IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамини за здрава коса – какво да похапвате?

30 октомври 2022 10 30

Променете режима си на прага на есента

IStockphoto

IStockphoto

Витамини за здрава коса са онова, което да си набавите на прага на есента. Вместо да ходите до аптеката, наблегнете на здравословно и балансирано хранене. Но какво да похапвате, за да е хубава вашата грива?

Според нутриционисти, ако търсите витамини за здрава коса, трябва да са тези от В комплекс. С тях ще намалите неприятния косопад, изтъняването и накъсването.

Макар при някои хора да е генетично предопределено да имат по-тънка и лишена от обем коса, от голямо значение за текстурата на косъма е онова, с което те се хранят. Ето защо, наред с много полезни минерали, витамините от група В са много важни.

Какво стои зад наименованието В комплекс?

В витамини,

IStock

B-витамините са водоразтворими хранителни вещества. Тялото не може да ги съхранява, поради което се налага да си ги набавяме допълнително. Тази категория витамини подобрява усвояването на протеини и помага за стимулиране на клетките на косата. Ето защо организмът се нуждае от тях всеки ден.

Биотин (B7), фолат (B9) и витамин B12 са най-известните и важните хранителни вещества за здравето на косата.

Какво да похапвате, за да получите повече витамини за здрава коса?

1. Млечни продукти

Освен че съдържат много калций и протеини, те са богати на биотин. Той е важен витамин за здрава коса. Затова побързайте да го включите в диетата си.

Кожа като глазирана поничка – новата мания в красотата

Есенни прически – 7 стила, които ще са на мода

Анди Макдауъл: Със сиви коси съм по-щастлива

2. Зеленолистни зеленчуци

Спанак, кейл, зеле – все зеленчуци, които са пълни с фолиева киселина. Тя поддържа здравината на косата. Особено спанакът, ако се приема суров, ще ви донесе необходимата доза B9 за деня.

Ако включвате зеленолистни зеленчуци, за предпочитане е те да са на пара или сурови, за да не изгубите витамините в тях.

спанак Pixabay

Pixabay

3. Яйца

Всички знаем колко голяма роля играят яйцата за подобряване на здравето на косата. Те са пълни с високо съдържание на B5 (пантотенова киселина), която осигурява енергия на клетките на косата.

Яйцата също са богати на витамин B12 (кобаламин), който помага за производството на червени кръвни клетки, които от своя страна осигуряват кислород в корените на косата и насърчават нейния растеж.

4. Риба

Повечето видове риби са с високо съдържание на омега 3 мастни киселини. Но освен това са пълни с витамин B3, витамин B6 и витамин B12. Те са онзи тандем, който ще ви помогне да имате по-здрава коса.

мазна риба,

Pixabay

5. Ядки и семена

Те съдържат витамин B1 (тиамин), който задвижва функционирането на нервната система и превръща хранителните вещества в енергия. Тя помага за регенерирането на клетките на косата.

Може да се каже, че в почти всички ядки има витамин В. Но в най-голямо количество той е открит в бадемите.

6. Авокадо

Суперплодът осигурява витамин B2 (рибофлавин) и витамин B3 (ниацин), които помагат на косата да расте по-дълга и същевременно да бъде по-силна. Освен гуакамоле, може да хапвате авокадо на закуска, в комбинация с варени яйца или сирене.

авокадов тост

iStock

7. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни като пшеница, овес, ечемик, царевица и просо са изключително богати на B-витамини, с които ще имате здрава коса през есента. В най-голямо количество от тях има витамин B1, B2, B3, B5, но и други.

Ако имате обилен косопад дълго време, ако сте отслабнали рязко или сте с някои здравословни проблеми, отидете задължително на консултация с лекар. Той ще ви назначи изследвания и ще ви насочи какво да пиете и ядете, за да подобрите нейното състояние.

За още новини от света на звездите, модата и красотата следвайте и профила на Tialoto в Instagram и страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари