IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънцезащитен крем - как да изберете правилния фактор

2 юли 2023 12 00

Това е основното, за което трябва да внимавате при покупка

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Носенето на слънцезащитни продукти е един от най-мощните инструменти, които можете да иамте в арсенала си в грижата за кожата. Защитата от вредните слънчеви лъчи не само поддържа здрав вид на кожата с напредване на възрастта, но също така помага за предотвратяване на рака. 

Но с толкова много налични опции, решаването кой слънцезащитен крем е най-подходящ за вашите нужди може да бъде трудно. Също така си струва да се отбележи, че типът продукт, който използвате, може да варира в зависимост от множество фактори, включително времето, прекарано на слънце, дали ще се изпотите или намокрите и каква формула подхожда на вашия тип кожа. 

Ако се чувствате в задънена улица, когато пазарувате слънцезащитни продукти, ние идваме на помощ. Ще ви разкрием как точно да намерите правилния за вас, какъв фактор си заслужава да вземете и как точно да нанасяте крема за максимална защита.

Какво е слънцезащитен фактор?

Какво точно означава SPF, което виждаме на всяка една опаковка слънцезащитен продукт? SPF означава слънцезащитен фактор. По същество той измерва колко добре продуктите могат да предпазят кожата ви от слънцето. Когато нанасяте слънцезащитен крем с SPF, той образува защитна бариера върху кожата ви, която абсорбира или отразява UV радиацията от слънцето

Има два вида UV лъчи, от които трябва да защитим кожата си - UVA и UVB. 

UVA лъчи - по-голяма дължина на вълната и проникват по-дълбоко в кожата, причинявайки преждевременно стареене и бръчки.

UVB лъчи - по-къса дължина на вълната и са отговорни за слънчеви изгаряния и рак на кожата.

слънцезащита istock

Снимка: iStock

Слънцезащитните кремове, обозначени като широкоспектърни, предпазват кожата и от двата вида ултравиолетови лъчи, като ги блокират или абсорбират в зависимост от избраната формула на слънцезащитния крем. 

Първоначално SPF числата са създадени, за да определят колко дълго човек може да остане навнъ без слънчево изгаряне. Така че, на теория SPF 30 ще осигури защита за 30 минути, след което е необходимо повторно нанасяне. През последните години използването на SPF номера беше внимателно проучено по няколко причини. Първо. числата се отнасят само за нивото на защита, предлагано срещу UVB лъчи. Проучванията са установили, че високите стойности на SPF дават на потребителите фалшиво усещане за защита и не предлагат адекватна защита от UVA лъчите, за да корелират с продължителността на времето и защитата, които SPF числата твърдят, че осигуряват.

Какво трябва да имате предвид преди покупка

Вместо да се опитвате да пресмятете стойностите на SPF, повечето експерти препоръчват да използвате широкоспектърен слънцезащитен крем с поне 30 фактор всеки ден и да нанасяте отново на всеки два часа. Скалата на Фицпатрик може да бъде полезен модел, ако търсите по-подходяща препоръка въз основата на вашия тип кожа.

Скалата на Фицпатрик категоризира типовете кожа в шест категории въз основа на количеството меланин в кожата, което определя как тя реагира на UV радиация. Хората с по-светъл тип кожа имат по-малко меланин и са по-склонни към слънчево изгаряне, докато тези с по-тъмен тип кожа имат повече меланин и са по-малко склонни към изгаряне, но все пак могат да бъдат изложени на риск от увреждане на кожата.

слънцезащита, SPF,

Снимка: iStock

Експертите предупреждават, че тази скала трябва да се използва само като ориентир. Кожата на всеки е уникална и може да изисква различни нива на защита срещу слънцето. Винаги е най-добре да се консултирате с дерматолог или здравен специалист за персонализирани съвети относно защитата от слънцето

Интензитетът на слънчевите лъчи варира в зависимост от това къде се намирате и по кое време на деня сте изложени, така че е важно да изберете слънцезащтен крем с подходяща защита, ако ще излизате навън по време на пика на слънцето или живеете на място с много топъл климат. Ако се потите или влизате често във водата, изберете водоустойчива формула за допълнителна защита. Децата и по-възрастните може да се нуждаят от слънцезащитен крем с формула за чувствителна кожа. За млада и тънка кожа изберете по-висок фактор и нанасяйте често.

Препоръки на специалисти

Официалните насоки на дерматолози и медици са използването на широкоспектърен слънцезащитен крем с поне 30 фактор всеки ден. Това ще ви осигури адекватна защита срещу UVB радиация, която е основната причина за слънчево изгаряне и рак на кожата. Широкоспектърен крем с поне 30 фактор осигурява адекватна защита от UVA лъчи, които могат да допринесат за преждевременно стареене, бръчки и увреждане на кожата. 

Препоръчва се щедро ежедневно нанасяне на слънцезащитен крем, като към това се добави добра хигиена срещу слънцето - носене на шапка, седене на сянка и носене на дълги ръкави. Също така е по-добре да се насочите към минерални слънцезащитни продукти, които осигуряват физически блок за пълния UVA и UVB спектър. 

► Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с поне 30 фактор всеки ден.

► Изберте подходящ фактор въз основа на вашите индивидуални нужди и обстоятелства.

► Нанесете слънцезащитен крем преди да излезете от вкъщи, поне 15-30 минути по-рано.

► Носете шапка, седете на сянка и носете дълги ръкави.

► Изберете минерален слънцезащитен крем. Ако сте склонни към акне или имате чувствителна кожа, изберете некомедогенна слънцезащитна формула, която няма да запушва порите. Изберете водоустойчива формула, ако планирате да плувате или да се изпотите.

► Не забравяйте да нанасяте повторно - на всеки два часа или след плуване, или след обилно изпотяване.

► Не забавяйте за слънцезащитата за устните, като тук е препоръчително да използвате поне 15 фактор за защита. 

Ако изгаряте лесно или планирате да прекарате продължително време на слънце, консенсусът е, че по-високият SPF предлага по-дълга защита. Въпреки това, това, че сте нанесли SPF 100 сутринта, не означава, че не трябва да нанасяте отново. Важно е да се отбележи, че никой слънцезащитен крем не може да осигури 100% защита, така че все още е възможно да получите слънчево изгаряне, дори когато използвате слънцезащитен крем с висок SPF.

Като цяло е важно да изберете широкоспектърен слънцезащитен крем с подходящ SPF въз основа на вашите индивидуални нужди и обстоятелства.

Лятна красота: 9 места, които задължително да мажете със слънцезащита

Слънцезащита върху лицето – как и кога да я поставяте?

Грижа за косата и скалпа – нуждаят ли се от слънцезащита?

Правилно нанасяне

Като общо правило, използването на количество слънцезащитен крем, равно на една чаша за шот, е достатъчно, за да покрие цялото ви тяло по адекватен начин. Препоръчва се да го удвоите, като използвате това количество за всяка половина на тялото си, за да постигнете още по-добри резултати. 

Слънцезащитният крем също трябва да се втрива върху кожата ви, сякаш правите глазура на торта. Уверете се, че сте покрили всички открити части на тялото си - не забравяйте ушите, врата, ръцете и краката.

слънцезащита, козметика,

Снимка: iStock

Нанесете слънцезащитен крем преди да излезете от къщата, поне 15-30 минути преди да излезете навън, за най-добри резултати. Повечето експерти препоръчват да не използвате спрей формула, тъй като е по-лесно да пропуснете зони, но ако решите да използвате спрей, направете го на закрито, където не духа вятър, за най-добри резултати. Нанасяйте отново слънцезащитен крем на всеки два часа или след плуване или обилно изпотяване. 

Други начини за предпазване от слънцето

Избягвайте да сте на пряка слънчева светлина в пиковите часове и търсете сянка през цялото време навън. Носете плажен чадър, за да осигурите сянка, ако прекарвате деня на плажа. Носенето на слънцезащитно облекло с UPF също може да бъде от полза. UPF се отнася до степента на защита от ултравиолетова радиация, която може да проникне през дрехите. Тези тъкани помагат за блокиране и абсорбиране на UV радиация, подобно на начина, по който SPF прави и може да осигури допълнителен слой защита. Също така е важно да защитите очите си от слънцето с UVA и UVB защита, ако планирате да прекарате деня навън на слънце.

За още тенденции за красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари