IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Чиа или ленено семе – кое е по-здравословно

30 май 2025 09 00

И двете са полезни, но предлагат различни хранителни плюсове

Снимка: iStock

Снимка: iStock

► Семената от чиа са семена от растението чиа, което е родом от Гватемала и Мексико. Те са пълни с фибри, имат леко орехов вкус и се разширяват при накисване.

► Ленените семена, от друга страна, са ядливи семена от растението лен, което е родом от Турция и Иран. Те са пълни с антиоксиданти и имат топъл, земен вкус. 

► Чиата и ленените семена са здравословни храни, като първите предлагат повече фибри за поддържане на правилното храносмилане, а вторите са по-богат източник на антиоксиданти. 

Въпреки малкия си размер, семената са богати на хранителни вещества. Това важи особено за семената от чиа и ленените семена – два популярни сорта, известни със своя орехов вкус и растителен протеин. Съставките също могат да се използват по подобни начини, но не са напълно идентични. 

По-долу обясняваме хранителните и кулинарните разлики между семената от чиа и ленените семена, както и коя суперхрана е по-здравословна. 

Какво представляват чиа семената

Семената от чиа са семената на растението чиа, което е родом от Мексико и Гватемала. Те са малки, плоски, с овална форма и се предлагат в много цветове – включително червено, бяло и черно.

чиа

Снимка: iStock

Семената от чиа са отличен източник на фибри, които играят решаваща роля в поддържането на здравословното храносмилане, понижаването на холестерола, стабилизирането на нивата на кръвната захар и поддържането ви сити след хранене. Те също са пълни с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали (т. е. вредни молекули). Това е забележително, тъй като високите нива на свободни радикали могат да увеличат възпалението и оксидативния стрес, потенциално увеличавайки риска от хронични заболявания. Нещо повече, семената от чиа съдържат поддържащ костите калций, противовъзпалителни омега-3 мастни киселини и засищащ растителен протеин.

Сухите семена от чиа са хрупкави и леко „пукат“, когато се ядат. Те са леко орехови и лесно поемат вкуса на други съставки, особено когато са накиснати. Като се има предвид това, накиснатите семена от чиа са обичани заради уникалната си текстура, тъй като те абсорбират много течност и се превръщат от хрупкави семена в меки перли.

Какво представлява лененото семе

Родом от Турция и Иран, лененото растение е храст, който произвежда годни за консумация семена. Те са известни с гладката си форма, кафяв цвят и формата си на сълза. 

Подобно на семената от чиа, ленените семена са богат източник на фибри и омега-3 мастни киселини. И двете хранителни вещества имат засищащи и противовъзпалителни свойства, което прави ленените семена полезно допълнение към вашето меню. Те също така осигуряват лигнани – антиоксидант, известен с поддържането на сърцето и костите. В допълнение, съставката осигурява протеин и витамин Е3 – основен хранителен елемент с антиоксидантни ефекти. 

ленено семе;

Снимка: iStock

Ленените семена имат топъл, орехов, земен и леко тревист вкус. Той е подобен на сусамово семе, смесено с трици. Целите ленени семена са едри и влакнести, докато смлените имат зърнеста прахообразна консистенция. Въпреки това, когато смляното ленено семе се смеси с течност, то придобива гелообразна текстура. 

Как да ядете семената от чиа

Семената от чиа са много вкусни, но не се препоръчва да ги ядете сухи. Това е така, защото те могат да абсорбират течност в тялото, потенциално причинявайки стомашно-чревни проблеми и запек. Имайки това предвид, те винаги трябва да се комбинират първо с течност.

Най-често семената от чиа се използват за приготвяне на чиа пудинг – сладка и кремообразна смес, която може да се консумира като закуска, междинно хранене или десерт. Рецептата е много лесна – смесете семената от чиа с предпочитаното от вас мляко и ароматизиращи добавки (какао на прах или кленов сироп), след което оставете в хладилник за една нощ. Семената ще абсорбират течността и ще набъбнат, създавайки пудинг, подобен на тапиока. На сутринта може да добавите ягоди, ябълка или канела. Можете да използвате семената от чиа също така и за приготвяне на смутита, където ще добавят плътност и орехов вкус. 

чиа istock

Снимка: iStock

При печене съставката може да се използва като заместител на яйцата. Просто смесете 1 супена лъжица цели семена от чиа с 3 супени лъжици вода, оставете да престои, докато се образува гел, след което добавете към тестото, както обикновено. Но внимавайте – семената от чиа ще продължат да абсорбират течност дори след изпичане, така че ги използвайте в рецепти с малко мазнина – като сладки браунита – за да предотвратите изсушаването на печените продукти.

Как да ядете ленено семе

Ленените семена, цели или смлени, могат да се консумират сухи. Това е така, защото те не набъбват и не абсорбират толкова течност, колкото семената от чиа, дори когато са смлени. Поради това най-добрите приложения за ленено семе са малко по-различни.

Когато са цели, ленените семена могат да се използват като земна, хрупкава гарнитура за приготвяне на хляб, мъфини, крекери и салати. Те могат също така да бъдат пресовани, за да се получи ленено масло, което е ценено заради високото си хранително съдържание и мощен орехов вкус. То обаче има ниска точка на кипене, което означава, че лесно може да гори при високи температури. Поради това е най-добре да се използва в сурови ястия като салати или гарнитури

салата, ленено

Снимка: iStock

Когато са смлени, ленените семена могат да бъдат включени в зърнени храни, овесени ядки, кисело мляко, смутита и подправки за допълнителна текстура. Освен това, те могат да се използват като заместител на яйца за печене на бисквити, сладкиши и други. За всяко яйце в рецептата смесете една супена лъжица фино смлени ленени семена с три супени лъжици топла вода, след което оставете да престои за няколко минути, докато се сгъсти. Това ще създаде гел, който може да се използва за свързване на съставките, точно както би направило едно яйце. 

Кое е по-здравословно

Ако се чудите между семена от чиа или лен, няма ясен победител по отношение на храненето. Двете съставки предлагат впечатляващи ползи за здравето и включването на някоя от тях в ежедневието ви може да бъде чудесен избор. 

ленено семе,

Снимка: iStock

Все пак като за начало е добре да определите вашите хранителни цели. Ако търсите богата на фибри опция за подпомагане на храносмилането, семената от чиа са по-добрият избор. Това е така, защото те доставят повече от два пъти фибри от ленените семена. От друга страна, ако търсите висок прием на антиоксиданти, ленените семена са правилният избор. Това се дължи на богатото им съдържание на лигнани, което им дава предимство в този отдел. 

Важно е да запомните, че най-добрите храни за вашето здраве са тези, на които постоянно се наслаждавате и с удоволствие включвате в менюто си. 

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари