IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 вида закуски, които водят до увеличаване на талията

18 юни 2023 18 00

Не се заблуждавайте, че са здравословни, предупреждават диетолози

IStockphoto

IStockphoto

Закуската е изключително важна част от деня за всеки човек. От нея зависи как ще се чувства той и дали ще има достатъчно енергия. Затова не бива да се пропуска и изборът каква точно да е тя е от особено значение.

Мнозина мислят, че овесени ядки с малко мляко и свежи плодове или пък зърнената закуска, са чудесен здравословен вариант. Въобще, битува схващането, че приети в малки количества, тези храни са полезни. Но това не е съвсем така. Причината е, че в тях има вещества, които водят до наддаване на тегло.

Ето пет храни и напитки, с които може да съсипете талията си, ако прекалявате с тях:

1. Кафе и други сходни напитки

кафе, сладко,

Pixabay

Сигурно ще си кажете, че кафето не е закуска, но за много хора то е именно това. Те просто не ядат нищо, след като станат. За сметка на това изпиват чаша кафе на гладен стомах, което е неправилно. Независимо дали го правят у дома или в любимото заведение, захарта в топлата напитка, някои подсладители, прекалено мазното прясно мляко или тежка сметана, ще окажат своето отражение на организма.

„Повечето специални кафета са пълни със захар и калории и могат да доведат до наддаване на тегло, ако се консумират редовно“. На това мнение е д-р Лиза Йънг, която е автор на книгата Finally Full, Finally Slim. Диетологът смята, че приемът на кафе сутрин, особено на гладно, овкусено с изкуствени подсладители и сметани, води до затлъстяване на корема и покачване на килограми. И причината се крие в повечето калории, които има в някои кафета от машините с монети или заведението до работа.

Кафето може да бъде полезно допълнение към вашата сутрин, стига да го пиете правилно, смятат експертите. „Това без калории, пълно с антиоксиданти, дори може да помогне за предотвратяване на диабет, депресия и да поддържа контрола на теглото“, смята Тами Шеймс. Диетологът съветва вместо висококалорично кафе да изберете неподсладено бадемово или такова с обезмаслено мляко. Така ще си спестите доста калории на седмица.

2. Зърнени храни

зърнена закуска,

Pixabay

Любимата ви зърнена закуска може да е виновна за повечето сантиметри на вашата талия. Според Йънг зърнените продукти в пакети са с добавена захар и рафинирани въглехидрати. Това определено увеличава килограмите, тъй като добавената захар е свързана с увеличаването на висцералната мастна тъкан.

Следващия път, когато отидете до магазина за хранителни стоки, потърсете зърнени храни, които не съдържат добавена захар или изкуствени подсладители. Въобще, четете внимателно етикетите, защото в някои пакети има и доста сушени плодове, в които количеството естествени захари е изключително високо.

3. Овесени ядки

овесена каша,

IStock

Кой не обича овесена каша или кисело мляко с малко овесени ядки, орехи и мед? Чрез тях може да си набавите необходимото количество фибри. Но трябва да знаете, че големината на порциите ще ви причини главоболие, след като се премерите на кантара.

Въпреки че овесените ядки засищат, лесно е да получите над 500 калории чисти въглехидрати, които се усвояват само за няколко часа, оставяйки ви гладни, като същевременно причиняват инсулинов скок, който спира изгарянето на мазнини и допринася за наддаване на тегло около корема.

Затова преди да ядете нещо с овесени ядки, преценете размера на порциите си. Препоръчителното количество за деня е една ¾ чаша). Комбинирайте ги с половин банан и протеин като яйца или кисело мляко за закуска. Така ще избегнете скок на кръвната захар и същевременно няма да изпитвате глад за въглехидрати.

Обилната закуска помага за изгарянето на повече калории

Диета с нула въглехидрати – различна ли е от кетото и полезна ли е?

4. Бъркани яйца

яйца закуска

IStock

Яйцата са чудесно средство за отслабване. Те са протеин, който засища организма. Също съдържат хранителни вещества като холин и витамин D, които не се срещат в много храни. Но проблемът възниква, когато са бъркани – овкусени с масло или олио. За да ги приготвят в тигана, хората добавят мазнина, а понякога шунка или останал в хладилника салам. Но така само могат да навредят на талията си след консумация.

Не се отказвайте напълно от яйцата, но просто внимавайте с мазнините. Или пък ги сварете или пригответе на тиган, който не изисква масло или олио.

5. Тестени изделия

жена с

IStock

Дори и да са в малки количества, те са пълни с въглехидрати. Дори и да са приготвени от пълнозърнесто брашно, което се смята за по-здравословно. Кексчета, кроасани, препечена филийка. Всички те могат да доведат до нежелани коремни мазнини. А ако са купени от магазина, те може да съдържат и рафинирани въглехидрати, причиняващи покачването на килограми.

„Сладкишите и някои други печива съдържат много добавени захари и са калорични. Те са с малка или никаква хранителна стойност, което ги прави изключително нездравословен избор за закуска. Някои кафенета предлагат по-здравословни опции от френските кроасани, като домашно приготвени продукти със здравословни съставки и без брашно. А вместо захар, има някои плодове“, обяснява д-р Лиза Йънг.

За още полезни плодове и съвети за здравословно хранене последвайте профила на Tialoto в Instagram и страницата във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

... ( преди 10 месеца )
stranni temi . li4no sum probvala s iaica na zakuska , daje gubi sum dobaviala ....ako sled tova hranene niama drugo , i ako tozi rejim produlji okolo mesec - dva ...kilogramite 6te sa s okolo 10 nadolu
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар