IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледна елха – какви рискове крие украсата ѝ?

19 декември 2020 13 30

Някои декорации може да навредят на здравето ви

Pixabay

Много семейства вече се подготвят за предстоящите празници. Въпреки че няма да е същото като предишни години и трябва да ограничат контактите си заради пандемията, някои имат коледно настроение. Независимо от обстоятелствата, в доста домове вече грее чудна елха, под която скоро ще поставим подаръците.

Обикновено в началото на декември всеки бърза да свърши задачите, които са му останали, да напазарува и украси вкъщи, за да посрещне Бъдни вечер и Коледа както подобава. Понякога поставянето на гирлянди и любимите ни играчки от детството е свързано с приятни емоции, но в други случаи то може да доведе до кихане, дразнене на очите, сърбеж по кожата или алергия. А причината се крие не само в прахта, попаднала върху тях, а и в материала, от който са изработени.

Всяка година се съобщава за потенциално опасни коледни играчки, които не бива да купуваме. Дори и да не сме си взели от тях, със сигурност има поне един орнамент в кутиите, които пазим, който е с токсични съставки или се налага да изхвърлим, защото е твърде стар и може да ни разболее.

коледни играчки

Pixabay

Крият ли коледните украси рискове за здравето на хората?

Много от играчките могат да съдържат олово, което попадайки в тялото, да доведе до здравословни проблеми.

Според д-р Кен Спейт, дори и да имате по-стари играчки, ще ви е трудно да разберете точния им състав, защото отдавна сте изхвърлили упътването им. Но той цитира проучване от 2014 г., което установява, че 13% от сезонните празнични декорации, продавани в две големи търговски вериги в САЩ, съдържат нива на олово, които надвишават прага, считан за безопасен за детските играчки. Въпреки че не са предназначени за деца, а по-скоро за възрастни, които ги използват за украса, те лесно могат да попаднат в ръцете на малчуганите.

„Оловото все още се използва в редица производствени процеси... Още повече при артикулите, произведени извън САЩ, където стандартите обикновено невинаги се спазват...“, обяснява Спейт пред Helathline и предупреждава хората да подбират внимателно украсата и да следят за страна на произход.

С нарастването на онлайн покупките заради пандемията, рискът едно семейство да си закупи некачествена коледна украса, е по-голям.

В някои магазини за цветя се предлагат растения като коледна звезда и имел. Въпреки че те не са отровни, с тях също трябва да се внимава в дома. Поставени на масата в кухнята или хола, те могат да предизвикат дразнене или алергична реакция както при деца, така и при възрастни, особено ако се пипат листата им, които може да са пръскани с различни препарати в оранжерията.

подаръци Pexels

Pexels

Безопасна ли е хартията за опаковане на подаръци?

Опаковъчната хартия е изключително красива. Всяка година в книжарниците и големите търговски вериги се предлага разнообразие от принтове, с които може да поднесете вашия подарък. Но от начина, по който е напечатана тя, зависи дали ще е безопасна за вашето здраве. Някои видове може да съдържат евтини мастила и други химикали, които да миришат зле и да доведат до алергична реакция на кожата.

Все пак, опаковането на една кутия няма да ви разболее, но може да раздразни кожата на лицето или ръцете, ако я пипнете след това, преди да се измиете.

Няма как да сте сигурни на 100%, че играчките, които сте купили за вашия дом, не съдържат токсични елементи. Все пак, за да се застраховате, каквото и да купувате, следете етикетите и страната на произход. Освен това, почиствайте от време на време декорациите си от прахта, която е основен алерген. Също така изхвърляйте някои по-стари орнаменти от време на време и ги заменяйте с нови. Вместо да разчитате на пластмасови, боядисани с многоцветен брокат, заложете на стъклени играчки, които са по-безопасни и издръжливи. Освен това не миришат на химикали и лепила като тези, произведени в Китай.

елха, коте,

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари