IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фитнес и красота – как да предпазите кожата по време на тренировка

7 януари 2024 10 30

Насладете се на влизането във форма, без да жертвате външния си вид

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Независимо дали тренирате на закрито или на открито, защитата на кожата ви е от съществено значение за предотвратяване на акне или раздразнение. Разберете как потта, климатът и гримът могат да причинят нежелани кожни проблеми по време на тренировка. За щастие ще научите и полезни съвети за защита на кожата си и режим за грижа, който да следвате след прибирането си от фитнес. Така ще поддържате външния си вид здрав и красив. 

Връзката между тренировките и здравето на кожата

Ако не защитите кожата си правилно, докато тренирате, независимо дали сте във фитнеса или в парка, може да се сдобиете с акне, черни точки или суха и раздразнена текстура. 

Една от най-големите причини за тези нежелани кожни проблеми е потта, особено ако сте склонни към акне. Поради смесването на потта с мръсотия, бактерии или грим, тя може да образува вещество, което да запуши порите и да причини акне или черни точки. Температурата също е важна. Студеното или топло време, докато тренирате на открито, може да доведе до суха, раздразнена или увредена от слънцето кожа. 

фитнес

Снимка: iStock

За щастие, независимо дали се потите в залата или тренирате на открито, можете да избегнете някои от тези кожни проблеми, като предприемете лесни стъпки за лечение на кожата си преди, по време и след фитнес. 

Тренировка в студено време – защита на кожата

Когато тренирате навън през студените или зимните месеци, кожата ви е по-застрашена да стане суха или раздразнена, тъй като във въздуха има по-малко влага, което дори може да доведе до напукани устни.

разходка, ходене

Снимка: iStock

Проучване, изследващо отрицателните ефекти от по-ниските температури и ниската влажност върху кожата, заключава, че този тип климат може да отслаби защитната бариера на кожата. Когато това се случи, кожата ви се лишава от естествените си мазнини, което я прави суха, сърбяща, лющеща се, зачервена и раздразнена.

Съвети за защита на кожата в студеното време

Ето някои неща, които можете да направите, за да защитите кожата си, докато тренирате навън в студеното време:

Измийте лицето си преди и след тренировка – да тренирате с чисто лице без грим е най-добре, за да избегнете запушване на порите. Уверете се, че сте почистили старателно лицето си след потни тренировки, за да запазите порите си чисти.

► Използвайте по-плътен овлажнител – използвайте по-плътен овлажнител, идеално формулиран да подхранва кожната бариера. Потърсете продукти, съдържащи подхранващи съставки като керамиди и мастни киселини, като стеаринова киселина. Прилагайте го преди и след тренировка.

► Носете слънцезащитен крем, устойчив на пот – за да защитите кожата си от увреждане от слънцето, нанесете слънцезащитен крем, устойчив на пот, без мазнини с минимум 30-и фактор на защита, дори в облачните дни. 

► Защитете лицето си от природните елементи – особено при ветровити условия носете шал върху лицето си или маска, когато сте навън, за да се предпазите от вятърно изгаряне. 

► Използвайте нежен почистващ продукт – когато миете лицето си, използвайте нежен почистващ продукт или такъв, създаден за чувствителна кожа, който няма да премахне естествените мазнини от кожата. 

► Избягвайте продължителни горещи душове или вани – избягвайте да стоите дълго време под горещата вода или да се киснете във ваната, защото високата температура може да премахне естествените мазнини от кожата и да я изсуши още повече. Вместо това опитайте да минимизирате времето си под душа и се къпете с хладка вода.

► Избягвайте дразнещи продукти за кожата – избягвайте използването на агресивни, дразнещи или изсушаващи продукти за грижа за кожата, като ексфолиращи киселини, за да предпазите кожната бариера от изсушаване. Ако трябва да използвате тези продукти, употребявайте ги пестеливо, ако е възможно.

Тренировка в топло време – защита на кожата

Когато спортувате навън през топлите или летните месеци, основните причини за кожни проблеми са потта, която допринася за появата на акне, и слънчевите ултравиолетови лъчи, водещи до увреждане.

тичане, катерене,

Снимка: iStock

Проучване, което разглежда сезонните обостряния на акне, установи, че пъпките се появяват по-често през лятото, тъй като хората се потят повече, когато е горещо и влажно.

Съвети за защита на кожата в топлото време

Следвайте тези стъпки, за да защитите кожата си, докато тренирате навън в топлото време:

► Почистете лицето си преди и след тренировка – започнете с чисто лице без грим, за да предотвратите запушване на порите и появата на акне. Уверете се, че сте почистили добре лицето си след потни тренировки, особено ако сте склонни към акне.

► Носете слънцезащитен крем, устойчив на пот – изберете слънцезащитен крем, устойчив на пот, без мазнини и незапушващ порите с минимум 30-и фактор на защита, за да се предпазите от увреждане от слънцето. Нанасяйте отново на всеки 2 часа или по-често, ако се потите много.

► Избягвайте горещите часове – опитайте се да планирате тренировките си на открито за ранни сутрини или късни следобеди, за да избегнете пиковите UV часове, когато слънчевите лъчи са най-силни.

► Поддържайте кожата си суха – поддържайте кожата си суха по време на тренировка, като бършете потта с чиста кърпа.

► Носете слънцезащитно облекло – носете шапка с широка периферия и слънчеви очила, блокиращи ултравиолетовите лъчи, за да предпазите лицето и кожата си от слънцето.

► Дръжте косата си далеч от лицето – вържете косата си назад, за да предотвратите прехвърлянето на мазнини и мръсотия върху кожата на лицето ви.

Защита на кожата при тренировки на закрито

Точно както при тренировките на открито, потта е основната причина за кожни проблеми, когато тренирате на закрито. За да предпазите порите си от запушване, най-добре е да тренирате с чисто лице без грим и да избършете потта с чиста кърпа.

фитнес, тренировки,

Снимка: iStock

След тренировка е важно незабавно да изплакнете потта от кожата си, за да се опитате да предотвратите появата на акне. Също така е добра практика да пазите косата си от лицето си, за да предотвратите прехвърлянето на допълнително масло и мръсотия, което може да допринесе за акне.

Какво се случва, когато носите грим, докато тренирате?

Не всеки ще изпита негативните ефекти от носенето на грим по време на тренировка. Въпреки това, тези със склонна към петна или чувствителна кожа могат да изпитат проблеми като черни точки, акне и раздразнение. Това се дължи на взаимодействието на грима, потта и бактериите, образуващи вещество, което може да запуши порите ви и да раздразни кожата ви.

жена, фитнес

Снимка: iStock

Ако носите грим, измиването му преди тренировка е идеално, за да поддържате кожата си здрава и чиста. Ако не можете да изплакнете лицето си или сте в недостиг на време, можете вместо това да избършете кожата с мицеларна вода или безмаслени кърпички за грим.

Друг потенциален кожен проблем от носенето на грим по време на тренировка е повишеният кръвен поток и топлината, които могат да накарат съставките в грима да проникнат по-дълбоко в кожата. Това може да причини дразнене на кожата, зачервяване или сърбеж, особено ако имате чувствителна кожа.

Полезни съвети за трениране с гримирано лице

Въпреки че е най-добре да тренирате с чисто лице без грим, някои хора може да не се чувстват комфортно да излизат на публично място с негримирано лице.

Ако искате да носите грим, докато тренирате, опитайте някои от тези съвети, за да поддържате кожата си здрава и чиста:

► Носете безмаслени, некомедогенни продукти за грим. Те са специално създадени да не запушват порите, намалявайки риска от поява на акне. 

► Носете само лек грим за лицето. Нанасяйте го само върху проблемните си зони, вместо върху цялото лице.

► Носете оцветен овлажнител или цветен слънцезащитен крем вместо фон дьо тен с пълно покритие. Тези продукти осигуряват леко покритие, без да са прекалено тежки.

► Незабавно почистете кожата си след тренировки и нанесете отново грима си. Винаги се препоръчва да измиете добре лицето си след тренировка, за да премахнете сместа от пот, бактерии и всякакви остатъци от грим.

► Поддържайте редовна рутинна грижа за кожата. Поддържането на редовна рутинна грижа за кожата е от ключово значение за поддържането на здрав и чист външен вид. Съставки като салицилова киселина могат да бъдат полезни за намаляване на акнето и черните точки при хора, които са склонни към развитието им. 

Не забравяйте, че ако имате склонна към петна кожа, носенето на грим, докато се потите, все пак ви излага на риск от образуване на черни точки или акне.

Грижа за кожата след тренировка

Ключът към здрава кожа след тренировка е да се уверите, че тя е чиста от пот и бактерии и след това да продължите с обичайната си рутинна грижа за кожата за вашия тип кожа. 

За типове кожа, склонни към акне, опитайте да използвате съставки като салицилова киселина или бензоил пероксид, които могат да бъдат намерени в почистващи продукти, тонери, серуми или пачове за пъпки. Ако кожата ви е склонна да се зачервява след тренировка, опитайте успокояващ или охлаждащ серум, за да я успокоите. 

серум istock

Снимка: iStock

Избягвайте да ексфолирате или търкате кожата си прекалено силно веднага след тренировка. Когато тя се нагрее и се сдобие с повече кръвен поток заради упражненията, може да стане по-чувствителна и податлива на наранявания. Уверете се, че винаги хидратирате с овлажнител, създаден за вашия конкретен тип кожа, и нанесете слънцезащитен крем с 30-и или по-висок фактор, ако сте тренирали през деня. 

Поддържането на чиста, здрава кожа по време на тренировки изисква подходящи грижи и защита. Независимо дали тренирате на студен или топъл въздух на открито, или се потите на закрито, кожата ви се нуждае от специално внимание преди, по време и след тренировка, за да предотвратите нежелани проблеми.

За още съвети за постигане на желаната фигура последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари