IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да се грижим за кожата през пролетта и лятото

14 май 2022 21 00

По-малко грим и повече слънцезащита

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Слънцето грее, температурите се покачват и това може да означава само едно – най-безгрижното време от годината е на хоризонта. Пролетта и лятото винаги са били любимите сезони на повечето хора заради повечето свободно време, по-дългия ден и по-малкото дрехи, които трябва да носим. С една дума – рай на земята.

И докато вероятно правите място в календара си за социални вечери, барбекюта и морски ваканции, не забравяйте да коригирате и да изградите отново рутината си за грижа за кожата.

Точно така, точно когато сте намерили перфектния баланс между козметичните продукти през зимата, е време да направите няколко промени в режима си, за да имате най-красивата кожа през пролетта и лятото. За щастие, промените не са огромни и могат лесно да бъдат включени във вече съществуващия ви график.

Как да се грижим за кожата през пролетта и лятото

1. Слънцезащита, слънцезащита и слънцезащита

Чували сте го и преди, но слънцезащитният крем не подлежи на обсъждане, независимо кое време от годината е. Дерматолозите предлагат това да е последната ви стъпка в сутрешната ви грижа за кожата. Разбира се, нанасянето веднъж няма да свърши огромна работа, затова трябва да имате слънцезащитен крем подръка, който да използвате на всеки два часа.

слънцезащита, бански,

Снимка: iStock

Какъв продукт точно ще изберете, зависи изцяло от вас. Той може да бъде под формата на прах, спрей или стик. Която и формула да предпочетете, просто не забравяйте, че слънцезащитният крем е от съществено значение, дори и в облачните дни.

2. Нежно ексфолиране

Честно казано, ексфолирането на кожата ви е от съществено значение през цялата година, но дерматолозите смятат, че лятото е най-добрият момент за премахване на мъртвата кожа.

Много хора избягват ексфолирането през зимните месеци, защото може да изсуши кожата, но когато времето се затопли и влажността се увеличи, ние сме по-способни да понасяме киселини и по-силни формули на други активни съставки“, казва дерматологът Хадли Кинг.

пилинг, ексфолиант,

Снимка: iStock

Ако откриете, че кожата ви е прекалено мазна през топлите месеци, Кинг препоръчва да посегнете към ексфолиант, формулиран със салицилова киселина – маслоразтворима съставка, която може да проникне в порите и да премахне излишния себум. Най-добре е да ексфолирате само през нощта, защото много ексфолианти, включително алфа-хидрокси киселините, правят кожата ви фоточувствителна и склонна към изгаряне.

3. По-леки продукти

Когато навън е 30 градуса, последното нещо, което искате да чувствате, е тежък крем или фон дьо тен, който се топи върху лицето ви. Дерматолозите предлагат да преминете към овлажняващ гел-крем или просто да изберете серум с хиалуронова киселина, който да нанесете под вашия слънцезащитен крем.

крем, лице,

Снимка: iStock

Хадли Кинг отбелязва, че лятото включва повишена влажност и високи температури, което не предизвиква чак толкова голямо отделяне на влага от кожата. Така че не се нуждаем от тежки оклузии, колкото през зимата. Освен това, по-леките формули с овлажнители и омекотители ще придадат по-добро чувство на кожата.

4. Включете витамин С

Ако все още не сте го направили, добавете локален антиоксидант, като витамин С, към вашата пролетно-лятна рутина. UV лъчите причиняват до 90% от фотостареенето, което се случва на кожата ни. Използването на антиоксиданти добавя още един слой защита и помага за предотвратяване и лечение на нежелана пигментация, която се появява през летните месеци.

грижа за

Снимка: iStock

За най-добри резултати, нанесете продукта с витамин С веднага след почистване. Може да го използвате както през деня, така и през нощта.

5. По-мек почистващ препарат

Тъй като може да ви се наложи да миете лицето си по-често през топлите месеци, изборът на нежно почистващо средство ще ви помогне да поддържате кожата мека и еластична, като същевременно премахва мръсотията, остатъците от продукти и частиците от околната среда. Нежните почистващи препарати помагат да се сведе до минимум отстраняването на естествените масла от кожата, така че тя да остане здрава и блестяща без да се изсуши или напука.

6. Без тежък грим

Потърсете некомедогенни формули за грим, които няма да запушат порите и да допринесат за появата на акне. С повишеното изпотяване през лятото, лекият грим е много по-удобен.

грим istock

Снимка: iStock

Това обаче не означава, че трябва да се отървете от любимия си коректор с пълно покритие, но може би го оставете настрана за следващите няколко месеца. Вместо това посегнете към леки, безмаслени течни или прахообразни формули, които ще позволят на кожата да диша. Може също така да експериментирате с пълното премахване на грима от рутината ви.

7. Хидратация отвътре навън

Не е тайна, че правилната консумация на вода е от съществено значение при повишаване на температурите. Но освен вода, Кинг предлага да следите приема на електролити и здравословни мазнини. Водата и електролитите поддържат тялото хидратирано, а здравословните мазнини поддържат кожната бариера.

8. Бързо се погрижете за слънчевото изгаряне

Споменахме ли колко е важно да носите слънцезащитен крем? Е, в случай, че сте го забравили, това е супер важно.

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

При рядка възможност да сте пропуснали тази стъпка и сте получили слънчево изгаряне, лекувайте го бързо. Посегнете към гел от алое или продукт за след слънце, който помага за бързото охлаждане и третиране на кожата. Нанасяйте повторно през целия ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари