IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На фона на проблемите с Брад Пит, Анджелина Джоли с есе за домашното насилие

6 юли 2023 15 00

Актрисата написа, че децата ѝ били грешно диагностицирани заради цвета на кожата си

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Анджелина Джоли написа есе, в което засегна две от най-важните за нея теми – домашното насилие и расизма.

Актрисата, която е майка на шест деца от различни раси и с различен цвят на кожата, обърна внимание на неравенството в здравната грижа, базирайки се на личен опит и преживявания. Тя публикува есето си в American Journal of Nursing, където обясни как новите технологии позволяват на лекарите и медицинските работници да забелязват синини, дори върху по-тъмния цвят на кожата. Джоли заяви, че лично е видяла как едно малко и преносимо устройство насочва директна светлина към засегнатото място и разкрива всичко.

Брад Пит,

Снимка: БГНЕС

В есето Анджелина зачекна темата и за домашното насилие, което от години твърди, че е изпитвала от Брад Пит по време на вече приключилия им брак. Най-запомнящият се случай, за който актрисата разказва в миналото, е от семейното им прибиране към Лос Анджелис. Тогава актьорите са пътували с частния си самолет от Франция, когато Пит е станал агресивен, като дори е ударил и едно от децата им. До този момент актьорът категорично отрича за случилото се.

Все пак Джоли поддържа своята теза за домашното насилие и казва, че е виждала как децата ѝ са били грешно диагностицирани заради цвета на кожата си. По думите ѝ, сестрите в болницата са казали на 18-годишната ѝ дъщеря Захара, осиновена от Етиопия, да внимава за розови образувания около шевовете след проведена медицинска процедура. Така щяла да разбере дали се подобрява или се инфектира.

„Трябваше да говоря с дъщеря ми, знаейки че ще трябва да гледаме за признаци на инфекция, базирайки се на собствените знания, за да ѝ обясня, че сестрата е имала добри намерения, но не ги е изрекла правилно“, пише Джоли.

Анджелина Джоли

Снимка: Getty Images

Актрисата обяснява, че новата технология в медицината е пет пъти по-ефективна за откриване на синини и белези от насилие в сравнение с обикновената светлина, като дори може да ги намери четири седмици след предполагаемия инцидент. Казва, че появата на синина е първият признак на насилие, но по-тъмната кожа на някои не позволява да се видят от невъоръжено око, така че остават незасечени от лекари и парамедици.

Анджелина Джоли и синът ѝ Мадокс като младоженци в Белия дом

Брад Пит отново ядоса Анджелина Джоли

Анджелина Джоли изпратила прочувствен имейл на Брад Пит

„За жертвите на насилие доказателствата за нараняване често са от решаващо значение за достъп до правна защита и лечение за физическо и психическо здраве, което прави ролята на здравните специалисти критична“, пише актрисата. Допълва, че без намирането на тези признаци, цветнокожите са в значително по-неблагоприятно положение, тъй като техните наранявания не са толкова правилно идентифицирани и документирани, което ги излага на по-голям риск от следващо насилие.

Анджелина Джоли

Снимка: Getty Images

Джоли отбеляза, че дори семейството ѝ, което има достъп до по-добра медицинска грижа, е страдало от неравенството в здравната система, включително приоритизирането на хора с бяла кожа. „От технологията до подобряването на разнообразието и представителството в медицинските изследвания и обучение, крайно време е да приемем нови решения“, заключи тя.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари