IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 причини, поради които пълнеете през нощта

19 септември 2020 16 30

Експертите говорят

Снимка: iStock

Една сутрин стъпвате на кантара и сте доволни от видяното. Тренировките и диетата дават резултат и сте сигурни, че сте на правилния път. Продължавате в същото темпо, лягате си доволни и горди със себе си. На следващата сутрин повтаряте упражнението, но този път кантарът показва, че сте качили пет килограма. Възможно ли е?

За съжаление, напълняването през нощта е разочароващо и объркващо преживяване, което се случва дори и на най-добрите и най-стриктните от нас. Но не се плашете. Всъщност, не сте качили 5 кг. мазнини за една нощ. Все пак, натрупването на един килограм мазнини изисква консумация от около 3500 калории повече, отколкото може да изгорите. Така че, за да качите пет килограма, ще трябва да изядете близо 20 000 калории само за 24 часа.

Но напълняването с пет килограма водно тегло на ден е напълно възможно. „Важно е да знаете, че теглото ви ще варира ежедневно, но това не означава, че стратегията ви за отслабване се проваля“, казва д-р Джорджи Фиър пред Women's Health. Така че, ако стъпите на кантара и установите, че магически сте наддали няколко килограма, има определени фактори, които могат да допринесат за този ефект.

Защо пълнеем през нощта?

Тренираме твърде много

„След тежка тренировка, особено ако изпълнявате сложни движения, които изискват работата на много мускулни групи, лесно може да напълнеете с няколко излишни килограма в продължение на няколко дни“, казва Фиър. Тези микроскопични сълзи, които се появяват в мускулните клетки след всяка тренировка, се лекуват в процес на естествено възпаление. Това включва известно обединяване на течности около мускулните клетки, което може да ви накара да се надуете.

Това обаче не означава, че трябва да пропускате силовите упражнения за изгаряне на калории. Просто оставете мускулите си да се възстановят и забравете за кантара.

Консумираме твърде много сол

Независимо дали чипсът е печен или пържен, излишният прием на натрий води до незабавно наддаване на водно тегло. Това може да причини подуване на глезените, корема и червата. Освен задържането на вода, похапването на солени закуски може да причини и проблеми с храносмилането.

Започнали сме високопротеинова, нисковъглехидратна диета

Фибрите са от решаващо значение за поддържане на добра храносмилателна система. Ако забравите за тях, пълнозърнестите храни, плодовете и нишестени зеленчуци, незабавно ще почувствате проблеми. „Ако не ходите до тоалетната няколко дни, това вътрешно задръстване може да доведе до наддаване на няколко килограма“, казва Фиър.

напълняване, голям

Снимка: Pixabay

Експертите съветват всеки, който е на диета с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, да приема добавка с фибри, за да поддържа нещата в баланс. Още по-добрият вариант е да се намалят само рафинираните въглехидрати, като макаронени изделия, и да се запазят пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете като част от вашата диета.

Дехидратирани сме

Когато сте дехидратирани, обикновено тежите по-малко, защото мускулите и тъканите ви са сухи, което също така може да причини и лошо настроение. Липсата на вода кара бъбреците ви да преминат в режим „пестене на течности“, което води до увеличаване на водното тегло, след като започнете да приемате вода. Но не се притеснявайте, след няколко дни хидратиране, работата на бъбреците ви ще се върне към нормалното и теглото ви също ще се нормализира.

Имаме непоносимост към храна

Непоносимостта към храни като млечни продукти, фруктоза, яйца, ракообразни, глутен, изкуствени подсладители, соя и много други може да причини подуване на корема и задържане на вода в червата. Ако забележите, че се чувствате по-тежки или наистина сте наддали няколко килограма след консумацията на определени храни, говорете с вашия лекар или се обърнете към диетолог, за да разберете какъв е проблемът.

Хапваме си тесто

Когато намалите приема на въглехидрати, запасите от гликоген в тялото ви – неговият основен източник на енергия за упражнения с висока интензивност – се изчерпват. Но веднага щом се „потопите“ в някоя чиния, пълна със спагети, тялото ви започва да съхранява гликоген в мускулите и черния дроб, заедно с вода.

спагети от

Снимка: iStock

Внезапният приток на тези две хранителни вещества след дълъг период без въглехидрати, може да ви надуе. Най-доброто решение е да включите умерено количество пълнозърнести въглехидрати в дневното си меню, за да предотвратите наддаването на килограми.

Вечеряли сме твърде късно

Колкото по-късно хапвате, толкова по-малко вероятно е тялото ви да използва тази храна като гориво, тъй като през нощта не правите нищо друго, освен да спите. „Храната, изядена през нощта, по-често се съхранява като мазнина, тъй като сме склонни да бъдем по-малко активни“, казва д-р Ковингтън. Тя добавя, че най-лошо е да ядем въглехидрати късно вечер, защото най-често причиняват подуване.

За борба с този тип наддаване на тегло, д-р Ковингтън препоръчва да се храните по редовен график. „Тялото ви се справя най-добре с рутинна и последователна структура“, казва тя пред Women's Health.

Диетата ни е твърде стриктна

Ако свалите твърде много тегло или отслабнете прекалено бързо, тялото ви ще регистрира, че нещо не е наред и ще се опита да съхрани наличните мазнини. „Това е начин на оцеляване, вкоренен в нашата физиология. Мозъкът не разбира диетите“, казва д-р Ковингтън. Все пак, умът ни разбира много добре загубата на мазнини и често, ако се храним неправилно, той го интерпретира като нещо опасно.

калории, диета,

Снимка: iStock

За да се избегне това, експертите съветват да се обърнете към професионалист, който да ви помогне да създадете здравословна диета или да ви покаже правилния път към постигане на вашите цели. Може да се консултирате с фитнес треньор, диетолог, лекар за отслабване или ваш партньор.

Едно лесно начало по отношение на отчетността е използването на приложение за проследяване на калориите. По този начин ще разберете кои храни е по-добре да пропуснете и от кои имате нужда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари