IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атлантическа диета – новата тенденция в храненето

19 февруари 2024 10 30

Ето какво представлява

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Средиземноморската диета ви казва да напълните чинията си със здравословни мазнини, риба, ядки, плодове и зеленчуци. Диетолозите я смятат за един от най-здравословните начини, по които можете да се храните. Диетата е полезна за сърцето, може да ви помогне да отслабнете и да се пренесете на красивия средиземноморски бряг, дори през зимата. 

Средиземноморската диета няма намерение да напуска обкръжението ни. Тя току-що беше обявена за най-добрата диета от U.S. News and World Report. Но новодошлият хранителен режим, наречен атлантическа диета, има няколко ключови разлики, които нашумяват през последно време. Според проучване, не е нужно напълно да изключите месото и картофите, за да поддържате талията, холестерола и нивата на кръвната си захар под контрол. 

Атлантическата диета идва от традиционните модели на хранене в северозападната част на Иберийския полуостров – по-специално северозападна Испания и северна Португалия. Сравняват я с по-известната за момента средиземноморска диета и има защо. И двете насърчават свободната консумация на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, зехтин, ядки и риба, като позволяват умерена консумация на вино. 

Основната разлика е, че типичната атлантическа диета позволява повече говеждо и свинско месо и в нея има тенденция да се включва повече нишесте от средиземноморската. 

Какво може да ядете според атлантическата диета?

Местните пресни храни, които са сезонни и минимално преработени, са фокусът на този хранителен режим. 

Основни продукти в диетата включват плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб, картофи, боб, зехтин, риба и други морски дарове, мляко и сирене, както и сушени плодове и ядки, особено кестени. Атлантическата диета също позволява умерени количества говеждо, свинско, птиче месо и вино. 

@lucysmart123 The Atlantic Diet: A Mediterranean Cousin Explaned! #diet Atlanticdiet #healthyfood #fyp ♬ original sound - Healthy beauty

Тук обаче трябва да забравите за пържените храни. Кухнята в региона на Испания и Португалия е предимно скара, печено, на пара или задушено. По-специално задушаването е метод на бавно готвене, който може да помогне за запазване на хранителните вещества и подобряване на вкуса, включвайки съставки като морски дарове, постно месо, зеленчуци и бобови растения. То отразява кулинарните традиции на регионите по крайбрежието на Атлантическия океан. Можете да използвате пресни билки и подправки, за да подсилите вкуса на вашите яхнии. 

Какви са ползите?

Атлантическата диета е с ниско съдържание на наситени мазнини и богата на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и здравословни мазнини. В проучване от тази година, което включва 574 участници, тези, които са спазвали диетата в продължение на шест месеца, са забелязали значителни подобрения в обиколката на талията и HDL (т. е. добрия) холестерол

Други скорошни проучвания показват, че атлантическата диета може да помогне за намаляване на депресията и да увеличи дълголетието

риба, картофи

Снимка: iStock

Атлантическата диета се фокусира върху морски дарове и здравословни мазнини, като тези в рибата и зехтина. Това може да допринесе за подобряване на здравето на сърцето и намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Проучване от 2022 година установява, че хората, които ядат повече от половин чаена лъжичка зехтин дневно, имат по-ниски нива на преждевременна смърт от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, които никога или рядко са консумирали маслото. Диетолозите приветстват зехтина екстра върджин като здравословна мазнина, защото е богат на антиоксиданти като олеокантал, за който е известно, че помага в борбата с възпалението

Подобно на средиземноморската диета, ползите за здравето от атлантическата диета са до голяма степен полезни за дългосрочното когнитивно здраве. Пресните морски дарове и зехтинът са богати на омега-3 мазнини, хранително вещество, свързано с мозъчната функция.

Има ли причини за опасения?

Въпреки че гореспоменатите проучвания са обещаващи, атлантическата диета не е проучена широко. Това е изненадващо, като се има предвид, че южноевропейците се хранят по този начин от векове.

Въз основа на наличните проучвания и предвид приликите ѝ със средиземноморската диета, този хранителен режим изглежда като цяло доста здравословен. Въпреки това, планът е достатъчно различен от средиземноморската диета, за да изисква по-нататъшно проучване.

скариди, морски

Снимка: Pixabay

В диетата може също да има някои предизвикателства за тези, които живеят в региони с ограничен достъп до пресни морски дарове. Освен това някои хора имат проблеми с постоянното приготвяне на пресни ястия, а атлантическата диета силно насърчава хората да готвят у дома.

Тихият убиец: 7 ранни признака на преддиабет

Отслабване през 2024 - кои са хранителните тенденции за годината

Съвети за следване на атлантическата диета

Започването на нов хранителен режим може да ви се стори непосилно, но можете да преминете към атлантическата диета, като направите няколко прости промени в настоящото си хранене. 

Можете например да смените белия хляб с пълнозърнест, да сложите риба на скарата вместо обичайната си пържола или да поръчате зеленчукова супа вместо броколи

пълнозърнест хляб

Снимка: iStock

Атлантическата диета все още е сравнително нова на диетичната сцена, така че няма да намерите много книги с рецепти в местната книжарница. Можете да потърсите в интернет здравословни испански или португалски рецепти, или да разгледате готварски книги за средиземноморска диета, ако имате нужда от вдъхновение.

Ето още няколко съвета за започване на атлантическата диета:

Започнете с морски дарове – опитайте да включите риба или миди в ястията си няколко пъти седмично. Потърсете това, което е свежо и устойчиво във вашия район. Все още можете да използвате замразени морски дарове, тъй като хранителните вещества се запазват. 

► Увеличете храните на растителна основа – добавете повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни към вашите ястия. Приемането на половин порция плодове и зеленчуци на всяко хранене ще подобри здравето ви.

► Експериментирайте с бобови растения и ядки като леки междинни хранения или ги включете в основните си ястия.

► Използвайте зехтин – заменете другите мазнини за готвене със зехтин. 

► Яжте млечни продукти и месо в умерени количества – изберете по-малки порции млечни продукти и червено месо, като вместо това се съсредоточете върху растителните аспекти на диетата. 

За още полезни съвети за поддържане на здравословна форма последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари