IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за косата през 2023 г. – какви трикове да следвате?

8 февруари 2023 14 30

Заложете на домашни маски вместо готови от магазина

IStockphoto

IStockphoto

Всеки иска да има здрава, гъста и дълга коса, която да не е лишена от блясък. Но грижата за нея, особено през зимата, е истинско предизвикателство. Ако има и изсветляване или твърде много сух въздух в помещенията, текстурата на косъма се нарушава.

Според бюти инфлуенсъри, ако вземете няколко косъма, дръпнете ги и те се чупят или късат, тогава косата ви е увредена и трябва по-сериозно да помислите за нея. Също така, когато топка косми остава по четката или гребена, то със сигурност трябва да се погрижите за косопада, който невинаги е само сезонен. Зад него могат да се крият здравословни проблеми.

Онова, върху което трябва да се фокусирате в грижата за вашата коса през 2023 г., е да се уверите, че тя е здрава и добре подхранена. От душа сутрин до вземането на гореща вана или ходенето на спа, винаги трябва да не я забравяте. Защото тя може да стане суха, цъфтяща и да загуби блясък.

Грижа за косата – кои тенденции да следвате през 2023 г.?

Химически ексфолиант за вашия скалп

масаж, жена,

IStock

За да имате по-здрав скалп, трябва да го ексфолирате. Но колко от вас са го правили поне веднъж месечно досега? През последните няколко години има все повече процедури, които имат за цел да изравнят тена и текстурата на кожата. За целта се използват традиционни съставки в грижата за кожата на главата, които насърчават растежа и здравината на косъма.

Химическото ексфолиране има за цел да премахне мъртвите кожни клетки и мазнини от повърхността и по-дълбоките слоеве на кожата. То помага и при възпаление, като съставките за акне имат много добър ефект. Въпреки това, с ексфолирането трябва да се подхожда внимателно, за да не доведе до повече проблеми по скалпа. Затова веднъж седмично е напълно достатъчно.

„Най-добре е да свикнете да използвате продукта, за да избегнете прекомерното изсушаване, тъй като прекомерната употреба може да лиши скалпа ви от естествени масла и дори да премахне малко от цвета на косата, ако боядисвате“, казва д-р Ерум Иляс. Той съветва да използвате балсам, особено в грижата за косата през зимата, за да рехидратирате скалпа и косъма.

Витамини за здрава коса – какво да похапвате?

6 храни за здрава кожа, коса и имунитет

Трик с щипка за коса – нова мода в TikTok

Масаж на скалпа

гуа ша

IStock

Състоянието на скалпа е много важно за здравето на косата. Една от тенденциите за 2023 г. е да се фокусирате върху корените. Редовните масажи на скалпа могат да помогнат за стимулиране на растежа на косата. По данни на Healthline, клетките на космения фоликул се разтягат и кръвоносните съдове се разширяват именно по време на масаж. Това води до по-гъста и хубава коса. Масажите на скалпа два пъти дневно могат да помогнат за стимулиране на растежа. Мнозина обаче не практикуват такива въобще.

Така наречените камъни гуа ша са онова, от което се нуждаете през тази година. Те не са само за масаж на кожата, стават и за скалпа. „Акупресурата на скалпа с помощта на инструмента гуа ша може да помогне за подобряване на циркулацията на кръвта, което може да подпомогне здравия растеж на косата“, казва Сандра Ланшин Чиу, акупунктурист. Специалистът посочва, че камъните, гребените и ролерите гуа ша трябва да се използват винаги със специални масла и серуми, предназначени за кожата или косата.

„Бих използвала инструмента гуа ша, за да натисна внимателно определени акупунктурни точки или проблемни зони на скалпа“, обяснява Чиу. И пояснява, че се използват кръгови движения по посока на часовниковата стрелка и обратно във всяка точка. Но не бива да се натиска твърде много с инструмента. Хубаво е масажът да се прави вечер, за да може да се насърчи релаксацията.

Дълга коса през 2023? Опитайте чебе

Суха коса и скалп – грижата не бива да се подценява

Суха коса през есента и зимата – как да решите проблема

Употреба на масло от розмарин

коса, балсам,

IStock

Етеричните масла намират широко приложение в грижата за кожата и косата. Те могат да премахнат замърсявания по скалпа, да елиминират сърбежа и възпалението на кожата. Много инфлуенсъри споделят своя опит с масло от розмарин, което ще бъде широко употребявано през 2023 г. Благодарение на него косата расте по-бързо и има страхотен блясък и плътност. Освен това е мека като коприна.

Етеричното масло от розмарин подобрява хидратацията на косата и подхранва космения фоликул. То премахва натрупванията на мръсотия и стимулира притока на кръв. Това подпомага растежа и намалява начупването на косъма.

Ако искате да включите масло от розмарин във вашата рутина, трябва първо да го разредите с базово. Не е добре да го прилагате директно! Освен това може да намерите продукти, които съдържат розмарин – шампоани и балсами.

Използвайте масло от розмарин един до два пъти седмично и ще усетите скоро първите резултати. Можете например да мажете скалпа с него.

За да разбирате първи за новите тенденции в красотата, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари