IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цинк, мед, джинджифил – какво наистина помага при настинка и грип

22 януари 2023 10 30

Погрижете се за вас и цялото семейство

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Отново е това време от годината, когато запушените носове и неудържимата кашлица започват да се появяват навсякъде. Експертите вече прогнозират, че тазгодишният грипен сезон ще бъде тежък и съобщават за нарастване на редица други респираторни заболявания след две години на относително затишие.

Най-добрата предпазна мярка срещу грипна инфекция е личната хигиена и ваксинацията, като това се прави преди разболяването, защото след това няма какво друго да направите, освен да се опитате да управлявате симптомите. Грипът, обикновената настинка и повечето други заболявания на горните дихателни пътища се причиняват от вируси, така че не можете да ги излекувате с антибиотици, които се използват срещу бактериални инфекции. Те са запазени за хора, изложени на риск от тежки усложнения, а за всички останали лекарите препоръчват почивка и изчакване на симптомите да отминат.

Симптомите на настинка и грип са доста сходни – треска, главоболие, болки в тялото и запушен или течащ нос. Някои хора могат да развият кашлица, болки в гърлото и умора. Но не всяка настинка е грип и обратно. Симптомите на настинката обикновено се натрупват по-бавно, по-леки са от тези, които може да изпитате при грип, и е малко вероятно да доведат до сериозни здравословни проблеми.

настинка, температура,

Снимка: iStock

Но от поколения наред рецептите за домашни средства срещу настинка и грип доказват, че са доста силни и ефективни. От чаши топъл чай до супи – не можем да кажем, че не сме опитвали всичко, което нашите баби и майки са ни предлагали. И сме доволни от резултата. Въпреки че няма точни данни как тези домашни средства се борят с настинката и грипа, експертите признават, че няма нищо вредно от възприемането на тези практики, които могат да ви накарат да се чувствате по-добре.

Разбира се, най-доброто решение при наличието на настинка или грип си остава посещението при лекар, който ще ви прегледа и детайлно ще ви обясни ситуацията, както и ще ви препоръча какъв подход да възприемете, за да се справите със симптомите.

Настинка и грип – какво може да ви помогне?

Укрепване на имунната система – витамин С, бъз и цинк

Има доказателства, по които може да се съди, че някои витамини и съставки в домашните лекарства – като витамин С, бъз и цинк – могат най-малкото да стимулират имунната система и леко да съкратят продължителността на вашите симптоми.

Идеята, че витамин С може да помогне при настинка, не е нова. Той е популяризиран от нобеловия лауреат Линус Полинг през 70-те години на миналия век, което предизвиква скок в търсенето на хранителното вещество. Оттогава учените предполагат, че витамин С подпомага поддържането на различни функции, като например способността на имунните клетки да намират и да се борят с инфекцията.

Ефективността на хранителното вещество обаче все още се дискутира. От една страна, тялото не е в състояние да съхранява високи дози витамин С като тези, открити в добавките, и всеки излишък обикновено се изхвърля от тялото. Някои клинични изследвания са установили, че времето, когато приемате добавки с витамин С, може да бъде от решаващо значение за неговата ефективност. Хубаво е да го пиете, преди да сте започнали да се чувствате зле, защото след започването на настинката вече няма голям смисъл.

витамин С

Снимка: iStock

В някои проучвания бъзът, често срещана съставка в сиропите за настинка и грип, особено тези, предназначени за малки деца, показва, че съкращава продължителността на симптомите, когато се приема преди или непосредствено в началото на заболяването. Плодовете на бъза съдържат мощни антиоксиданти и химикали, известни като антоцианини, за които е доказано с лабораторни експерименти, че подпомагат имунната функция.

По същия начин изследванията върху цинка предполагат, че приемането на сиропи и таблетки за смучене, съдържащи микроелемента на всеки три до четири часа, може да намали продължителността на настинката или грипа с ден или два, като потенциално предотвратява размножаването на вирусите.

Борба с раздразнено гърло – чай, супа, джинджифил и куркума

Възпаленото гърло често е естествен резултат от възпаление, създадено, когато имунната ви система се бори с вирус, заседнал в горните дихателни пътища. Подуването и болката могат да затруднят преглъщането на храна и поддържането на хидратация. Това в крайна сметка прави гърлото ви още по-сухо. Кашлицата може допълнително да влоши нещата. Поддържането на хидратация чрез пиене на чиста вода, топли чайове, бульони или супи може да ви помогне да се чувствате по-комфортно.

В много култури джинджифилът е едно от първите неща, към които хората посягат, когато се сблъскат с възпалено гърло. Често се накисва във вряща вода заедно с други билки за приготвяне на успокояващи чайове или се добавя към пилешка супа. Оказва се, че може да има научни доказателства, които да подкрепят тези вековни практики – няколко проучвания са установили, че джинджифилът може да има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на подуването.

джинджифил и

Снимка: iStock

Коренът от куркума, растение от семейството на джинджифила, което произхожда от Югоизточна Азия и отдавна се използва в аюрведичните медицински практики на Индия, също може да намали възпалението. Но неговите ефекти са предизвикателни за доказване, тъй като основното съединение в корена, куркуминът, не се абсорбира лесно в тялото и добавките с куркумин могат значително да се различават по състав. Яденето на куркума в храната или смесването ѝ с мазно вещество, като олио за готвене или топло мляко, може да ви помогне да усвоите повече от ползите от куркумина. Добавянето на черен пипер също може да подпомогне усвояването му.

Справяне с кашлицата – солена вода и мед

Ако възпаленото гърло се комбинира с кашлица, гаргарата със солена вода може да бъде полезна. Смесете около половин чаена лъжичка сол в пълна чаша топла вода и я жабурете в устата и задната част на гърлото за няколко секунди, преди да я изплюете. Всеки вид сол, който имате у дома, може да работи.

Лекарите често препоръчват гаргара със солена вода като начин за облекчаване на болката в устата или задната част на гърлото и подобряване на цялостното орално здраве. Гаргарата помага за разхлабването на гъстата слуз и може също така да премахне дразнители като бактерии, вируси и алергени от гърлото ви. Използването на солен разтвор осигурява допълнителна полза от изтегляне на излишната течност от възпалените тъкани и вместо това ги покрива с топла вода.

мед и

Снимка: iStock

Добавянето на мед към разтвора за гаргара или към всеки чай или топла напитка може да има подобен успокояващ ефект. Медът действа като успокояващо средство, което означава, че успокоява раздразнените тъкани, като ги покрива.

Грижа за здравето през зимата – как да подсилим имунитета

10 начина да се справите със запушения нос без лекарства

Настинка и грип – 6 решения, които наистина ще ви помогнат

Запушен нос – билки и парна терапия

Поддържането на носните ви проходи овлажнени е друго просто, безопасно средство, което може да помогне на деца и възрастни да получат известно облекчение от грип или настинка. Можете да постигнете това, като използвате овлажнител в стаята си, приготвите малко билкова пара или изплакнете носа си с топла солена вода.

чай, лимон,

Снимка: iStock

Изследванията показват, че поддържането на влажност в помещенията от около 40 до 60 процента намалява предаването на респираторни вируси и дори може да ви предпази от заболяване. При тази влажност вероятността да се задържат вируси по повърхностите и във въздуха е по-малка. А вирусите, които присъстват, са по-малко жизнеспособни.

Това е само информативен текст за това как да се справим с настинката и грипа. За експертен съвет и подходящо лечение на симптомите ви, задължително посетете лекар. Не приемайте лекарства без лекарско предписание или консултация.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари