IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата Америка: Обединена в лилаво

21 януари 2021 18 00

Кой какво носеше вчера и защо?

Снимка: БГНЕС

Встъпването в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис беше историческо за Америка. На първо място, в Белия дом влиза първата жена вицепрезидент, първата чернокожа жена вицепрезидент и първата с индийско потекло. Второ, Джо Байдън се закле като най-възрастния президент на САЩ, приемайки властта на 78 години. И трето, но не и последно място, от 20 януари в Белия дом има толкова жени, колкото не е имало никога досега.

Благодарение на изобилието от дами, модата по време на встъпването в длъжност беше на ниво. Като започнем от Камала Харис, Джил Байдън и Мишел Обама та достигнем до Дженифър Лопес и Лейди Гага. Очаквано, светът беше вперил поглед в Америка, чакайки да стане свидетел на една нова ера. На време, в което се обещава, че всичко ще бъде по-добро, по-спокойно и без расизъм, сексизъм или неравенство.

И докато все още не е ясно дали тези обещания ще бъдат изпълнени, то бяха спазени други закани. Модните критици предположиха, че дамите ще покажат най-добрите си тоалети и те не разочароваха. Освен че бяха със скрити послания, дрехите бяха и в цвят, който символизира обединената Америка. Тази, в която няма място за демократи и републиканци, а само за американци.

Защо лилаво?

Ако сте гледали събитието, което беше предавано по всяка водеща телевизия у нас и по света, със сигурност сте забелязали, че основният цвят е лилав. Не син, какъвто е цветът на демократите, а лилав. Това не е аматьорска грешка на дизайнерите, а премерен ход, който носи скрито послание.

В лилаво се появиха вицепрезидентът Камала Харис, двете бивши първи дами – Мишел Обама и Хилъри Клинтън, както и сенатор Елизабет Уорън. Цветът символизира обединението на Америка, като е микс между републиканското червено и демократическото синьо. Освен това той е свързан и с борбата на жените за равенство, като е бил един от любимите цветове на суфражетките. Движението го избира през 1908 година, за да представлява „кралската кръв, която тече във вените на всяка суфражетка и показва желанието за свобода и достойнство“.

Харис 1

Снимка: БГНЕС

Лилавото е близко до сърцето и на Камала Харис, която го носи като почит към Шърли Чисхолм – първата чернокожа жена, която се кандидатира за президент през 1972 година. Тя е носила този нюанс по време на кампанията си, като се превръща и в първата чернокожа жена, която е избирана за член на Конгреса.

Камала Харис

Първата жена вицепрезидент не пропусна възможността да отправи послание със своя тоалет. Тя се довери на чернокожия дизайнер Кристофър Роджърс от Луизиана. Мъжът може да се похвали, че е обличал и Бионсе, но сега беше нагърбен с трудната задача да покаже какво може пред целия свят.

Камала Харис представлява промяната в Америка, създавайки история в Белия дом. Именно затова тя се опитва по всякакъв начин да покаже, че е готова да реформира страната, да даде повече шанс за равенство и да изкорени расизма от всичките пори на САЩ. Първо, вицепрезидентът се облече с бежово палто, за да почете жертвите от коронавирус ден преди встъпването си в длъжност.

Харис клетва

Снимка: БГНЕС

След това, на 20 януари, дойде ред и на ярколилавото палто и рокля в същия цвят. С тях Харис положи клетва като първата жена вицепрезидент. Тоалетът ѝ от Кристофър Роджърс беше допълнен с традиционните перли, направени от пуерториканския бижутер Уилфредо Росадо. Роден в Луизиана и все още ненавършил 30 години, г-н Роджърс има таланта да комбинира стари шивашки детайли с „високооктанов“ блясък.

Харис парти

Снимка: БГНЕС

И накрая, за вечерното събитие, Камала носеше черна рокля с пайети под сако от Сержио Хъдсън - дизайнер, който работи и твори в родния щат на г-жа Харис, Калифорния.

Мишел Обама

Въпреки че вече не е първа дама, Мишел Обама все още попада в центъра на вниманието. Тя е известна с набитото си око за стил, като през всичките 8 години в Белия дом не се провали да впечатли с тоалета си. 20 януари не беше по-различен, като г-жа Обама се появи под ръка със съпруга си Барак и предпазна маска на лицето. Въпреки че хората не виждаха устата ѝ, по очите можеше да се познае, че Мишел е изключително доволна от избора на новия президент.

И докато емоциите са нещо изключително важно в този момент, то същото важи и за избора на тоалет. Г-жа Обама се появи в лилав костюм и лилаво сако от дизайнера Серджио Хъдсън. Облеклото се състоеше от поло, панталон с широки крачоли и подходящ колан със златна катарама. Сержио, който е работил с Бионсе и Риана, отдавна е любимец на бившата първа дама.

Обама БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Към лилавия си костюм Мишел добави черни кожени ръкавици, ботуши от „Stuart Weitzman“, черна предпазна маска, а къдриците ѝ бяха направени от фризьора Йен Дамтев. Преди да замине за Капитолия бившата Първа дама сподели снимка от встъпването в длъжност на съпруга ѝ, като написа, че се надява за едно по-добро бъдеще след ерата на Тръмп.

Хилъри Клинтън

Хилъри Клинтън пристигна в сградата на Капитолия заедно със съпруга си Бил Клинтън. Бившата първа дама беше облечена в лилав костюм, който комбинира с лилав шал на „Raplf Lauren“ под кестенявото си палто. Вчерашният тоалет не е изненада за никого, тъй като по време на политическата си кариера – от държавен секретар през сенатор на Ню Йорк и до първа дама – Клинтън превърна костюма в изявление за феминизма.

Клинтън БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Встъпването в длъжност на Байдън беше втория забележителен повод, когато Хилъри носи лилаво. През 2016 година тя изнесе консеционната си реч, облечена в костюм в този нюанс. Тогава тя трябваше да признае победата на Доналд Тръмп по време на президентските избори. Сега обаче лилавото ѝ носи много повече щастие, като Клинтън има възможност да го използва като послание за обединението на една нация, независимо от политически възгледи и партия.

Елизабет Уорън

Сенатор Елизабет Уорън се появи с лилав шал, на който беше изписано „Planned Parenthood“. Това е неправителствена организация, която предлага грижи за репродуктивното здраве в САЩ и по света. Тя предоставя различни услуги по репродуктивно здраве и сексуално образование, допринася за научни изследвания в областта на репродуктивните технологии и се застъпва за разширяването и защитата на репродуктивните права.

Елизабет Уорън

Снимка: БГНЕС

Различни изследвания показват, че затварянето дори само на една клиника на „Planned Parenthood“ може да доведе до повишаване на смъртта на родилки.

Джил Байдън

Първата дама на Америка избра да носи лилаво, но това не означава, че тоалетът ѝ бе лишен от послание. Д-р Байдън откри нова ера в Белия дом, облечена в туидово океанскосиньо яке и съответстваща маска на дизайнера Александра О'Нийл от марката Markarian. В прессъобщение О'Нийл обяснява, че под сакото си Джил е облечена в стеснена рокля, ръчно украсена с перли и кристали Сваровски във флорален мотив.

Синият цвят, както лилавият, носи скрито послание. Джил Байдън го е избрала, защото е символ на доверие, стабилност и увереност. Освен това, той е основен и за Демократическата партия, от която е и съпругът ѝ Джо Байдън. Подобно на Мишел Обама, която използваше трибуната си на първа дама, за да промотира прохождащи дизайнери, д-р Байдън е избрала все още неизвестната Александра О'Нийл.

Байдън БГНЕС

Снимка: БГНЕС

О'Нийл основава марката си Markarian в Ню Йорк през 2017 година. Известна е със закачливите си рокли и топове, които често включват пайети и пера. „Винаги съм била привлечена от всичко небесно, затова стартирах лейбъла си и съчетах в него всичките си интереси“, казва дизайнерката през 2018 година.

Целенасоченият избор на д-р Байдън в облеклото не е изненада за тези, които са следили внимателно предизборната кампания на мъжа ѝ. Още от нейното начало тя прави много стратегически ходове, включително появявайки се с чифт обувки на Stuart Weitzman, на които беше изписана думата „ГЛАСУВАЙ“.

Първата дама заяви, че планира да запази работата си като учител по време на престоя в Белия дом. Ако това наистина стане, това ще е първата дама в историята, която ще работи нещо различно от президентство.

Лейди Гага

И докато светът беше вперил очи в бившите и настоящи обитатели на Белия дом, то на сцената пред Капитолия имаше и няколко други звезди, които също заслужаваха внимание. Дженифър Лопес и Лейди Гага направиха невероятно шоу преди клетвата на Байдън, като тоалетите им също бяха на ниво.

Като един от най-големите поддръжници на новия президент, Гага имаше честта да пее националния химн на САЩ. Тя поема тази роля от Бионсе, която получи възможността по време на полагането на клетва от Барак Обама.

Гага БГНЕС

Снимка: БГНЕС

За специалния повод Лейди Гага се появи с обемна червена пола и черно палто, украсено с огромна брошка на златен гълъб и дори носеше златен микрофон за допълнителен ефект. „Моля се утре да бъде спокоен ден за всички американци. Ден за любов, а не за омраза. Ден за приемане, а не за страх. Ден, в който да мечтаем за нашето щастливо бъдеще като държава. Мечта, която не е яростна, мечта, която осигурява спокойствие за душите ни“, написа Гага ден преди изпълнението си.

Дженифър Лопес

Разбира се, един голям ден като този не може да мине без Дженифър Лопес. Тя се появи в изцяло бял тоалет на Chanel, който беше свързан с основния цвят на суфражетките. Облеклото включваше широко палто, панталони с широки крачоли и блуза с висока яка. Певицата допълни външния си вид с блестящи сенки за очи, руж и телесно червило.

Джей Ло изпълни микс от песните This Land Is Your Land, America the Beautitul и хита си Let's Get Loud. Към края на изпълнението си, тя се обърна към жителите на Америка на испански език. Лопес документира цялото си пътуване до Капитолия, като публикува няколко снимки в социалните мрежи.

Лопес БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Тя успя да се снима с войниците от Националната гвардия, които се грижеха за спокойствието и защитата по време на събитието. „Каква чест е да прекарам малко време с тези смели мъже и жени. Благодаря за службата и за саможертвата ви. Отдавам ви почит днес и всеки ден“, написа Лопес на 19 януари.

Заедно с нея беше и годеникът ѝ Алекс Родригес, който също публикува няколко видеа и снимки от големия ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари