IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зачервена кожа след тренировка – на какво се дължи?

17 януари 2021 10 30

Дерматолози разкриват промените, случващи се с нея

IStockphoto

Спортуването е един от начините да поддържаме форма по време на пандемия. Независимо че в момента фитнесите и залите за различни видове спорт са затворени, има начини, чрез които да раздвижите тялото си. Каквато и физическа активност да извършвате, вие ще се чувствате по-тонизирани. Освен че по този начин ще предотвратите покачването на килограми, вие ще се погрижите и за вашата кожа.

Според дерматолога Елън Мармур, потта, отделена по време и след упражнения, е най-доброто почистващо средство за кожата, защото отпушва порите. Освен това, при движение циркулацията на течностите в тялото се увеличава, като по този начин до кожните клетки достигат повече хранителни вещества.

Всички казват, че спортът е здраве, но след него, дори и на открито заради забраните, се срещат някои изменения по кожата. Хората се оплакват от акне, което се появява в резултат на некачественото измиване на лицето или пипането му с мръсни пръсти. Отпускането пък наблюдаваме вследствие на отслабването, а в повечето случаи и зачервяване.

Защо кожата почервенява по време и след тренировка?

тренировка вкъщи

IStock

Промяната в цвета не се среща при всеки, а по-скоро при хората, които са с много светъл до среден тон на кожата. При някои руменината е особено осезаема.

„Когато тренирате, телесната ви температура се повишава. Един от механизмите на хомеостазата, използван от тялото, когато температурата се покачва, е да пренася повече кръв до повърхността на кожата, така че загубите на топлина от кожата да се увеличават“. Така дерматологът Хадли Кинг обяснява зачервяването на бузите след тренировка. Тя уточнява пред Mindbodygreen, че се получава така наречената периферна вазодилатация – малките кръвоносни съдове, открити в кожата, се разширяват постепенно, така че през тях да се пренася повече кръв. Именно на това се дължат червените петна по лицето.

Може ли да предотвратите зачервяването на кожата при тренировка?

Повишената циркулация на кръвта при спортуване води до промяната в цвета на бузите, особено при хората, които са с по-тънка и прекалено светла кожа. И тъй като това е нормален механизъм в човешкото тяло, трудно ще го предотвратите, посочва още д-р Кинг.

„Ако това наистина ви притеснява, може да успеете да го сведете до минимум, като правите упражнения в по-хладна среда и носите дрехи от „дишащи“ тъкани“, казва експертът.

тренировка, сняг,

IStock

Как да успокоите зачервената кожа след тренировка и обилно изпотяване?

  • Наплискайте лицето си със студена вода. Тъй като зачервяването е механизъм за охлаждане на тялото ви, с него ще ускорите процеса.
  • Намажете лицето с охладен гел от алое вера. Ползвайте го като овлажнител за кожата след тренировка. Растението съдържа съставки, които са известни със своите противовъзпалителни свойства. Това може да помогне за намаляване на червените петна и подуването на някои части. Следователно може да помогне за намаляване на част от зачервяването и дори подуването.

сняг, зима,

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари