IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за отслабването, които трябва да изоставите в миналото

26 ноември 2023 15 00

С какво ни навреди диетичната култура

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много от нас чувстват, че трябва да променят телата си, вместо да ги обичат. Може да искаме да бъдем по-ниски, по-слаби, по-стегнати – всичко, което се смята за достойно или приемливо в очите на една култура, обсебена от външния вид. И докато промяната на тялото ви е лично решение, често има основни фактори, които играят роля. 

Посрещнете диетичната култура. Колкото и да ни се струва трудно, всеки от нас може да работи, за да се отдръпне от нея и да приеме по-мил, по-нежен подход към тялото си, за да бъде в хармония с него и всички процеси, които се случват в организма. 

Прочетете за митовете за диетична култура, които според диетолозите трябва да бъдат зачеркнати мигновено и на тяхно място да се настанят по-здравословни навици, които да следвате. 

Какво е диетична култура?

Диетичната култура насърчава мироглед, при който изглеждането по определен начин ви осигурява ниво на приемственост. Обществените очаквания казват, че трябва да се впишем в правилните размери, за да бъдем сред популярните, интересни и харесвани личности. Тревожните новини обаче не спират дотук. В статия от 2022 година The Cut цитира доказателства за подновения интерес към по-малките тела на знаменитостите и неспособността марките за дрехи да изпълнят обещанията за всеобхватни размери. 

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

Диетичната култура и слабите тела като идеал са проникнали в голяма част от нашия свят и е предизвикателство да се дистанцираме от тях. Дори и да не сте се сблъсквали с неправилно хранене, вероятно сте запознати с фрази като „чисто хранене“ или детоксикация след празниците. Докато на повърхността те могат да изглеждат като уелнес тенденции, тези митове имат за цел да ни държат фокусирани върху външния вид. 

Ако това ви ядосва и сте готови да предприемете действия, намирате се на правилното място. Така че нека отделим фактите от измислицата и да започнем да се отказваме от диетичната култура още днес. 

Митове за отслабването

Мит №1: Храната е или вредна, или полезна

Зеленчуците – полезни, захарта – вредна. Смутитата – задължителни, сладоледът – забранен. Плодовете – полезни или не? Научихме се да категоризираме храната по този начин – разделяйки това, което ядем, в списъци. Диетологът Ерин Рийвс нарича това „невероятно вредно мислене“. Тя обясни, че тъй като този навик е толкова дълбоко вкоренен, той може да създаде чувство на срам, безпокойство и вина около храната, както и да доведе до други поведенчески разстройства в храненето

отслабване, вредна

Снимка: iStock

„Това, което трябва да разберем, е че нашето самочувствие не зависи от храната, която ядем“, категорична е Рийвс. Тя предлага постоянно да си напомняме, че здравето е относително и всеки има различни нужди, които ни карат да се чувстваме най-добре. Вместо да мислим за храната като за вредна или полезна, важно е да разберем, че различните храни ни подхранват по различен начин, като оставим настрана хранителната стойност. Рийвс насърчава да се освободим от срама и да приемем енергията, удоволствието и щастието, които доставя храната. 

Мит №2: Детоксът предизвиква отслабване

Диетологът Алиса Уилсън иска да се откажем от опасния модел на детокс диети и прочиствания. Истината? Те могат да доведат до загуба на тегло, но само в краткосрочен план. Всъщност детокс диетите могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Вместо да се впускате изцяло в детоксикация или да следвате ограничително прочистване, Уилсън предлага просто да включите в режима си пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, постни протеини и здравословни мазнини, които ще помогнат за поддържането на тялото ви и естествената му способност за детоксикация. 

Мит №3: Избягвайте или ограничавайте въглехидратите

Най-вероятно сте чели, гледали или слушали истории за това колко са вредни въглехидратите и как те трябва напълно да изчезнат от живота ви, ако искате да постигнете желаната фигура. Рийвс обаче обяснява, че нашите тела се нуждаят от поне 50% от дневния прием на калории да идва от въглехидрати. Така че, ако някой намали въглехидратите от диетата си, може да отслабне, защото изключва основните нужди на тялото си. Но това може да бъде доста опасно и да доведе до наддаване на тегло, тъй като тялото се рехидратира и попълва запасите си. 

въглехидрати istock

Снимка: iStock

Нещо повече – и това се отнася за всяка група храни, която можем да изключим – това поведение “всичко или нищо“ води до цикъл на ограничаване на преяждането, при който може да започнем да се страхуваме от някои храни и да се чувстваме извън контрол около тях. Въглехидратите са необходими и всеки човек на тази земя трябва да ги приема всеки ден.

Седем здравословни храни, които е по-добре да пропуснете

Нежно хранене – недиетичният подход към оптимално здраве и щастие

Флекситарианска диета – полезна или вредна е?

Мит №4: Бързата храна е вредна

Въпреки че е удобна, вкусна и способна да задоволи глада ви късно вечер, бързата храна е демонизирана в нашата култура от години. Диетологът Уенди Лорд признава, че този тип продукти може да не съдържат толкова хранителна стойност, колкото другите храни, но яденето им от време на време няма да съсипе здравето ви или да ви накара да напълнеете

бургер, пържени

Снимка: iStock

Подобно на разделянето на храната на вредна или полезна, ако се опитаме да ограничим бързото хранене, можем да предизвикаме силен апетит за него. Вместо това, като се научим да възприемаме по-приемлив възглед за този тип хранене, можем да видим бързата храна – и всичките ѝ вкусове – в съвсем друга светлина.

Мит №5: Интуитивното хранене е лесно и всеки трябва да го практикува

Докато всеки смята, че интуитивното хранене е решението да се сбогуваме с диетичната култура веднъж завинаги, то не е толкова лесно. Може на теория да ни е ясно, че трябва да спрем да ядем, когато почувстваме засищане, но Рийвс цитира много други фактори, като вярвания, култура, навици и медицински състояния, които добавят сложност към уравнението. Тя отбелязва, че интуитивното хранене не е нещо, което можем да научим за една нощ. Всъщност това е процес, който може да отнеме години, докато хората го развият. 

детокс, плодове

Снимка: iStock

Рийвс насърчава да стигнем до причината защо се обръщаме към интуитивното хранене. Ако например искате да опитате метода, за да се отдалечите от диетичната култура, да намалите безпокойството и срама около храненето или да подобрите връзката си с храната, направете го. Но диетоложката предупреждава, че интуитивното хранене може да бъде прикрито като план за отслабване. 

Дори и да имате най-добри намерения, постигането на интуитивно хранене може да отнеме години. Може да се наложи да работите със специализиран диетолог, терапевт или лекар, за да ви помогне да се върнете към състоянието, в което се доверявате на сигналите за глад, нуждите и тялото си. В крайна сметка – няма такова нещо като универсален подход към диетата.

За още диети и съвети за здраве и красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари