IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И спортът трябва да има мярка

21 декември 2019 10 30

Прекаляването със спорта може да ви направи тъжни

Снимка: Pexels

Ендорфини. Това е причината много хора да се превръщат в маниаци на тема спорт. Движението е най-бързият начин да получите дневната си доза от ендорфини, но лошата новина е, че прекаляването с движението може да ви направи тъжни.

Скорошно изследване, публикувано в сп. The Lancet Psychiatry Journal, разкрива, че физическата активност има негативен ефект върху психическото здраве. Оптималното време за трениране на ден е между 30 и 60 минути.

„Дълготрайните и постоянни тренировки – повече от 23 пъти в месеца – са свързвани с влошено психическо здраве“, твърди д-р Адам Чекроуд, асистент професор в Иейл и сред водещите автори в изследването. Причините могат да бъдат от изтощение на тялото, до пълно прегряване на организма.

Според Чекроуд най-зареждащите спортове с благоприятно влияние върху мозъка са каране на колело и аеробика. И все пак той съветва всеки сам да преценява кое му харесва и отговаря на нуждите му.

Кога трябва да намалите спорта?

Спортуването трябва да спре в момента, в който започне да ви носи стрес. Ако вместо да трупате сила, издръжливост и гъвкавост, всичко започне да ви боли, чувствате постоянна умора и отпадналост. Тялото ви се опитва да ви каже нещо, послушайте го!

Експерти съветват да не прекалявате с интензивността, а постепенно да вдигате темпото. Претренирането само ще ви навреди и ще ви извади от строя. Тялото има нужда от възстановяване.

И така… претренирате ли? Ако отговорите на 3 и повече от следните твърдения са положителни, то трябва да намалите темпото.

- След тренировка се чувствате много изтощени, вместо заредени;
– Разболявате се по-лесно или оздравявате по-бавно от обикновено;
– Прилошава ви без видима причина;
– Тежат ви краката;
– Започвате да избухвате по-лесно;
– Мускулната треска се задържа прекалено дълго време.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари