IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиалуронова киселина: 6 доказани ползи за кожата

27 февруари 2021 21 00

Ключова съставка в козметиката за овлажняване

IStockphoto

Хиалуроновата киселина е ключова съставка в много козметични продукти и една от най-търсените що се отнася до грижата за кожата през различните сезони на годината. А относно зимата, която вече си отива, сухотата, дразненето и липсата на влага са налице и със затоплянето на времето трябва да вземем мерки, за да променим това.

Освен ексфолиране и подхранване на кожата, друго нещо, което трябва да направим сега, преди да приветстваме пролетта, е да пием достатъчно течности. Но за да задържим влагата за по-дълго и да повишим еластичността, имаме нужда от допълнителна доза хиалуронова киселина – полизахарид, който организма синтезира естествено, но поради различни фактори количеството му намалява с времето.

„Изчислено е, че хиалуроновата киселина може да задържи до хиляда пъти собственото си тегло водни молекули“, казва пред Allure д-р Денис Грос и посочва, че тя е на първо място по съставки, които имат способността да хидратират кожата.

Когато количеството на хиалуронова киселина в кожата е по-ниско, това води до преждевременно стареене, поява на бръчки и фини линии. Освен това се наблюдава изтъняване на слоевете и отпускане. За да предотвратите това, е добре да започнете да ползвате продукти с нея, макар и в тях да се съдържа нейната синтетична версия.

хиалуронова киселина

IStock

Кой трябва да използва хиалуронова киселина?

Киселинността на хиалуроновата киселина е 5,0 (същата като тази на чаша кафе с мляко) и 8,0 (което е почти неутрално) по скалата на pH, докато тази на кожата трябва да е между 4,5 и 6,2. Това я прави изключително подходяща за всеки тип кожа, казва дерматологът Ципура Шейнхаус, обяснявайки, че тя не предизвиква дразнене, акне, розацея или алергични кожни реакции. Все пак, при тези с по-чувствителна кожа, се наблюдават някои странични реакции, но рядко.

Козметиката с хиалурон е най-подходяща за хората със суха или по-зряла кожа.

„С напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко от него, така че локалното приложение на киселината върху кожата ще окаже най-голямо въздействие върху онези от нас, които са на средна възраст или над нея“, добавя специалистът.

„Определено говорете с вашия лекар, ако усетите странични ефекти от продукт с хиалурон. Те може да се дължат на друга активна или неактивна съставка“, смята химикът Сандра Бонтемпо.

Ето 6 доказани ползи от употребата на хиалуронова киселина за кожата:

кожа, козметика,

IStock

1. Хидратира на 100%

Структурата ѝ е спираловидна, което ѝ позволява да хидратира по-ефикасно. Или ако си представите, че имате една гъба, при намокрянето ѝ тя ще задържи водата в нея колкото се може по-дълго.

Хиалуроновата киселина прониква в кожата и свързва водата с клетките ѝ, отнасяйки влагата и до най-дълбоките слоеве, с което елиминира сухотата.

2. Задържа влагата

Има най-различни овлажнители, използвани при суха кожа, но хиалуроновата киселина е най-добрият от тях. За да изберете точния продукт, в състава търсете още глицерин, сорбитол (захарен алкохол), хексилен и бутилен гликол.

След като навлезе в епидермиса (най-горния слой на кожата), хиалуроновата киселина действа като овлажнител и продължава да привлича влагата от околната среда. Това ще осигури трайна хидратация на кожата, пише Cosmedica skincare.

суха кожа,

IStock

3. Подобрява липидната бариера

Основната функция на кожата ни, която е най-големият орган в тялото, е да предпазва вътрешните органи, мускулите, костите и т. н. от външния свят. Но също така тя предотвратява и навлизането на вредни токсини, които повишават оксидативния стрес в клетките.

Най-горният слой на кожата (епидермисът) поема най-много от замърсяванията на околната среда. С напредването на възрастта липидната бариера (мастните киселини, които задържат вода и предотвратяват попадането на дразнители в кожата) в епидермиса се нарушава и забавя своята работа. А това е предпоставка за повече фини линии и бръчки, тъмни петна и по-суха кожа.

Хиалуроновата киселина подсилва естествената защитна бариера на кожата, като задържа влагата.

4. Прави кожата по-устойчива на увреждане

Когато липидната бариера е допълнително подсилена чрез хиалурон, тя е по-здрава и може да отблъсне част от токсините, които влияят негативно на състоянието ѝ.

Добре е да знаете, че консервантите, използвани в много продукти, могат да разрушат вашата бариера, като унищожат добрите бактерии, които също защитават повърхността на кожата. Резултатът е загуба на влага, дразнене и някои инфекции – все неща, които се стремим да избягваме. Важно е да знаете, че склонната към акне кожа няма силна липидна бариера, което е причина за възпалението ѝ. Чистият хиалуронов серум, например, я хидратира и прави по-устойчива.

хиалурон, хиалуронова

5. Подобрява еластичността

Коя жена иска увиснала кожа? Всяка се опитва да спре хода на времето, но в един момент еластинът в нея се разгражда и тя вече не е толкова свежа и хубава.

Хиалуроновата киселина няма да замести еластина ви на 100%, но може да помогне до някаква степен за стягането на кожата, изпълвайки я с влага и подобрявайки тена ѝ.

6. Стимулира регенерацията на клетките

Въпреки че няма как да ускори процеса на обновяване на клетките, хиалуроновата киселина насърчава регенерацията им. Това става благодарение на допълнителната хидратация и увеличаване на бариерната защита на кожата. Това води до повече здрави клетки и по-сияен тен.

сияйна кожа

IStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари