IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Здравословно хранене – ядките с най-голямо съдържание на протеин

29 октомври 2024 14 40

Добавянето им към менюто ще ви засити и ще подсили организма

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ядките предлагат множество хранителни вещества във всяка хапка, включително желязо. Някои храни получават славата си заради съдържанието си на витамин С или фибри. Ядките, от своя страна, са чудесна алтернатива за междинно хранене, която предлага множество здравословни ползи заради богатото си съдържание на магнезий, цинк и витамин Е.

Но макросът, върху който трябва да се съсредоточим тук, е протеинът и – да – ядките също го предлагат. Те са с високо съдържание на протеин, като съдържат приблизително 4 до 7 грама на 28 грама. Това е прилично количество, особено когато бъде добавено към смути, гранола или овесени ядки за още повече ползи.

Включването на повече храни с високо съдържание на протеини във вашата диета помага за изграждането и възстановяването на мускулите и може да се използва и като източник на енергия. Освен това ще ви помогне да се чувствате по-сити за по-дълго време. Също така ядките са лесни за похапване по всяко време и навсякъде, като лесно се побират в чантата или раницата за една здравословна закуска в офиса или училище.

Въпреки че във всички ядки има протеин, някои са по-заредени от други и затова са по-препоръчвани за консумация като добавка към закуска, междинно хранене или поръсване върху салати и десерти. 

8 ядки с високо съдържание на протеин

Фъстъци – 7 грама протеин на 28 грама

фъстъци Pixabay

Снимка: Pixabay 

Срещани навсякъде – от футболни мачове до улични колички и разпръснати по земята, тези вездесъщи бобови растения са с изненадващо високо съдържание на протеини. Те съдържат малко повече протеин от едно яйце и предлагат леко хрупкава, кремообразна текстура, която е идеална за домашно приготвени ядкови масла, нарязване и поръсване върху пържени картофи или задушени в яхнии.

Бадеми – 6 грама протеин на 28 грама

бадемово масло

Снимка: iStock

Нарязани, сурови или печени – бадемите са вкусна междинна храна, десерт или добавка към салати. Любимецът на много от нас също така е чудесен за основа на ядкови млека или създаване на безглутенова алтернатива на брашно или галета. В бадемите също така ще откриете и калций, който изгражда костите, и антиоксиданти. Изберете необелени бадеми за още повече фибри и допълнителен орехов вкус.

Шамфъстък – 6 грама протеин на 28 грама

шамфъстък istock

Снимка: iStock

Популярността на т. нар. дубайски шоколад засили още повече интереса към шамфъстъка. Освен че е чудесен на крем за мазане, той е чудесна и вкусна ядка, пълна с протеини. 28 грама, равняващи се на 49 шамфъстъка, осигурява 13% от препоръчителната доза протеин на ден.

Кедрови ядки – 6 грама протеин на 28 грама

кедрови ядки

Снимка: iStock

Оказва се, че любимият ви сос за паста може да се превърне в идеален източник на протеин. Това малко съкровище ще ви достави голямо количество от важния макронутриент, както и множество витамини, включително Е и К, плюс магнезий и желязо. Смесете кедровите ядки с билки и зехтин за една бърза порция песто или пък ги добавете към кюфтета за повече хрупкавост на всяка хапка.

Орехи – 4 грама протеин на 28 грама

орехи, ядки

Снимка: Pixabay

Тези богати, леко танинови лакомства са сред най-здравословните ядки. Те са особено богати на растителни омега-3 мазнини, известни като ALA. Тези добри мазнини могат да помогнат в борбата с хроничното възпаление, което е в основата на много заболявания. Превърнете орехите в богат на протеини билков сос или ги добавете към паста.

Кашу – 4 грама протеин на 28 грама

ядково масло,

Снимка: iStock

Богати, маслени и пълни с вкус – почти ни е трудно да повярваме, че тези сладури са наистина полезни. В допълнение към чудесния източник на протеини, те са тройна комбинация от цинк, мед и желязо, което е страхотна подкрепа за имунната система и мускулната функция. Текстурата на кашуто пък го прави чудесна алтернатива на млечните продукти. Сварете ги във вода и подправки, след това пасирайте за кремообразно начало на веган сос за паста.

Лешници – 4 грама протеин на 28 грама

ядки, бадеми,

Снимка: Pixabay

Леко сладък и много богат, този избор е идеалният партньор на шоколада. Смесете лешниците с други ядки, пикантен чипс или сушени плодове за най-добрия микс, който е идеален за похапване в движение. Един лесен съвет за премахване на обвивката на лешника – увийте го в кухненска кърпа и навийте стегнато. По-голямата част от кората ще се отлепи сама.

Бразилски орех – 4 грама протеин на 28 грама

бразилски орех

Снимка: iStock

Тази мека ядка се откроява със своя масивен размер и изключително съдържание на селен. Само един бразилски орех отговаря на над 100% от препоръчителната дневна доза за възрастни и съдържа 2500 пъти повече селен от всяка друга ядка. Хранителното вещество помага за предпазване от увреждане на клетките и инфекции. Все пак не прекалявайте с бразилския орех – яденето на повече от един или два на ден може да доведе до селенова токсичност.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари