IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансцендентална медитация – как може да помогне на цялостното ви здраве

25 февруари 2024 10 30

Може да ви бъде от полза по толкова много проблеми

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ментални техники като медитация и внимание към детайла стават все по-популярни през последните години. Всъщност експертите съобщават, че практикуването на медитация се е увеличило от 4,1% до 14.% само в рамките на пет години. Но това, което може би не осъзнавате, е че има много различни форми на медитация. Някои включват неподвижност, докато други се фокусират върху движението. Някои подходи се опитват да изчистят ума, докато други имат за цел да ви накарат да наблюдавате и манипулирате мислите и емоциите си. 

Един често срещан тип медитация се нарича трансцендентална медитация, обикновено наричана с нейното съкращение ТМ. Тази конкретна практика може да се появява често в социалните мрежи и подкасти, както и сред известните личности като Джери Сейнфелд и Опра Уинфри – но това изобщо не е нова форма на медитация. Какво точно представлява трансценденталната медитация и как се различава от методи като медитация на вниманието? Ето какво трябва да знаете за тази успокояваща умствена техника и как тя може да бъде от полза за живота ви.

Същност на трансценденталната медитация

Трансценденталната медитация е лесна, естествена техника без усилие, която се практикува 15 до 20 минути, два пъти на ден, когато сте седнали удобно. 

Въпреки че напоследък започна да предизвиква повече шум, трансценденталната медитация е техника, която се предава от поколения. Джим Хорват казва, че Махариши Махеш Йоги, хиндуистки религиозен лидер и създател на ТМ, е бил най-скорошният пазител на това знание в нашето поколение. Той прави обучението достъпно за всички, като създава организация и е обучил учители във всички части на света. 

За разлика от други форми на медитация, ТМ не се занимава толкова много с концентрация или съзерцание и не изисква някакво конкретно вярване или философия. Всеки, който може да мисли, може да медитира. Докато ТМ може да звучи като стандартна практика за внимание към детайла, експертите казват, че други техники за медитация са склонни да задържат вниманието на повърхността. В ТМ обаче умът се гмурка навътре и контактува с полето на чистото осъзнаване. 

медитация istock

Снимка: iStock

Независимо дали медитирате сами или следвате обучен учител в сесия, трансценденталната медитация се различава от другите форми на медитация, като медитация на вниманието, защото ще насочите фокуса си върху мантра или звук, а не върху нещо като дишането, тяло, петте сетива или визуализация. В трансценденталната медитация една мантра се използва по много специфичен начин.

Мантрата е животоподдържащ звук. Това е дума без свързано значение, но е известно, че е средство за трансцендиране. Правилното използване на този звук създава правилните условия за ума да се движи в посока към по-голямо щастие.

Общите принципи на трансценденталната медитация включват придвижване на ума навътре, за да изпитате по-голямо щастие; докосване на чистото осъзнаване, което може да подобри креативността, енергията и интелигентността; успокояване на ума, което води и до успокояване на тялото; и впоследствие връщане към ежедневната дейност с богато качество на чисто осъзнаване и чувството, че тялото е получило дълбока почивка. 

Ползи от трансценденталната медитация

Тези, които практикуват трансцендентална медитация, съобщават за ползи в много области от живота си. Те изброяват подобрен сън, повишена креативност, повече търпение, повече самосъзнание в напрегнати ситуации, намалена тревожност и по-голяма способност за възстановяване от стресови преживявания като най-важни предимства на практиката. С намаляването на стреса се подобрява както физическото, така и психическото благосъстояние. 

Практиката незабавно нулира ума и тялото, позволявайки ви да се отпуснете и да забравите за тревогите си. Също така някои хора откриват, че ги зарежда с енергия и им позволява да преминат през ежедневните си задачи много по-лесно. 

медитация istock

Снимка: iStock

Научните изследвания също подкрепят много от тези предполагаеми ползи. 

ТМ се свързва с понижаване на кръвното налягане и стреса – един систематичен преглед от 2007 г. на над 100 проучвания установи, че в сравнение с други методи и програми за намаляване на стреса, само програмата за трансцендентална медитация има статистически значимо въздействие върху намаляването на високото кръвно налягане при хипертоници.

Доказано е, че ТМ подобрява тревожността, стреса и психичното здраве – има и научни доказателства за положителното въздействие на ТМ върху намаляването на тревожността и подобряването на психичното здраве. Едно малко проучване на здравни работници по време на пандемията от COVID-19 установи, че практиката е ефективна за значително намаляване на вторичните резултати от стреса, включително хроничен стрес, безпокойство, безсъние и бърнаут, за период от три месеца.

По-стари проучвания свързват ТМ с по-ниска хоспитализация и нерутинни медицински посещения – още през 1987 г. експерти установиха, че за пет години практикуващите трансцендентална медитация са хоспитализирани с 56% по-малко от тези, които не практикуват. Също така е свързано с намалена употреба на тютюн, наркотици и алкохол и намалени нива на смъртност, инфаркт и инсулт.

Как да започнете практиката

Що се отнася до процеса на научаване как да практикувате трансцендентална медитация, добре е да следвате тези стъпки:

► Посетете безплатна въвеждаща сесия за трансцендентална медитация лично или онлайн.

► Направете търсене в интернет за „трансцендентална медитация“ плюс името на вашия град, за да намерите местни програми.

► Изберете си наличен курс, който е в удобно за вас време. Може да си направите и предварителна среща с учителя както по телефона, така и на живо, за да бъдете въведени в самия процес. 

► Посетете три последващи сесии в три последователни дни лично или онлайн.

Според експерти, трансценденталната медитация не може да се научи от книга, а трябва да се доверите на обучен учител, който може да осигури правилните инструкции и последващи действия. Изучаването на практиката може да бъде деликатно и прецизно, поради което е най-добре да се учите от сертифициран професионалист. 

Медитация – за повече енергия и по-малко стрес

Тай чи – медитация и движение в едно

Колко време трае практиката

медитация pexels

Снимка: Pexels

Възрастните практикуват трансценденталната медитация в продължение на 20 минути, два пъти на ден. Тя се свежда до повтаряне на базирана на звук мантра два пъти на ден в продължение на 20 минути всеки път. Помислете за „Ом“, „Лам“ или „Рам“, което стимулира вашите чакри. Ако можете да отделите време и да се посветите на тази практика, вие правите трансцендентална медитация.

За още съвети за спокоен ум и здраво тяло последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

анонимен ( преди 1 месец )
Практикувам ТМ от повече от 30 години, още от самото и идване в България. Тогава Махеш беше изпратил учители тук. Тази медитация е много естествена и полезна, като ми дадоха мантрата открих че този звук го чувам вътре в себе си откакто се помня. Сега знам и метод чрез който човек сам може да намери този звук без необходимостта от каквито и да е способности. Метода е изключително лесен но въпреки това е по добре мантрата да ти се даде от учител и с необходимите указания за медитация.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар