Добавя, че Елизабет никога не давала инструкции, но хората много добре разбирали по тона ѝ кога нещо не върви по план.

Все пак Мидълтън най-вероятно е развила близка връзка с кралицата, тъй като често може да бъде видяна с нейни бижута. Съпругата на Уилям също така следва примера на покойния монарх, носейки все по-цветни тоалети на официални събития.

Меган Маркъл,

Снимка: БГНЕС

Когато беше отбелязан платиненият юбилей на Елизабет тази година, Мидълтън действаше като пратеник в Уелс, возеше се в първата карета на известното шествие Trooping the Color и се присъедини към кралското семейство на балкона на Бъкингамския дворец. Според биографа Сали Бедел Смит, Кейт и Уилям чудесно представляват кралицата и показват, че един ден ще бъдат достойни нейни заместници.

Къде е Меган Маркъл?

Всички знаят, че Меган Маркъл и принц Хари са във Великобритания и бяха там, когато смъртта на кралицата беше обявена пред целия свят. В черния автомобил, който пристигна в Балморал обаче, беше само принц Хари. Маркъл остана в Лондон.

Въпреки първоначалното изявление на говорител на двойката, че те ще пътуват заедно до Шотландия, за да бъдат с кралицата след новината за влошеното ѝ здраве, само Хари се присъедини към баба си. Херцозите бяха в Лондон заради галата на наградите WellChild, насрочена за 8 септември. Церемонията обаче се отмени заради здравето на кралицата.

Хари и

Снимка: БГНЕС

Според различни източници, Меган не е присъствала в Балморал, защото вече не е част от тесния семеен кръг на кралицата. Тя и принц Хари се отказаха от кралските си задължения още през 2020 година, местейки се в Америка и прекъсвайки всички връзки с близките си в Англия. Отношенията между кралицата и херцозите на Съсекс постепенно се подобряваха, но тези с останалите членове на семейството остават влошени.

Меган и Хари дори кръстиха дъщеря си на Елизабет, давайки ѝ името Лилибет Даяна. Принцът дори призна пред The Today Show през април, че с баба му имат наистина специална връзка. По думите му, двамата си говорят за неща, които никой друг не знае.

Титлите на Уилям и Кейт официално се промениха

Принц Уилям и Кейт Мидълтън вече не са херцози не само на Кеймбридж, но и на Корнуол. Това се случи, след като Чарлз стана крал, а Камила се превърна в кралица консорт.

Бъдещите крал и кралица на Великобритания вече са сменили наименованието си в социалните мрежи. Титлата херцог на Корнуол се държи от най-големия син на британския владетел, а съпругата му получава титлата херцогиня. Преди това Уилям и Кейт получиха званието херцози на Кеймбридж, дадено им лично от кралицата през април 2011 година след сватбата им. Очаква се двойката да получи и титлите принц и принцеса на Уелс, които в миналото бяха притежание на сегашния крал Чарлз и покойната му съпруга Даяна.

Титлата принц на Уелс обикновено се дава на наследник от мъжки пол. Едуард VIII я държеше през по-голямата част от живота си, преди да се възкачи на трона. Царуването му обаче продължи само няколко месеца, след което той абдикира. Титлата обаче няма да премине директно в ръцете на Уилям след смъртта на баба му. Тя трябва да му бъде връчена от суверена. Самият Чарлз получава титлата едва на 9 години от майка си.

Според кралския биограф Сали Бедел Смит, Кейт Мидълтън постепенно се подготвя за ролята си на кралица. „Тя знае какво трябва да се прави. Сигурно е научила много от Елизабет“, казва авторката.

Кейт Мидълтън

Снимка: Getty Images

Въпреки че са разделени от 56 години разлика във възрастта, покойната кралица и Кейт споделят ключови квалификации за работа – тих стоицизъм, безпогрешна дискретност и твърда лоялност. Техните мнения по спорни политически въпроси никога не се чуват, отдадеността им към трона е непоколебима и публичният им имидж е строго контролиран. Кейт олицетворява неофициалния девиз на кралицата за обществения живот – „Никога не се оплаквай, никога не обяснявай“.

Какво се случва с децата на Хари и Меган?

Принц Уилям и Кейт Мидълтън най-вероятно няма да са единствените, които ще получат допълнителни кралски титли.

Въпреки че Меган и Хари се отказаха от обръщенията Нейно и Негово кралско височество, децата им официално могат да бъдат наричани принц и принцеса. 3-годишният Арчи и 1-годишната Лилибет получават тази чест, тъй като дядо им вече е крал. Така и принц Хари се изкачва по стълбицата на трона.

лилибет БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Насоките, дадени от крал Джордж V през 1917 година, позволяват да се дават кралски титли на деца на синовете на суверена. Когато кралицата беше на власт, децата на Хари бяха нейни правнуци и затова не получиха титли. Сега, когато Чарлз е крал, те са внуци на суверена и официално отговарят на изискванията.

Правилото от 1917 година запазва титли за деца на суверена и най-големия син на най-големия син на суверена, тоест принц Джордж, дори и след смъртта на кралицата. Що се отнася до принц Луи и принцеса Шарлот, те запазват своите титли, благодарение на ново правило, прието от Елизабет през 2012 година. Тогава тя обявява, че всички деца на най-големия син на принца на Уелс, тоест Уилям, получават кралски титли.

Въпреки че Арчи и Лилибет могат вече да се наричат принц и принцеса, дали ще използват титлите, е съвсем друга история. Говори се, че Меган и Хари са избрали да не дават титлата граф на Дъмбартън на своя син, въпреки че са имали това право. Според тях, това само ще донесе бреме на момчето и ще бъде повод за тормоз. В интервюто си пред Опра пък Маркъл заяви, че е имало хора в двореца, които не са били въодушевени от идеята Арчи да получи титлата принц, когато линията за наследяване се обнови.

Арчи БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Те казаха, че не искат той да бъде принц... което би било в разрез с протокола и че той няма да получи охрана“, каза Меган, добавяйки, че имало притеснения относно цвета на кожата на сина ѝ. На въпроса дали би искала Арчи да има кралска титла, тя отговаря „Ако това означава да бъде в безопасност, тогава да“.

След смъртта на кралицата, Хари вече е пети по ред за наследяване на трона, а Арчи и Лили са съответно шести и седми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари