IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да миете косата си като фризьор? 

21 май 2023 16 30

Експерти споделят своите трикове за здрава и лъскава грива

IStockphoto

IStockphoto

Как миете косата си всеки път, когато сте под душа? Държите ли да минат поне пет минути преди да отмиете шампоана или гледате побърза да го махнете? Движенията с ръцете също са от значение, защото чрез тях пада не само мръсотията. Те са много полезни за скалпа на главата. 

Ако сте били на фризьор, при който след подстрижката има измиване, със сигурност сте останали доволни от самата процедура. Друго си е специалист да го направи, ползвайки шампоан, балсам и някои ароматни масла, с които да подхрани косъма. Някои правят толкова хубав масаж, че не ти се става от мивката. С други думи - има какво да се поучим от експертите в тази сфера. 

Бюти съвети - техники, продукти и съвети за качествено измиване на косата

коса, миене,

IStock

Според специалистите, за да имате здрава, гладка и хубава коса след баня, трябва да спазвате няколко условия. И подготовката не е няколко минути преди намокрянето на косата. Важни са продуктите, с които третирате косата, температурата и качеството на водата, както и не на последно място - техниките, с които триете с пръсти. 

При покупка на шампоан мислете за скалпа

Ако имате мазна коса, но същевременно скалпът ви е сух, Наталия Бъмфорд препоръчва първо да обърнете внимание на съставките, от които се нуждаете. В тази връзка не търсете определена марка шампоан, а заложете на формула, която е най-подходяща за състоянието на скалпа ви в момента. 

„След това изберете балсами и маски според вашия тип коса. Например, ако имате чувствителен скалп и боядисана коса, изберете шампоан за чувствителен скалп и балсам и маска за боядисана коса“, обяснява фризьорът пред Stylist. 

Забравете за кръговите движения 

Повечето инфлуенсъри съветват след като намокрите косата и добавите шампоан, да завършите с кръгови движения. Ала Ниа Петит е на съвсем друго мнение. 

„Търкането на ръцете ви с кръгови движения може да причини заплитане на косата“, обяснява тя. 

Специалистът съветват да забравите за въпросната техника и за сметка на нея ползвате повече движения нагоре-надолу. Това ще намали риска от сплитане на краищата. „Ако имате къдрава коса, също така е добра идея да измиете с шампоан, като прокарвате пръсти надолу към върховете на косата си, за да премахнете всички гелове и тежки продукти, които могат да да се натрупали“, допълва Петит. 

шампоан, жена

IStock

Пробвайте точково тониране при миенето на косата 

Много хора използват лилав тониращ шампоан, като разнасят и разпенват от скалпа до краищата. Но според колориста Хариет Мълдун трябва да имате друга стратегия. Тя съветва първо да се погледнете в огледалото и видите кои зони се нуждаят от въпросния продукт. 

„Рядко се случва цялата ни коса да се нуждае от този шампоан наведнъж“, казва тя и изтъква, че въпросният лилав шампоан, предназначен за подобряване на цвета на боядисаната коса, може да се ползва в корените, например, като надолу се нанесе обикновения. 

Мини масаж при миене

„Всички знаем, че отделянето на време за грижа за себе си е важно, така че обичам да добавям малък масаж на скалпа в деня на измиване“. Това споделя Лиз Тоу, фризьор на много знаменитости. Тя посочва, че той има множество предимства като подобряване на кръвообращението и поддържане здравината на фоликулите. 

За въпросния масаж може да ползвате нефритен гребен, половин замразен лимон, разтрит енергично върху главата, силиконова четка за стимулиране на скалпа, гуа ша камък или просто да натискате с пръсти в определени точки. 

масажор за

IStock

Дълбоко подхранване

За да имате здрава коса, може да ползвате маска, но е хубаво тя да действа повече от 30 минути. Може да си легнете с нея или стоите с вдигната коса цял ден, след което да я отмиете в банята. Така ще получите по-качествено и дълбоко подхранване. 

Масло за коса преди измиване 

Целта на измиването е да постигне чиста коса и намали омазняването. Но това не значи, че не може да ползвате масло преди да излезете от банята. „Винаги препоръчвам да правите процедура с масло за скалпа преди измиване, ако скалпът ви е сух или имате пърхот или косопад“, казва Корт Брей Льопепе, фризьор и колорист. 

Масло от сладък бадем или няколко капки от чаено дървоили розмарин са идеални за целта. Може да ги втриете в скалпа с пръсти или силиконова четка, като прокарате с нея към краищата. След като косата постои така един час, може да бъде измита с подходящ шампоан. 

балсам за

IStock

Храна за красота – какво да ядете за растеж на косата?

Грижа за косата – включете алое вера

Фолиева киселина  – помага ли за растежа на косата? 

Сменете шампоана, мийте два пъти 

Тайната на специалистите е, че повтарят с шампоана още един път, за да се уверят, че косата е напълно чиста. Причината е, че понякога косата е толкова мазна и замърсена, че не всичко може да падне при първия път. Затова трябва да го направите два и усетите ефекта. 

Според Петит смяната на шампоана, който използвате за всяко от измиванията, е важна. Става нещо като коктейл от различни продукти. Така например първо нанасяте обикновен, за да премахнете мръсотията. След това минавате с хидратиращ, за да разрешете косата си по-добре и задържите влагата в косъма за по-дълго. 

Опитайте серум за скалпа

Грижата за скалпа не бива да се подценява. По тази тема сме говорили много пъти. На същото мнение е и фризьорът Синдия Харви.

„Обичам да нанасям обилно количество серум за скалпа директно върху скалпа като лечение преди почистване… И да масажирам, докато се абсорбира“, обяснява тя.  Специалистът изтъква, че трябва да изчакаме 10-15 минути преди да измием с шампоан. Този продукт успокоява скалпа и го подхранва, предпазвайки от сухота и сърбеж. 

коса, баня,

IStock

Внимавайте с миенето след боядисване

Ако имате боядисана коса, трябва да знаете, че в самото начало пигментът е по-чувствителен и всяка промяна в рутинната грижа ще му се отрази отрицателно. 

В началото е добре да ползвате по-нежен шампоан. Като след две седмици вече спокойно може да добавите по-интензивни процедури и продукти. 

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари