IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без извинения: Как да поддържаме форма през есента, за да сме здрави зимата

26 октомври 2022 08 30

По-студеното време и по-късият ден не са оправдания да намалим активността

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Есента е тук и знаем, че единственото, което искате е да стоите на топло, да гледате телевизия и да си почивате след дългия и изморителен работен ден.

Докато през лятото нямахме търпение да излезем с приятели на въздух и да се разходим, след като жегата е отминала, сега денят е много по-къс и докато се осъзнаем, навън вече се е стъмнило. Това сериозно повлиява на вече изградения ни режим на физическа активност, причинявайки промени във фигурата и теглото ни. По-късият ден със сигурност ни кара да си стоим повече време у дома, утешавайки се, че през есента и зимата се обличаме по-плътно и няма как излишните килограми да ни личат.

„Да, ама не“, казваше Петко Бочаров. Всъщност поддържането на здравословно телосложение не е важно само за фигурата, но и за цялостното здраве на организма. Красотата във външния вид е дори на доста по-задно място в класацията с причини да продължите да се движите, дори в студеното и мрачно време. Редовната физическа активност подобрява всеки аспект в живота ви – от емоционално до физическо състояние, включително и ви предпазва от вируси, настинки и по-сериозни заболявания.

И докато няма универсален и сигурен начин, чрез който да се предпазите от вирусите, има няколко неща, които може да направите, за да подсилите тялото за сезона на настинките. И тук не говорим за приема на редица витамини със странни имена, които се рекламират по това време на годината. Всичко, което се изисква от вас, е да сте постоянни и мотивирани, за да намерите сили да отидете до близкия фитнес за няколко часа през седмицата.

Как да поддържаме форма през есента, за да сме здрави и зимата

1. Прегърнете сезона

Здравословната, балансирана диета е от ключово значение за доброто здраве. Повечето от нас, включвам и себе си в това число, намират здравословния начин на живот за по-лесен през лятото. Тогава нямаме нужда от толкова много засищаща храна и можем да се задоволим с лека салата, таратор или плодове. През студеното време обаче това се променя и апетитът ни рязко се повишава, карайки ни да посягаме към вредни неща.

Преминаването към есента и зимата обаче не означава да се откажем от всички здравословни навици, които вече сме си изградили. Смяната на горските плодове с ябълки и круши, както и салатите с домати и краставици за такива с кореноплодни е правилният избор през следващите месеци.

цвекло Pixabay

Снимка: Pixabay

Проблемът е, че студеното време и тъмните вечери често ни карат да жадуваме за вредни храни, които намираме за по-удовлетворяващи. Тук може да замените чипса и курабийките с едно плодово смути, което е чудесно за допълване на закуската. Яйцата или овесената каша са идеални, ако търсите нещо топло.

Опитайте се да направите топли салати, като включите малко варени зърнени култури. Освен това използвайте бульони, домати и кисело мляко, вместо сметана, когато правите яхнии и гювечи. Сложете в ястията прекрасни сезонни зеленчуци като моркови, тиква и цвекло.

2. Запознайте се с добавките

Много от нас мислят за снабдяване с множество витамини, когато се почувстват зле, но имунната ни система функционира най-добре, ако се поддържа непрекъснато. Именно затова е важно да помислите за приема на качествени мултивитамини още сега, преди да е станало твърде късно. По този начин ще поддържате имунитета си силен, за да може да се справи с болестите и настинките, които нахлуват през следващите месеци.

витамини, добавки,

Снимка: iStock

Чрез редовния прием на витамини вие не подсилвате имунната си система, но я правите по-ефективна и способна да върши работата си. Мултивитамините и минералите са добър, рентабилен начин да запълните всички дефицити във вашата диета и да се снабдите с хранителните вещества, които обикновено се свързват с имунитета, като цинк и витамин С.

Също така има някои хранителни вещества, които обикновено липсват в диетата през зимата, като витамин D, така че е добре да го приемате под формата на добавка още от началото на октомври.

3. Не забравяйте подправките

Това е сезонът на обилните супи, яхнии и гювечи, а подправките са лесен начин да добавите малко вкус към здравословните рецепти. Почерпете вдъхновение от любимите си вериги кафенета и добавете сгряващи съставки към топлите напитки, каши и смутита за закуска. Подправките не само съдържат добър източник на минерали, като желязо, магнезий и калций, но много от тях имат и противовъзпалителни съединения, като куркумина, намиращ се в куркумата.

4. Тренирайте на обяд

Физическата активност също играе жизненоважна роля за подпомагането на имунната ви система да върши работата си. Ако знаете, че тъмните вечери и сутрини ще ви попречат на обичайния тренировъчен режим, променете нещата и се възползвайте максимално от обеда и ранния следобед, за да вместите малко упражнения в деня си.

йога, постелка,

Снимка: iStock

Ако обстоятелствата позволяват, проверете следобедните часове в близкия фитнес или използвайте близките паркове за тичане. Може дори да вместите някоя HIIT тренировка или йога сесия без дори да напускате дома или офиса си. Благодарение на интернет и изобилието от безплатни клипове за фитнес в YouTube, поддържането на форма навсякъде и по всяко време вече е изключително лесно.

5. Излезте навън

Да, знаем, че зимата и есента са най-малко популярните сезони за разходка или тичане сред природата, но не позволявайте на времето да попречи на социалния ви начин на живот. Облечете топли дрехи, вземете един чадър за всеки случай, сложете непромокаеми обувки и се вижте с приятели, колеги или просто се разходете сами.

разходка, ходене

Снимка: iStock

Ако вече сте започнали да спестявате за Коледа, една разходка в парка няма да ви изисква никакви финансови средства. Сложете слушалките и пуснете хубава музика, за да можете да прекарате едни 30-60 приятни минути сред природата.

Силен имунитет през есента и зимата – храните, които да приемате

Във форма през есента: 8 начина да стопите мазнините около корема

За да научавате още интересни съвети от света на здравето и спорта, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари