IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече фибри по време на изолация – по-добър сън

26 март 2020 10 50

Те се борят с възпалението

Pixabay

Диетичните фибри са известни със способността си да се грижат за храносмилателната система и по-лесното придвижване на храната през червата. Те намаляват холестерола и осъществяват баланса на кръвната захар, насърчават отслабването, но малцина знаят, че помагат и за качеството на съня.

В дни на пандемия и социална изолация заради коронавируса, много хора са стресирани, липсва им движение и спят доста по-различно от обичайното. Някои не могат да заспят с часове, други се будят или въртят в леглото. А това влияе негативно на здравето им.

По данни на „EatingWell“, една трета от населението спи по-малко от 7 часа сън на нощ, което се свързва с някои проблеми. Причината е, че сънят има голяма роля за имунитета, психическото и сърдечно здраве. И докато повечето смятат, че не спят добре заради стреса, прекомерната употреба на технологии и лични проблеми, не предполагат, че липсата на фибри в менюто им също може да е фактор.

Как фибрите влияят на съня ни?

диетични фибри,

Pixabay

Изследователи от Колорадския университет в Боулдър откриват, че увеличаването на приема на пребиотични фибри (тези, които се разтварят във вода и действат като пребиотик за червата) може да подобри качеството на съня. Данните са взети след експеримент с животни, ръководен от д-р Уил Булсевич. По думите му, консумацията на храни, пълни с фибри, може да насърчи микробиома на червата (полезните бактерии) и да направи тялото по-устойчиво на стреса. Така то ще има по-силна имунна система и ще устои на вирусите по време на пандемията.

Връзката между здравето на червата и съня

Забелязали ли сте, че когато сте недоспали, вие имате силен апетит? Резултатите от проучванията показват, че лишаването от сън причинява промяна в микробиома и системното недоспиване може да доведе до затлъстяване. Друго важно откритие е, че инсулиновата резистентност (предиабетно състояние), може да се влоши, ако болният има некачествен сън. Така той рискува да погълне повече въглехидрати, което покачва кръвната му захар.

Неотдавнашно изследване, цитирано от „EatingWell“, също доказва връзката между съня и проблемите с червата. Колкото повече човек не спи, толкова по-забавено храносмилане има, а болките, подуването и газовете са често срещан дискомфорт при него. За да предотврати това, той трябва да спи между 7 и 8 часа на нощ. Това спомага за подобряване на чревната флора, както и намалява риска от развитие на хронични заболявания.

здравословна закуска

Pixabay

Какво да ядете, за да получите повече фибри?

„Ако искате да си набавите пребиотици, идеалният източник е ясен – растенията“, казва специалистът. Всички те са богати на фибри, но не всички разполагат с пребиотични, които са по-полезни.

Пълнозърнести тестени изделия, орехи, банани, боб, лук, чесън, аспержи

Това са храните, които ще подпомогнат организма ви и ще подобрят работата на червата чрез пребиотични фибри. Освен че организмът ви ще е по-добре защитен от инфекции, а храносмилателната ви система ще действа без проблем, те ще повлияят положително и на вашето тегло.

Увеличаването на приема на фибри и съсредоточаването върху по-здравословното хранене по време на вашата изолация, ще балансира вашето кръвно, ще подсили имунната ви система и най-хубавото – ще намали тревожността, която изпитвате всеки ден.

мюсли с

Pixabay

Лекарите, медицинските сестри, санитари, полицаи, стюардеси и въобще – работещите на смени, са най-податливи на напрежението и най-често имат проблеми със съня. За да нямат проблеми с червата и да спят достатъчно, те трябва да променят храненията си и да се опитат да спазват нормален режим на лягане и ставане.

Учените са на мнение, че е по-добре фибрите или добавки с пребиотици, да се приемат преди лягане, отколкото рано сутрин, за да бъдат по-ефективни.

Не прекалявайте с фибрите

овесени ядки, банан,

Pixabay

Бъдете #ОтговорниВкъщи и не си мислете, че ако ядете колкото се може повече фибри, ще спите по-добре. Това може да доведе до обратен ефект – диария. Все пак, всичко зависи от здравословното ви състояние и вашето ежедневие.

Ако преди изолацията не сте похапвали здравословно, сега е моментът да го направите! Просто си купете по-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, много от които са богати на фибри. В комбинация с движение и спорт в домашни условия, избягване на електронни устройства поне 30 минути преди лягане, както и намаляване на консумацията на кафе, ще подобрят значително качеството на вашия сън и общото ви състояние.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари