IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 мита за отслабването, в които да не вярвате

13 януари 2024 13 30

Диетичната култура може лесно да ви подведе

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Диетичната култура набира все по-голяма популярност, особено в началото на годината, когато си даваме обещания за по-здравословен начин на живот и влизане в желаната форма. Ходенето на фитнес се превръща в приоритет, отказваме се от няколко основни групи храни, защото са описвани като „вредни“ и се опитваме да живеем само на салати, месо и вода. 

Модерните диети навлизат в ежедневието ни и благодарение на технологиите и социалните мрежи. Виждаме все повече инфлуенсъри, които промотират чайове за отслабване, добавки и витамини, с които да потиснем глада, фастинг в продължение на 16 часа и какво ли още не. Докато периодичното гладуване има няколко доказани ползи за организма, то не бива да се практикува без консултация с диетолог или лекар, който да направи нужните изследвания, за да разбере дали този метод е подходящ за вас. 

Винаги взимайте предвид източника на информация, защото не всичко, което е в интернет, е истина. Понякога хранителните режими са направени само с цел промотиране на различни продукти, които няма да са от полза за всеки, като дори могат да доведат до повече щети, отколкото ползи. Социалните мрежи също така са пълни с митове и легенди за отслабването, в които не трябва да вярвате за нищо на света. 

10 мита за отслабването, в които да не вярвате

Мит №1: Отслабването е линеен процес

Всеки, който някога се е опитвал умишлено да отслабне, независимо дали е за да подобри цялостното си здраве или просто да се почувства по-уверен в собствената си кожа, знае, че постигането на целта е много по-различно от това, което виждаме в социалните мрежи. Загубата на тегло зависи от различни фактори и е по-скоро назъбена, отколкото права линия. 

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

Не бързайте да достигате до крайната цел. Големите крачки и нетърпеливостта водят само до провал и скорострелно отказване от обещанията. Важно е да бъдете спокойни и мотивирани през целия процес и да запомните, че малките крачки всъщност са ключът към голямата победа. 

Мит №2: Трябва да сте в голям калориен дефицит

Ако някой ви каже, че трябва да ядете по 1200 калории или по-малко на ден, за да отслабнете, може веднага да го премахнете от списъка си с познати. За средностатистическия възрастен 1200 калории на ден са далеч от дневните нужди, но диетичната култура ни е научила, че яденето на по-малко автоматично означава, че ще отслабнем повече и по-бързо. 

калории, диета,

Снимка: iStock

В действителност приемът на твърде малко калории може да спре загубата на тегло и да ви изложи на риск от липса на ключови микроелементи от хранителни източници. Истината е, че всеки човек се нуждае от определено количество калории, за да поддържа нормални функции на тялото си. За повечето хора скромен дефицит от дори 200 калории на ден може да помогне за постигане на устойчива загуба на тегло, но е по-важно да се съсредоточите върху качеството на вашата храна, отколкото върху калориите. 

Мит №3: Мазнините ви правят дебели

Ако сте опитвали различни диети през годините, сигурно добре си спомняте времето, когато мазнините бяха определяни като най-големия враг на човечеството. Лудостта по тази мода превзе 90-те години на миналия век и накара всички да вярват, че яденето на излишни мазнини ще ви направи дебели. 

сьомга Pexels

Снимка: Pexels

Всъщност мазнините сами по себе си не причиняват наддаване на тегло. Това е важен макронутриент, от който тялото се нуждае за усвояването на хранителни вещества и производството на хормони. Освен това е доказано, че поли- и мононенаситените мазнини намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и понижават LDL холестерола. Така че, когато трябва да се грижите за цялостното си здраве, изберете полезни за сърцето ненаситени мазнини, които се намират в храни като авокадо, орехи, ленени семена и сьомга.

Мит №4: Всички калории са еднакви

По дефиниция калориите са мярка за енергия. Всички храни, дори здравословните, съдържат калории. Така че по същество всички калории са равни като измерване в лаборатория, но това, което калориите правят на тялото ви, е много различно. Ще ви спестя научния урок и просто ще кажа, че всяка храна преминава през различни метаболитни процеси, които влияят върху цялостния ви метаболизъм, хормони, нива на глад/ситост и тегло. Когато става въпрос за отслабване, пълнозърнестите влакнести храни и постните протеини ще накарат червата ви да работят по добър начин, което ще доведе до ускоряване на метаболизма.

Мит №5: Повече протеин за отслабване

Разбира се, това не е напълно невярно. Протеинът е важен макронутриент, който ни помага да останем сити, да изградим чиста мускулна маса и да възстановим тъканите. Някои изследвания показват, че увеличаването на количеството протеин във вашата диета може да доведе до загуба на тегло. Но в наши дни има много объркване относно това от колко протеини всъщност имате нужда. Въпреки че основното правило е да се стремите към 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден, все още не изваждайте калкулатора си. Количеството протеин, от което се нуждаете, може да варира значително в зависимост от вашето ниво на физическа активност, възраст, пол или ако сте бременна и/или кърмите. Така че вместо да се съсредоточавате върху грамове и проценти, изберете да добавите богати на хранителни вещества, постни източници на протеини във вашите ястия и закуски като яйца, бобови растения, тофу, риба и пиле.

Мит №6: Добавките за отслабване ще ви помогнат да отслабнете по-бързо

Добавките са точно както звучат – добавка към цялостната ви диета. Няма нищо срамно да приемате ежедневно витамини или минерали, за да подпомогнете цялостното си здраве, но не се поддавайте на изкушението и маркетинговия трик за по-бързо сваляне на тегло с „магически“ хапчета или чайове. 

Мит №7: Въглехидратите ви правят дебели

Най-дискутираният въпрос през последните няколко години е „Дали въглехидратите причиняват наддаване на тегло?“. Краткият и категоричен отговор е „Не“. От десетилетия ни учат да демонизираме храни като бял хляб, тестени изделия, сладкиши и други подобни. Истината е, че въглехидратите не са враг. Нито една храна или макронутриент не е отговорен за наддаването на тегло. Вашето тяло се нуждае от въглехидрати, за да произвежда енергия за вашите клетки. 

въглехидрати istock

Снимка: iStock

Някои проучвания показват как диета с по-ниско съдържание на въглехидрати може да помогне за загуба на тегло, но когато хората постигат успех с диети с „ниско съдържание на въглехидрати“, това обикновено е защото те премахват сладките или преработените храни, а не защото пълноценните въглехидрати сами по себе си могат да причиняват наддаване на тегло. Като се има предвид това, храненето не е универсален подход, така че това, което работи за някои, може да не работи за други. 

Що се отнася до консумацията на въглехидрати във вашата диета, препоръчвам да изберете плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Те ще ви помогнат да поддържате кръвната си захар стабилна, като същевременно оптимизирате цялостното здраве.

Преяждане по празниците – как да се върнем във форма

7 съвета как да подпомогнете зимния си метаболизъм

Как да направите смутитата си по-хранителни и здравословни?

Мит №8: По-здравословните храни са по-скъпи

За много хора пречка за постигане на целите за здраве и загуба на тегло се крие в техните финансови ограничения. Влезте във всеки магазин за хранителни стоки и лесно ще разберете защо изборът на здравословни храни може да изглежда финансово непостижим. За щастие изборът на храни за постигане на здравословните ви цели, без да компрометира бюджета ви, е постижим.

здравословни храни

Снимка: iStock

Когато пазарувате продукти, не забравяйте за замразените и консервираните стоки. И двете са бюджетни опции и са също толкова богати на хранителни вещества. Все пак препоръчвам да избирате консерви с ниско съдържание на натрий или без добавена сол.

Основни зърнени храни като кафяв ориз, овесени ядки, киноа и пълнозърнести макаронени изделия са чудесни продукти за основа на ястията, като обикновено са по-евтини. И накрая, източниците на протеини като консервирана риба тон, замразени пилешки гърди или консервирани бобови растения са лесни начини да получите повече ползи за по-малко пари.

Мит №9: Трябва да се откажете от любимите си храни

Най-вероятно си мислите, че влизането във форма и поддържането на здравословно тегло означава да забравите за вкусните пици, любимия си сладолед и коктейлите с приятели в събота вечер. За щастие, това е напълно невярно. 

въглехидрати pexels

Снимка: Pexels

Всички храни са подходящи и може да им се насладите, като същевременно избирате продукти, които доставят на тялото ви постоянна енергия. Ключът не е да отнемате от храната си, а вместо това да добавяте богати на хранителни вещества опции. Пример за това може да бъде яденето на гарнитура от салата към вашата пица в петък вечер. Това създава по-добър баланс за вашето тяло, като същевременно носи радост в живота ви.

Мит №10: Всичко или нищо

Подобно на отказването от любимите храни, много хора си мислят, че методът „всичко или нищо“ е единственият печеливш в тази ситуация. Те се опитват да ядат по-малко калории и да спортуват седем дни в седмицата, за да оформят желаното тяло за лятото. Истината е, че този манталитет може да доведе до прегряване и да ни накара да се чувстваме изморени, мързеливи и демотивирани само след месец. 

фитнес, мъж,

Снимка: iStock

За да поддържате мотивацията за по-дълго време, първо определете какви са причините, поради които искате да стартирате вашата здравословна година. Какво точно се опитвате да постигнете, за колко време и по какъв начин? Водете живота си с обмислени решения и поставяйте пред себе си малки цели, които да постигате месец след месец. 

За още новини от света на звездите и здравето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари