IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хидратацията на тялото през пролетта – кога да пиете вода?

4 май 2021 18 00

Всяка клетка се нуждае от нея

IStockphoto

Водата е от съществено значение за процесите, случващи се в тялото. Приемът на определено количество за деня трябва да се спазва, но като че ли когато е по-студено, на нас не ни се пие. Но със затоплянето на времето е добре да имаме едно шише пред нас, за да насърчим хидратацията на организма през пролетта. 

Ако се храните с много плодове и зеленчуци, пиете достатъчно вода и спортувате, то вие сте една крачка напред към по-здравословния начин на живот. 

„Всяка клетка в тялото ни се нуждае от вода. Тя е решаваща за функциите на храносмилателната система, сърцето, белите дробове и мозъка “. Това казва пред EverydayHealth диетологът Сара Кригър и посочва, че има най-различни насоки за количеството, което трябва да изпиваме всеки ден, зависещи от гени, възраст, режим на хранене, физическа активност и други. Обикновено всеки може да определи за себе си, като приема по 1 мл вода на всяка калория, която поглъща. Или пък според теглото и годините: 

16 до 30 години    – 35-40 мл/кг
31 до 54 години    – 30-35 мл/кг
55 до 65 години    – 30 мл/кг
над 65 години – 25 мл/кг

По данни на американската Национална академия на науките, инженерството и медицината, мъжете трябва да пият поне 13 чаши течности на ден, докато жените – по 9-10 за същия период. 

Кога е най-добре да пием вода? 

Ето 7 момента, в които да я пиете задължително, за да сте добре хидратирани: 

пия вода

IStock

1. Веднага след събуждане

Вместо да търкате очи и да тръгнете към кафе машината, седнете на леглото, раздвижете се и изпийте 1 чаша вода. Ако можете и повече! Организмът ви се нуждае от течности рано сутрин, защото понякога не получава такива цяла нощ, което води до дехидратация, обяснява Кригър. 

Водата помага и за приема на лекарства. Ако приемате такива, е добре да пийнете повече, а в случай, че я стоплите и й добавите лимон, ще насърчите перисталтиката. Специалистът посочва, че кафето не бива да се пие на гладно. Може да обичате кофеин, но той дехидратира. 

2. Преди хранене

Чаша вода в този момент ще регулира вашия апетит и ще спомогне за загубата на излишното тегло. „Пиенето на чаша вода преди хранене може да ви помогне да се почувствате по-сити и да предотвратите преяждането“, казва нутрицистът Мелиса Митри.  

Малко проучване установява, че пиенето на вода преди хранене помага на мъжете и жените да ядат по-малко и да се чувстват също толкова сити, колкото и група от хора, които не са пили вода преди да похапнат. Данните са публикувани в списанието Clinical Nutrition Research.

минерална вода,

Pixabay

3. По време на хранене 

Някои специалисти по хранене отричат пиенето на вода по време на закуска, обяд или вечеря, но това си има своите ползи за тялото, посочва Митри. Особено ако се консумират продукти с високо съдържание на фибри. 

„Фибрите се движат през храносмилателната система и абсорбират водата, като помагат за образуването на изпражнения и насърчават редовното ходене до тоалетната“, казва нутрицистът и изтъква колко е важно да се приемат растения, богати на фибри. 

4. Следобед - вместо кафето 

Всички имаме момент от деня, в който сякаш зацикляме и ни се доспива. При някои това е точно след като похапнат на обяд, а за други следобед. Тогава обикновено си взимат кафе. Но то не действа по същия начин като това изпито рано сутрин. 

Установено е, че приемането на кофеин шест часа преди лягане нарушава съня. За да преживеете енергийния срив, заменете следобедното кафе с чаша вода. В противен случай дехидратацията на тялото ще засили умората и ще понижи настроението ви. 

стрес, главоболие

IStock

5. Когато ви заболи глава 

Главоболието е един от основните симптоми, че на тялото му липсват вода и други течности. Затова веднага, щом усетите това неразположение в областта на главата, посегнете към шишето с вода и отпийте!

Хората с мигрена могат дори да увеличат приема на вода, за да намалят тежестта, честотата и продължителността на мигрената, се казва в проучване от 2020-а при възрастни жени, данните от което са публикувани в Journal of Clinical Neuroscience.

вода, тренировка,

IStock

6. Преди, по време и след тренировка

Ако спортувате и искате да влезете във форма за лятото, трябва да пиете много вода. Тялото се поти непрекъснато и се нуждае от поддържане на електролитния баланс в норма. За да имате добра хидратация, пийте преди, по време и непосредствено след тренировка. 

Ако имате важно състезание или кардиоупражнение, трябва да си изготвите режим за прием на вода, за да сте сигурни, че пиете достатъчно. Според някои изследвания, дехидратацията може да намали ефективността на тренировките. 

За умерени дейности като ходене пеша, джогинг или изкачване на стълби, е препоръчително да пиете по 1 чаша вода поне 30 минути преди това, казва Митри. След нея, веднага след взимане на душ, продължете, като си набавите подходяща електролитна напитка като вода с лимон и хималайска сол. 

вода, тренировка,

IStock

7. Преди лягане

Не е хубаво да лягате с пълен стомах. Освен че е препоръчително да сте вечеряли поне 2 часа преди лягане, е нужно и да изпиете поне 1-2 глътки вода. Повече не е необходимо, за да не ставате често до тоалетната. 

Все пак, добре е да държите наблизо чаша или бутилка с вода. При много хора, приемали лекарства, се усеща сухота в устата, така че те могат да пият от време на време през нощта.  

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари