IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа остана без жена монарх – кралица Маргрете наруши 900-годишна традиция

17 януари 2024 12 30

Синът ѝ, принц Фредерик, пое трона след нейната абдикация

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Абдикирането на датската кралица Маргрете беляза краят на една кралска ера. 

В неделя, 14 януари, тя официално се отказа от титлата на монарх чрез подписването на декларацията за абдикиране, правейки сина си Фредерик крал на Дания. Това означава, че вече всичките монарси в Европа са мъже

След като великобританската кралица Елизабет II почина на 96 години през 2022 година, кралица Маргрете беше останала единствената жена монарх на Стария континент. Тя стана първата жена, на която е позволено да наследи трона в своята страна, след като Законът за наследството от 1953 година даваше право на жените да седнат на трона, но само второстепенно. Той бе изменен отново през 2009 година, когато беше въведено пълно равенство при наследяване. Това означава, че най-голямото дете на регента – независимо от пола – наследява трона. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kübra ✨ (@royallerblogu)

Въпреки че в момента Европа има само мъже монарси, то в линията на чакащи се забелязват и няколко женски имена. 

Шведската принцеса Виктория, белгийската принцеса Елизабет, холандската принцеса Катарина-Амалия и испанската принцеса Леонор са настоящи наследници на бащите си. Междувременно принцеса Естел е втора в наследствената линия след майка си в Швеция, а принцеса Ингрид Александра е подготвена да стане кралица един ден след своя баща, който е настоящ наследник на норвежкия трон. 

Междувременно следващите поколения владетели на Обединеното кралство ще бъдат само мъже. След крал Чарлз в линията за наследяване са синът му принц Уилям и внукът му принц Джордж. Чак след тях се нарежда принцеса Шарлот. 

Кралица Маргрете обяви абдикацията си по време на новогодишната си реч на 31 декември 2023 година, шокирайки света. По-рано тя намекна, че възнамерява да царува до смъртта си, а сега е първият датски суверен, който доброволно се оттегля от трона от близо 900 години. 

В неделя тя подписа декларация за абдикацията си навръх 52 години от сядането на датския трон. 

Малко след това крал Фредерик излезе на балкона на двореца в първата си публична изява като монарх. Той помаха на аплодиращите тълпи, изглеждайки емоционален и със сълзи в очите. Тогава министър-председателят на Дания пристъпи напред и обяви смяната на управлението от балкона на замъка Кристиансборг. 

55-годишният крал Фредерик изнесе кратка реч и обяви своето кралско мото, след което към него се присъединиха съпругата му, кралица Мери, и четирите им деца – престолонаследникът Кристиян, принцеса Изабела, принц Винсент и принцеса Жозефин

Голям срам: Датското кралско семейство проговори за скандала с „аферата“ на принц Фредерик

И престолонаследникът на Дания, принц Фредерик, се забърка в скандал с изневяра

Като Уилям и Хари: датските принцове Йоаким и Фредерик са в конфликт

Принц Кристиян беше в стаята, когато баба му се оттегли от трона. Докато Маргрете се изправяше, той ѝ подаде бастуна. Тогава баща му, крал Фредерик, зае мястото начело на масата. 

Обединеният фронт на семейството на новия крал идва на фона на слуховете за негова изневяра. През ноември 2023 година се появиха съобщения, че Фредерик има връзка с родената в Мексико Женевева Казанова, след като двамата бяха снимани заедно на частно пътуване до Мадрид. Самата социалистка отрече твърденията за романтична връзка с кралската особа. 

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари