IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Магнезий – как да приемаме достатъчно?

25 април 2020 18 00

Ето кои храни са богати на минерала

IStockphoto

Един от основните минерали, които помагат на организма да бъде здрав, е магнезият. Той играе важна роля в енергийния метаболизъм, предава нервните импулси, помага при стрес и намалява дискомфорта при физическа активност.

Наред с приема на калций, както и витамините C и D, човешкото тяло има нужда и от магнезий, за да функционира нормално. Но какво количество ни е нужно?

Тъй като той не може да се синтезира от организма, трябва да се набавя чрез външни източници. „Магнезият е микроелемент, от който ни трябват сравнително малки количества, но това оказва голямо влияние“. Това обяснява пред „EverydayHelath“ консултантът по хранене Моника Морено.

Според Националния здравен институт на САЩ, магнезият участва в близо 300 ензимни процеса в организма. „Той влияе върху мускулите, нервната функция, нивата на кръвната захар, производството на енергия и подвижността на червата“, казва още Морено. И изтъква, че е важен за здравето на костите.

Проучване от 2018 г., публикувано в „International Journal of Endocrinology“ показва, че консумацията на магнезий помага за предотвратяването на диабет, остеопороза, мигрена и сърдечни заболявания.

Колко магнезий трябва да приемаме на ден?

Ако се храним с разнообразие от плодове, зеленчуци, ядки и бобови култури, то най-вероятно получаваме достатъчно количество от минерала чрез менюто ни.

магнезий, храни

Istock

Препоръчителна дневна доза магнезий:

Мъже от 19 до 30 години – 400 мг;
Жени от 19 до 30 години – 310 мг;
Мъже над 30 години – 420 мг;
Жени над 31 години – 320 мг.

Трябва ли да пием добавки?

мускули, спорт

Pixabay

„Със сигурност можете да получите достатъчно магнезий само чрез режима на хранене“, казва още Морено. По думите ѝ, той се среща в изобилие в пълнозърнести храни, ядки, боб, плодове, зеленчуци и други. Ето защо, диета на растителна основа е изключително полезна.

 

Разбира се, има случаи, в които някои хора имат недостиг на магнезий по една или друга причина, но те са рядкост, обяснява диетологът Уилоу Ярош. По думите му, симптоми като умора, загуба на апетит, гадене и повръщане, са признаци, че може би човек не получава достатъчно от минерала чрез храната. Тогава могат да бъдат включени и добавки, но задължително след консултация с лекар.

„Магнезият се съдържа в костите и клетките ни, така че измерването на серумния магнезий невинаги може да даде точна картина за количеството в тялото“, казва още Ярош.

Специалистът е на мнение, че по-добрият вариант е да получаваме магнезий чрез храната, а не чрез добавки. Тогава рискът от поглъщане на прекомерно количество е минимален. „Например, когато изберете да получите магнезий от бадеми, вие също ще си набавите калций, фибри и протеин“, обяснява той.

спорт, разходка,

Pixabay

Кога се наблюдава недостиг на магнезий?

Някои здравословни състояния могат да повишат риска от недостиг на магнезий. Такива са стомашно-чревни проблеми, които влияят негативно на усвояването на хранителни вещества. Например болестта на Крон, диабет тип 2. Определени лекарства, като диуретици, също могат да понижат количеството на минерала в тялото.

Бонус

Как да се храним, за да получаваме достатъчно магнезий?

Най-добрият начин да си гарантирате, че консумирате достатъчно магнезий, е да се храните здравословно, предимно със свежи продукти.

ядки Pixabay

Pixabay

Ето кои храни, богати на магнезий, може да включите в менюто си:

– Кисело мляко – в половин кофичка нискомаслено мляко има около 42 мг магнезий, което е около 10% от препоръчителния дневен прием.

– Бадеми – шепа от ядките, но сурови, съдържа 79 мг магнезий или 19% от необходимата доза за деня.

– Спанак – приготвен на пара или варен, една купа от него съдържа между 100 и 150 мг магнезий, 37% от препоръчителния прием за деня).

– Картофи – не изхвърляйте обелките. Измийте ги добре и си похапнете, защото в един средно голям сварен картоф има около 80 мг магнезий.

– Кафяв ориз – по-здравословният вариант в сравнения с белия. Една купичка сварен е пълна с около 70-75 мг магнезий.

– Банани – в един средно голям има около 30-32 мг магнезий или 8% от количеството, което трябва да погълнете за един ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари