Ядките предлагат множество хранителни вещества във всяка хапка, включително желязо. Някои храни получават славата си заради съдържанието си на витамин С или фибри. Ядките, от своя страна, са чудесна алтернатива за междинно хранене, която предлага множество здравословни ползи заради богатото си съдържание на магнезий, цинк и витамин Е.
Но макросът, върху който трябва да се съсредоточим тук, е протеинът и – да – ядките също го предлагат. Те са с високо съдържание на протеин, като съдържат приблизително 4 до 7 грама на 28 грама. Това е прилично количество, особено когато бъде добавено към смути, гранола или овесени ядки за още повече ползи.
Включването на повече храни с високо съдържание на протеини във вашата диета помага за изграждането и възстановяването на мускулите и може да се използва и като източник на енергия. Освен това ще ви помогне да се чувствате по-сити за по-дълго време. Също така ядките са лесни за похапване по всяко време и навсякъде, като лесно се побират в чантата или раницата за една здравословна закуска в офиса или училище.
Въпреки че във всички ядки има протеин, някои са по-заредени от други и затова са по-препоръчвани за консумация като добавка към закуска, междинно хранене или поръсване върху салати и десерти.
8 ядки с високо съдържание на протеин
Фъстъци – 7 грама протеин на 28 грама
Снимка: Pixabay
Срещани навсякъде – от футболни мачове до улични колички и разпръснати по земята, тези вездесъщи бобови растения са с изненадващо високо съдържание на протеини. Те съдържат малко повече протеин от едно яйце и предлагат леко хрупкава, кремообразна текстура, която е идеална за домашно приготвени ядкови масла, нарязване и поръсване върху пържени картофи или задушени в яхнии.
Бадеми – 6 грама протеин на 28 грама
Снимка: iStock
Нарязани, сурови или печени – бадемите са вкусна междинна храна, десерт или добавка към салати. Любимецът на много от нас също така е чудесен за основа на ядкови млека или създаване на безглутенова алтернатива на брашно или галета. В бадемите също така ще откриете и калций, който изгражда костите, и антиоксиданти. Изберете необелени бадеми за още повече фибри и допълнителен орехов вкус.
Шамфъстък – 6 грама протеин на 28 грама
Снимка: iStock
Популярността на т. нар. дубайски шоколад засили още повече интереса към шамфъстъка. Освен че е чудесен на крем за мазане, той е чудесна и вкусна ядка, пълна с протеини. 28 грама, равняващи се на 49 шамфъстъка, осигурява 13% от препоръчителната доза протеин на ден.
Кедрови ядки – 6 грама протеин на 28 грама
Снимка: iStock
Оказва се, че любимият ви сос за паста може да се превърне в идеален източник на протеин. Това малко съкровище ще ви достави голямо количество от важния макронутриент, както и множество витамини, включително Е и К, плюс магнезий и желязо. Смесете кедровите ядки с билки и зехтин за една бърза порция песто или пък ги добавете към кюфтета за повече хрупкавост на всяка хапка.
Орехи – 4 грама протеин на 28 грама
Снимка: Pixabay
Тези богати, леко танинови лакомства са сред най-здравословните ядки. Те са особено богати на растителни омега-3 мазнини, известни като ALA. Тези добри мазнини могат да помогнат в борбата с хроничното възпаление, което е в основата на много заболявания. Превърнете орехите в богат на протеини билков сос или ги добавете към паста.
Кашу – 4 грама протеин на 28 грама
Снимка: iStock
Богати, маслени и пълни с вкус – почти ни е трудно да повярваме, че тези сладури са наистина полезни. В допълнение към чудесния източник на протеини, те са тройна комбинация от цинк, мед и желязо, което е страхотна подкрепа за имунната система и мускулната функция. Текстурата на кашуто пък го прави чудесна алтернатива на млечните продукти. Сварете ги във вода и подправки, след това пасирайте за кремообразно начало на веган сос за паста.
Лешници – 4 грама протеин на 28 грама
Снимка: Pixabay
Леко сладък и много богат, този избор е идеалният партньор на шоколада. Смесете лешниците с други ядки, пикантен чипс или сушени плодове за най-добрия микс, който е идеален за похапване в движение. Един лесен съвет за премахване на обвивката на лешника – увийте го в кухненска кърпа и навийте стегнато. По-голямата част от кората ще се отлепи сама.
Бразилски орех – 4 грама протеин на 28 грама
Снимка: iStock
Тази мека ядка се откроява със своя масивен размер и изключително съдържание на селен. Само един бразилски орех отговаря на над 100% от препоръчителната дневна доза за възрастни и съдържа 2500 пъти повече селен от всяка друга ядка. Хранителното вещество помага за предпазване от увреждане на клетките и инфекции. Все пак не прекалявайте с бразилския орех – яденето на повече от един или два на ден може да доведе до селенова токсичност.