IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хормонален дисбаланс – трите най-чести причини

27 ноември 2023 15 00

Те са и доста изненадващи

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Хормоналното здраве стана доста популярно в социалните мрежи в последно време, тъй като все повече жени осъзнават, че телата им изискват персонално внимание. Между разговорите за синхронизирането на цикъла и метаболизма става все по-ясно, че хормоните са от решаващо значение за цялостното ни здраве и благополучие, което обаче отдавна е пренебрегвано. Много е важно да знаете как да идентифицирате хормоналните дисбаланси, как метаболизмът и щитовидната жлеза са свързани с хормоналното здраве и да получите съвети за справяне с хормоналните проблеми. 

Изглежда, че всеки човек с репродуктивен цикъл изпитва някакъв вид симптом или диагноза, независимо дали става дума за поликистоза, безплодие, ендометриоза, ПМС, менструално главоболие или акне. Истината е, че не е много нормално да страдате от тези симптоми – всички те са признаци, че нещо не е наред в тялото ви, което означава, че всъщност може да го излекувате. Всички ние заслужаваме да имаме здрави, редовни, безболезнени менструации. 

Според диетолога и специалист по хормонални проблеми Лорън Папанос, съвсем обяснимо е, че толкова много жени страдат от проблеми с репродуктивната система. Според нея, това се дължи на неразрешени здравословни състояния, свързани с хормоналния дисбаланс. А той се предизвиква от три основни причини, които могат лесно да бъдат излекувани. 

Хормонален дисбаланс – трите най-чести причини

1. Лошо хранене

Според Папанос, днешната почва съдържа 10% от съдържанието на витамини, което е имала преди 50 години, което означава, че по-голямата част от нас не получават хранителните вещества, от които се нуждаем, за да поддържаме здрави нива на хормоните. В допълнение към промените в земеделието, хората ядат повече пакетирана храна и по-малко органична. 

„Пакетираните храни, дори да са „здравословни“, все още нямат всички фитонутриенти и витамини, които са живи и активни, за да може тялото ни да ги използва. Нашето общество е сериозно недохранено и веществата, които ни липсват са точно тези градивни елементи, които ни помагат да произвеждаме хормони“, казва Папанос. 

чипс Pexels

Снимка: Pexels

Ако изпитвате хормонален дисбаланс, уверете се, че ядете храни, които осигуряват на тялото ви достатъчно витамини и минерали. Специално за хормоните, Папанос препоръчва да дадете приоритет на ежедневния прием на витамин В, цинк, желязо и селен, независимо дали чрез вашата диета или добавки.

2. Ендокринни разрушители

В допълнение към намаляването на наличността на хранителни вещества, Папанос подчертава наличието на изкуствени химикали и токсини в нашата храна, околна среда и продукти като ключова причина, поради която много жени изпитват хормонален дисбаланс днес. „През последните 10-20 години има огромно увеличение на химикалите, нарушаващи ендокринната система, което продължава да се увеличава. Тези химикали могат да повлияят на способността на тялото да използва хормоните, които произвежда“, казва диетоложката. 

растителна диета,

Снимка: iStock

Според Папанос, ароматите, пестицидите и хербицидите могат да повлияят на способността на тялото да активира хормоните, които произвежда. Изследването на потенциалните създадени от човека токсини, които консумирате ежедневно, може да даде някои отговори защо изпитвате хормонален дисбаланс – започнете с възможно най-биологичното хранене и заменете козметичните продукти, почистващите препарати и т. н. с нетоксични алтернативи.

Кортизол – как да намалим хормона на стреса?

Вредни храни, хормони ... Защо задържате вода?

Преди диета: Подгответе хормоните си за отслабването

3. Натоварено ежедневие

Увеличаването на работохолизма и натовареното ежедневие може да е причината хормоните ви да не работят. По-високите нива на стрес могат да повлияят отрицателно на регулирането на нервната ни система, което от своя страна оказва влияние върху нашето хормонално здраве. „Ако нервната ви система е в постоянно тревожно и нерегулирано състояние, това ще повлияе на сигналите на мозъка, което ще създаде производство на неправилно количество хормони“, обяснява Папанос. 

стрес istock

Снимка: iStock

От решаващо значение е да управлявате стреса и да имате моменти на спокойствие, за да регулирате правилно нервната система. Оценката на ежедневието и заетостта ни може да бъде ключова стъпка към разрешаването на нашите хормонални дисбаланси. 

За още съвети от света на красотата и здравето ни последвайте в Instagram и харесайте страницата на Tialoto във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари