IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Най-добрите пози за медитация

18 юни 2020 08 40

Те са 4 на брой

Снимка: Pexels

В съзнанието си често си представяме една конкретна поза, когато чуем за медитация. Краката са сгънати един върху друг, палците на ръцете ни докосват средния пръст. 

Но истината е, че това не е единственият начин, по който може да медитирате. Всъщност има няколко различни модела, с които може да постигнете духовно равновесие и успокоение. Може да медитирате докато лежите, докато сте изправени или дори докато ходите. 

Когато става въпрос за медитация, най-важното е да намерите позата, в която се чувствате удобно, за да постигнете пълен баланс на тялото. Ето четири примерни пози и как да ги направите.

1. Седяща

Седенето в нормално положение с кръстосани крака е една от най-често срещаните пози в медитацията. Ако решите да я правите, трябва да си осигурите удобна възглавница и така си свийте краката, че бедрата да са малко по-високо от колената. Това ще ви предпази от прегърбване и може да предотврати изтръпване на крайниците.

Ако ви е неудобно да седите върху възглавница на пода, винаги може да се преместите на стол. Препоръчително е да седнете на ръба му, да сте с изправен гръб и ръцете да се опират на краката. 

медитация istock

Снимка: iStock

Независимо кое от двете ще изберете, има списък от седем точки, които трябва да спазите, за да се уверите, че стойката ви е ефективна.

• Намерете удобно седнало положение. Ако сте на пода, може да седнете с кръстосани крака. Ако сте на стол, внимателно поставете краката си на пода.

• Изправете гръбнака си. Не се накланяйте, но и не се изпъвайте прекалено много. 

• Поставете ръцете си отстрани, сгънати в скута или на коленете. Преценете кой от тези варианти е най-добър за вас и се опитайте да не местите ръцете си по време на медитацията. 

• Отпуснете раменете си. Имайте предвид, че все още трябва да седите изправени, затова се постарайте да не се прегърбвате.

• С изправена глава, леко приберете брадичката към врата. Това позволява на шията ви да остане отпусната.

• Започнете с леко раздвижване на челюстта, широко отваряне и затваряне на устата или внимателно преместване на челюстта наляво и надясно. След като направите това, отпуснете челюстта си преди да медитирате. 

• Ако решите да медитирате със затворени очи, правете го по време на цялата медитация. Ако решите да бъдете с отворени очи, намерете си място на около 1-1,5 м, върху което да задържите погледа си. Не се взирайте, а спокойно гледайте в тази точка. 

2. Колянна

Колянната поза е друг вариант на седяща поза за медитация. Тя е подходяща за хора, които не искат да седят с кръстосани крака. Ако решите да използвате този метод, ето как да се поставите в удобно положение.

медитация istock

Снимка: iStock

• Уверете се, че сте поставили възглавница или две под дупето си и поставете постелка под коленете, за да предотвратите всяка болка след медитацията. Възглавниците ще помогнат за поддържането на гръбначния стълб и ще отнемат напрежението от коленете. 

• След като сте поставили колената на пода, отпуснете ръцете си и ги поставете на бедрата.

• Тази поза е препоръчителна за тези, на които им е трудно да поддържат гръбнака си изправен докато са с кръстосани крака. Леко изправете гръбначния си стълб, но не забравяйте, че не трябва да го претоварвате. Важно е да се запази естествената му извивка. 

• Дръжте шията отпусната. Оставете главата да остане на ниво, гледайки напред и внимателно приберете брадичката. 

Ако страдате от болки в коляното, не използвайте тази поза. Вместо това седнете на стол.

3. Легнала

Някои хора избират да медитират докато лежат, но е важно да не заспивате. Ако смятате, че ще се провалите в тази задача, по-добре изберете друга поза. Ето как да се настаните най-удобно за легналата медитация.

медитация istock

Снимка: iStock

• Започнете с намирането на удобна повърхност и легнете на гърба си. 

• Ако желаете, може да подпрете главата си с възглавница или да поставите възглавничка под коленете, за да облекчите всеки натиск върху гръбнака.

• Дръжте краката си изпънати и гръбнака изправен.

• Можете да отпуснете ръцете си отстрани, върху корема или гърдите си. 

Оттук започнете да се фокусирате върху дишането. Ако първият път заспите, това е нормално. Тялото ви свързва съня с лежането, така че не се обвинявайте, ако затворите очите си. Просто следващият път изберете друга поза.

4. Изправена

Медитацията в изправена поза може да бъде от полза за укрепване на фигурата. Заставайки изправени и неподвижни за определен период от време, краката и тялото започват да полагат леки усилия, за да ви задържат в това положение, което в същото време действа и като физическа тренировка.

медитация istock

Снимка: iStock

Този вид медитация е чудесен вариант за онези от вас, които намират седящата за неудобна. Например, ако имате някакъв вид нараняване, което затруднява седенето за дълъг период от време, дайте шанс на този вид. 

Ето как да се настаните най-удобно:

• Като за начало, поставете стъпалата си на пода и се опитайте да се свържете със земята. 

• Преди да започнете медитацията, може да отскочите леко или да раздвижите бедрата и ръцете, за да отпуснете тялото.

• Отпуснете краката, гърба и раменете. След това позволете на всяко напрежение в тези зони да намалява, като същевременно поддържате тялото си силно изправено.

• Може леко да затворите очите или ако искате да останат отворени, намерете място пред себе си, върху което да се фокусирате.

Докато медитирате дръжте тялото си отпуснато и ако забележите стягане или напрежение, се опитайте да ги туширате. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари