IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грижа за здравето – 5 тренировки за укрепване на мозъка

5 май 2024 18 00

Всяко движение е полезно за ума, но тези пет са с приоритет

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Не е изненада, че упражненията поддържат мозъка здрав. Тренировките не само предлагат някои невероятни, незабавни предимства, като повишаване на настроението, прочистване на мислите и осигуряване на високо ниво на енергия, но също така са причина за получаването на някои забележителни неща в мозъка, които помагат за дългосрочно когнитивно здраве и функциониране.

Физическата активност като цяло е може би най-доброто нещо, което можете да направите за мозъка си. Всъщност някои учени смятат, че първоначалната функция на мозъка е била да помага на хората да се движат.

Положителните връзки между физическите упражнения и здравето на мозъка – психичното здраве и управление на настроението, паметта и функционирането на изпълнителните действия и превенция на дегенеративни мозъчни заболявания – е важна тема, която се изследва от години. Доказано е, че по време на тренировка се случват структурни мозъчни промени, включително промени в обема и бързината на мозъка, количеството кислород, което отива в церебралната тъкан, невропластичността и увеличаване на мозъчните невротрофични фактори. 

Дори малкото движение със сигурност е по-добро от никакво, но има няколко тренировки, които е добре да поставите на върха на списъка, ако искате по-здрав и по-добре функциониращ мозък.

5 тренировки за укрепване на мозъка

1. Танци

Ако някога сте се замисляли дали е добре да посетите клас по зумба или салса, направете го. Танците са не само забавни, освобождаващи и физически натоварващи, но също така са чудесни за вашия мозък. Множество проучвания показват, че тази физическа активност може да помогне за намаляване на риска от деменция. 

танци у

Снимка: iStock

Танците са добър стимул за мозъка, тъй като могат да бъдат изключително иновативни, много сложни, социално и интелектуално ангажирани – всички неща, които мозъкът ви ще оцени високо.

2. Каране на колело

Карането на велосипед на открито показва когнитивни ползи за хората на и над 50 години. Проучванията показват, че колоезденето, комбинирано с интервални тренировки на закрито, има положително въздействие върху пациенти с паркинсон. Причината, според лекарите, е, че упражненията са невропротективни и намаляват количеството на възпаление в мозъка. Промените в болестта на Алцхаймер очевидно се влошават от възпаление.

3. Интервални тренировки

Интервалните тренировки, при които редувате две дейности или две нива на интензивност, показват увеличение на BDNF – ключов протеин за функционирането на невроните – който помага при ученето и запомнянето. Въпреки това, намирането на баланса между добра тренировка без излишно напрежение и изтощаване на тялото, е от ключово значение.

HIIT тренировки

Снимка: iStock

Вероятно сте чували за HIIT тренировка, което означава интервални упражнения с висока интензивност и включва редуване на изморителни сетове с малка почивка. Някои проучвания показват, че една минута упражнения с висока интензивност, последвана от една минута движение с ниска интензивност, има положителен ефект.

Ако обаче сте начинаещ във фитнеса, не се претоварвайте с много високоинтензивна тренировка. Вместо това се съсредоточете върху спазването на интервален модел и разнообразяване на сетовете.

Спорт в студа – как да останете във форма?

Кога горим повече мазнини – сутрин или вечер?

4. Бързо ходене

Ходенето има множество фантастични ползи за здравето, но бързото ходене прави още повече чудеса за мозъка. Скорошно проучване показва, че правенето на повече от 4000 стъпки на ден има положителен ефект върху паметта при по-възрастни хора. Ходенето също така е лесно, безплатно, може да се прави с приятели или самостоятелно и е чудесна причина да излезете на въздух.

5. Тай чи

Съчетавайки баланс и контрол, дишане и координация на тялото и разнообразие от движения, тай чи е друга ценна форма на упражнение за мозъка. Проучванията показват, че тази древна медитативна практика може да насърчи когнитивния растеж и паметта, както и регулирането на настроението и намаляването на стреса. 

Тай Чи

Снимка: iStock

Тай чи е с ниско въздействие и не натоварва ставите, така че е чудесно за по-възрастни хора и начинаещи. Освен това не изисква оборудване, води се от професионален инструктор и може да се практикува навън.

Още любопитни материали на тема здраве и спорт ще откриете в Tialoto или в страниците ни в Instagram и Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари