IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красива коса и здрава кожа – тайната е омега-3 мастни киселини

17 юни 2023 13 30

Как да приемете добавката за най-добри резултати

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Отдавна е известно, че омега-3 мастните киселини осигуряват определени ползи за здравето. Тъй като телата ни не могат да ги произвеждат естествено, хората трябва да ги консумират с диетата си или чрез добавки. Учените обстойно са изследвали тези основни здравословни мазнини за лечение на сърдечни заболявания, артрит и зрение. Съвсем наскоро изследванията показват, че омега-3 могат да помогнат на кожата и косата.

Какво са омега-3 мастни киселини?

Омега-3 мастните киселини, известни също и като омега-3 мазнини, са основни мазнини, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Тези здравословни полиненаситени мазнини изпълняват жизненоважни роли за нашите клетки, като функцията на клетъчната мембрана и производството на хормони. Омега-3 могат дори да регулират генетичните функции. Има три вида омега-3 мастни киселини – алфа-линоленова, ейкозапентаенова и докозахексаенова.

Ползи от омега-3 за косата и кожата

Проучванията при животни показват, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на косопада и за увеличаване на растежа на косата. Те постигат това, като поддържат косата в активна фаза на растеж. Те също така могат да удебелят кичурите. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези ползи при хората, но опитите при животни са доста обнадеждаващи.

омега-3 мастни

Снимка: iStock

Омега-3 са показали обещаващи резултати и за подпомагане на различни кожни заболявания. Те могат също така да подобрят цялостното здраве на кожата. Проучванията обаче са ограничени и са необходими повече изследвания.

Ето някои възможни ползи за кожата от омега-3:

► Защита от увреждане на UV лъчите от слънцето – могат да намалят чувствителността на кожата към слънцето, което води до по-малко увреждане, зачервяване/слънчеви изгаряния и рак на кожата.

► Подобрява акнето – омега-3 могат да помогнат в борбата с акнето със своите противовъзпалителни свойства и да намалят тежестта му.

► Хидратират кожата – могат да овлажнят сухата, сърбяща и зачервена кожа.

► Подобряват екзема и псориазис – тъй като омега-3 имат противовъзпалителна активност, те могат да помогнат при кожни заболявания като екзема и псориазис. Те дори могат да намалят риска от развитие на тези състояния.

► Ускоряване на заздравяването на рани.

Как да приемате омега-3?

Хората могат да си набавят омега-3 единствено и само от външни източници като храна и добавки. Ако приемате хапчета, добре е да ги взимате заедно с мазни храни, за да подпомогнете усвояването. Има както животински, така и растителни източници на омега-3. Ейкозапентаеновата и докозахексаеновата идват предимно от риба, докато алфа-линоленовата е от растителни масла и ядки.

ядки, фъстъци,

Снимка: iStock

Що се отнася до хранителните източници, то има още няколко, които могат да ви доставят така важната мазнина. Тук се включват морски водорасли, риба тон, ленено семе, соя, семена от чиа, орехи и сьомга. Препоръчително е да си набавите омега-3 чрез храна, защото има по-малък шанс от странични ефекти. Само имайте предвид, че някои риби съдържат живак, така че трябва да ги консумирате само 2-3 пъти седмично.

Странични ефекти от омега-3

Добавките с омега-3 имат потенциал да причинят странични ефекти. Ако се притеснявате за нежелани реакции, попитайте вашия лекар за насоки. Винаги може да си набавите омега-3 чрез диета, което е малко вероятно да причини проблеми.

Ето някои от често срещаните нежелани реакции:

► Лош дъх

► Киселини в стомаха

► Главоболие

► Гадене

► Диария

Омега-6 – с кои храни да си я набавите?

Омега-3 мастни киселини: изгубеното хранително звено

Топ 5 растителни източници на омега-3 мастни киселини

Кой не трябва да консумира омега-3?

Омега-3 обикновено са безопасни, но може да не са препоръчителни за някои пациенти. Най-добре е първо да се консултирате с вашия лекар, преди да ги започнете. Те могат да си взаимодействат с определени лекарства или да влошат медицински състояния.

Хората, които не могат да консумират омега-3, включват тези, които:

► Имат нарушения на кръвосъсирването или приемат разредители за кръв – омега-3 могат да увеличат кървенето.

► Имат сърдечно заболяване – омега-3 могат да увеличат риска от предсърдно мъждене.

► Имат захарен диабет – омега-3 могат да повишат кръвната захар.

► Имат ниско кръвно – омега-3 могат да понижат кръвното ви налягане до рискови нива.

Омега-3 мастните киселини са показали обещаващи ползи за подхранване на кожата и косата, но са необходими още изследвания. Като цяло те са безопасни и се понасят добре от повечето организми. Най-добрият начин да си ги набавите е чрез здравословно хранене, но винаги е добре да обсъдите приема им с вашия лекар.

Този текст има само информативен характер. За експертно мнение си насрочете консултация с лекар.

За още новини от света на звездите, киното и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари