IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сух януари – как лесно и успешно да следвате правилата

3 януари 2023 10 30

Отказването от алкохола за месец понякога може да е огромно предизвикателство

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Отминаха дните, когато новогодишните обещания се въртяха около по-честото ходене на фитнес или яденето на по-малко вредни храни. Сега участието в Сухия януари – отказването от алкохол за месец – е популярно предизвикателство, което трябва да опитате в началото на годината. То може да ви предостави множество ползи за физическото и психическото здраве, да спите по-добре, да повишите енергията си и като цяло да се чувствате по-добре.

По време на празниците най-вероятно сте отпуснали душата си и алкохолът често е присъствал на трапезата. Независимо дали е било само една чашка или цяла бутилка, спиртните напитки са почти задължителни за повечето от нас, особено на Нова година. Именно затова Сухият януари се прави точно след празниците, за да може не само организмът, но и мозъкът да си почине подобаващо и да е готов за новата година.

Независимо дали сте любопитни да разберете дали може да издържите без алкохол цели 30 дни, искате да намалите приема на спиртни напитки, или просто се чудите какви всъщност са ползите от въздържанието, Сухият януари означава да направите много промени в живота си. С това обаче идва и предизвикателството да ги следвате стриктно и без стъпки встрани. Затова сме ви подготвили няколко съвета и трикове за постигане на така желания успех по време на Сухия януари.

Сух януари – как лесно и успешно да следвате правилата

1. Намерете мотивация

Преди да се потопите с главата напред в Сухия януари, важно е да изчистите пред себе си причините, поради които искате да го правите. Специалистите препоръчват да проучите мотивацията си за отказване от алкохола, дори да е само за 30 дни. Бъдете готови да си зададете въпроса „Защо?“ и да му отговорите честно, вместо да приемате Сухия януари като нещо, което другите правят и вие искате да го опитате. Да имате добра представа за това, което ръководи решението ви, може да ви помогне не само да се придържате към целите си, но и да ги персонализирате според нуждите си.

2. Списък с дейности, включващи алкохол

Ако любимите ви хора обикновено насърчават пиенето по време на събирания, това може да е основната ви спънка по пътя към успеха. Затова е важно да намерите алтернативи на тях, които ще ви помогнат да останете фокусирани.

сух януари,

Снимка: iStock

„Ако пиенето е голяма част от вашата ежедневна или седмична рутина и искате да се въздържате, трябва да правите нещата по различен начин“, простичко казва Моли Деш. Първата стъпка е да съставите списък с 30 интереса, хобита и дейности, които са уникални и лични за вас. Веднага след това си направете друг списък, в който да включите алтернативи на тези дейности, в които обаче не се включва алкохол.

3. Посветете се на решението си

Както при всяко друго житейско решение или голяма промяна в навиците, важно е не само да отделите време, за да обмислите избора си, но и да се ангажирате с избрания от вас път. Запишете някъде на видно място, че участвате в Сухия януари, кажете на близки и приятели, колеги или изтеглете приложение, което ще ви напомня, че трябва да стоите далеч от алкохола. Поемането на съвестен ангажимент и уведомяването на хората около вас за намеренията ви ще помогнат за затвърждаването на целта в мозъка и по-лесния път към успеха.

4. Махнете алкохола

Ще бъде много по-трудно да спазвате правилата, ако в хладилника ви има остатъчен алкохол и стойката ви за вино е пълна с бутилки на любимия ви сорт. Преди да започнете Сухия януари, изхвърлете или приберете надълбоко алкохола. Лесният достъп до напитките е това, което движи мисълта и желанието ви за нарушаване на правилата. Може да раздадете алкохола на приятели, съседи или роднини, които ще го оценят.

5. Следете емоциите и напредъка си

Съзнателното отказване от пиене е мощно упражнение и включва просто наблюдение на вашите мисли, чувства и поведение. Един чудесен начин да развиете този „мускул“ на вниманието е да записвате нещата. Всеки път, когато почувствате нужда или желание да консумирате алкохол по време на Сухия януари, ви препоръчваме да използвате приложение за дневник или цифрови бележки, за да изразите, обработите и разберете всичките си чувства в тези моменти.

сух януари,

Снимка: iStock

Когато например ви е скучно или се опитвате да прогоните неудобна емоция. Или може би сте щастливи и искате да се забавлявате, а пиенето е начинът, по който традиционно се отпускате. Вместо да действате според желанието, останете с чувството, което се появява за няколко минути. Често идентифицирането на това, което се случва във вашия вътрешен свят, е първата стъпка към разбирането на себе си, упражняването на състрадателен самоконтрол и насочването на кораба ви към по-голямо здраве и щастие.

Селма Блеър за трудното си минало със сексуално насилие и алкохолизъм

Сух януари: Какво се случва с тялото при отказа от алкохол?

Бюти съвети: Как да предпазим кожата от вредните ефекти на алкохола?

6. Бъдете готови за неудобни въпроси

Когато алкохолът често присъства по време на семейни или приятелски събирания, участието в Сухия януари може да породи няколко неудобни въпроса, на които е добре да имате готов отговор. Един от тях задължително е „Защо не пиеш?“. Тук е изцяло ваш избор как ще отговорите. Не сте длъжни да споделяте повече, отколкото искате. Не забравяйте, че има огромна разлика между поверителност и тайна. Чувствайте се свободни да бъдете честни за причините си, без да навлизате в подробности или да започвате разговор, който не искате да имате.

7. Яжте много протеини

Да, приемът на повече протеини може да помогне за ограничаването на желанието за алкохол. Едно от най-често срещаните неща, които изпитваме, когато се откажем от алкохола, е желанието както за питие, така и за захар. Това се дължи на начина, по който кръвната ви захар реагира на намаляването на приема на алкохол. Като консумирате протеини при всяко хранене, можете да подобрите баланса на кръвната захар и да намалите апетита за захар.

8. Създайте здравословен навик

Нашите навици се научават и подсилват от сложни системи за възнаграждение в мозъка ни, които включват стимул или задействане на желанието за коктейл, пиенето и незабавното приятно изживяване от алкохола. Ако установите, че пиенето се е превърнало в навик, който правите веднага след като се приберете от работа, отидете на парти или се чувствате стресирани, е важно да го замените с нещо друго по време на Сухия януари, за да залъжете мозъка.

сух януари,

Снимка: iStock

Ако обичате да си правите коктейли, продължете с тази практика, но просто не слагайте алкохол. Ако при стрес сте свикнали да си сипете чаша розе, просто си направете чаша чай от джинджифил, вземете си вана или се разходете за 30 минути.

9. Намерете отговорен партньор

Няма по-добър мотиватор за успех от любимия човек, с когото всяко преживяване е по-лесно. Помолете приятел, роднина или половинката да се включат с вас в Сухия януари. За някои хора, които пият от време на време, предизвикателството ще бъде лесно, но за тези, които имат по-сложна връзка с алкохола, то може да бъде изпълнено с определени емоции и пречки. Винаги е по-лесно да се придържате към целта с приятел, с когото да обсъдите чувствата си по време на процеса и да споделите, когато ви стане прекалено трудно.

10. Не се притеснявайте да поискате помощ

Сухият януари може да бъде просветляващ месец, когато хората започват да осъзнават по-добре предишните си навици за пиене – може би завършват месеца, решени да продължат да пият по-малко като цяло, или осъзнават, че всъщност може да имат нездравословна връзка с пиенето и искат да придобият по-голяма ангажираност към трезвеността.

Ако имате проблеми да не пиете и осъзнавате, че това може да е по-голям проблем, отколкото сте предполагали първоначално, не се колебайте да поискате помощ. Изисква се смелост, за да признаеш, че имаш нужда от помощ.

За още съвети за здраве и красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари