IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 йога пози, с които да преборите вируси и настинки

26 май 2024 10 30

Как упражненията могат да помогнат за по-добро здраве

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Пролетта се олицетворява с красиви пейзажни картини, събуждането на природата, по-дългите и слънчеви дни на открито, както и по-леките дрехи. В същото време обаче сезонът е непредсказуем и може лесно да ни подведе относно начина на обличане, което пък да доведе до неприятни настинки и заразяването с вируси. Кашлицата, запушеният нос и умората са едни от първите симптоми на нездравословното състояние на организма, които ни подсказват, че трябва да се вземем в ръце и да помислим за себе си.

Оказва се, че упражненията са един от най-добрите лекове срещу настинката и грипа. Въпреки че тялото ни е уморено и рядко мислим за физическа дейност в тези моменти, трябва да се мотивираме дори за една кратка тренировка у дома. Йогата е прекрасно решение за всеки, който иска да се раздвижи и да разтегне мускулите, когато се чувства зле и отпаднал. Тя може да помогне за облекчаване на запушения нос, да подобри кръвообращението и да помогне за по-бързото оздравяване.

Нежната йога, когато сте болни, може да помогне за облекчаване на някои от телесните болки, свързани с настинка и грип. Поддържайки няколко определени пози, вие спомагате за по-ефективната циркулация на кръвта и лимфната течност, подпомагайки имунната ви система в борбата срещу нахлуващите бактерии и вируси. Някои йога упражнения могат да помогнат при запушен нос, главоболие и храносмилателни проблеми.

Йога при настинка

Неразположението не е приятно за никого и повечето от нас просто искат да се свият в леглото с топла напитка и лекарства, за да успокоят схванатите си тела. Може да бъде стресиращо, особено ако трябва да си вземем отпуск от работа, имаме деца, за които да се грижим, или други хора, които зависят от нас и имат нужда от нашето време и енергия.

йога istock

Снимка: iStock

Въпреки че може да изглежда контраинтуитивно, движението на телата ни чрез нежна йога практика, когато сме болни, всъщност може да ни помогне да се излекуваме по-ефективно. Ето няколко причини, поради които йогата може да ни помогне при настинка и грип:

Подобрява циркулацията – движението помага на течностите в тялото ни да се движат по-ефективно. Колкото по-ефективна е нашата циркулация, толкова по-добра е кръвта ни в транспортирането на имунните клетки до потенциални места на инфекция.

► Облекчава стреса – неразположението е стресиращо и може да се отрази емоционално. Практикуването на йога, когато сте болни, може да помогне за облекчаване на стреса, което ви позволява да си починете по-добре. Това, от своя страна, е от решаващо значение, когато се борите с настинка или грип.

► Успокоява гаденето – наличието на главоболие или храносмилателно разстройство често може да доведе до чувство на гадене и световъртеж. Има някои йога пози, които могат да помогнат за смекчаване на усещането за гадене, като върнат тялото ви в баланс.

► Намаляване на възпалението – когато се разболеем, телата ни произвеждат възпалителни реакции, които могат да ни причинят допълнителни болки. Редовното практикуване на йога може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката, свързана с настинката.

Шест йога пози срещу настинката и грипа

Ако се чувствате зле, подсмърчате, подути сте или ви боли глава, тогава изпробвайте тези шест йога пози. Те са проектирани да изискват много малко енергия и усилия, като се фокусират върху разтягането, за да помогнат за отваряне на мускулите около белите дробове, за да ви гарантират по-лесно дишане. Позите също така подобряват кръвния и лимфния поток, за да помогнат на имунната ви система.

1. Сгъване напред

Ако заболяването е причинило главоболие от напрежение поради схванат врат и рамене, тогава позата на парцалена кукла може да помогне за облекчаване на схванатите мускули. Тя позволява на цялата горна част на тялото да се отпусне напълно и да виси надолу, което може да бъде особено успокояващо за стегнат врат и гръб.

Как да я направите:

1. Застанете на постелката си с крака малко по-широки от ширината на бедрата.

2. Поддържайте леко сгънати колене.

3. Пуснете брадичката към гърдите и се прегънете надолу бавно прешлен по прешлен.

4. Оставете горната част на тялото ви да бъде напълно отпусната.

5. Леко разклатете главата от едната към другата страна, за да освободите напрежението във врата.

6. Оставете ръцете ви да висят свободно към пода.

7. Задръжте позата за 10 вдишвания и бавно се извийте обратно нагоре.

Съвет – може да люлеете тялото си от едната на другата страна или дори леко да движите коленете, за да почувствате допълнително успокояващо освобождаване на горната част на тялото.

2. Изправени крака на стена

Тази нежна поза може да помогне за подобряване на кръвообращението, както и за облекчаване на стреса, причинен от боледуване. Тя е прекрасна и може да я правите, ако имате главоболие, тъй като не създава допълнителен натиск или напрежение в областта на главата и шията.

Как да я направите:

1. Доближете постелката си до стената.

2. Плъзнете седалищните си кости близо до края на стената.

3. Повдигнете краката си нагоре по стената, като се уверите, че са отпуснати и изправени.

4. Поставете ръцете отстрани на тялото и дишайте дълбоко.

5. Задръжте позата за 5 минути. 

6. За да излезете от позата, плъзнете коленете към гърдите, завъртете се настрани и седнете.

Съвет – можете да поставите малък блок за йога или възглавница между раменете си и докато лежите да разтворите ръцете си във формата на буквата T. Това ще ви помогне да отворите гръдния кош, леко разтягайки междуребрените мускули и позволявайки на белите дробове да се разширят по-добре.

3. Извиване на гръбнака в легнало положение

Страничните усуквания са чудесни за разтягане на междуребрените мускули, които минават покрай ребрата ви. Те също действат като изцеждащи сили за вашите вътрешни органи, като ги притискат и освобождават, за да позволят на свежата, наситена с кислород кръв да тече по-ефективно.

Как да я направите:

1. Легнете по гръб на постелката.

2. Поставете ръцете си настрани в Т-образна форма.

3. Повдигнете коленете си към гърдите.

4. Внимателно оставете коленете да паднат на дясната страна. 

5. Дишайте дълбоко, докато сте усукани настрани, за 10 вдишвания. 

6. Бавно върнете коленете си в центъра и ги пуснете наляво.

7. Дишайте дълбоко и задръжте позата за още 10 вдишвания.

8. За да излезете от позата, внимателно придвижете коленете си до центъра, поставете краката си надолу и оставете гръбнака да се отпусне. 

Съвет – ако коленете ви не стигат до пода, вземете възглавница или блок за йога и ги поставете под коленете. Това ще позволи на раменете ви да останат на земята и краката ви да се отпуснат, без да натоварвате прекалено много кръста и гръбнака.

4. Детска поза

Това е чудесна поза за успокояване и отпускане на тялото и ума, като може да помогне за успокояване на раздразнената храносмилателна система. Може също така да помогне при гадене, което често съпътства настинката и запушените синуси.

Как да я направите:

1. Коленичете на постелката си.

2. Сгънете торса напред, привеждайки челото към постелката.

3. Протегнете ръцете напред или ги оставете отстрани.

4. Дишайте дълбоко и задръжте позата до 2 минути.

Съвет – за още по-дълбока релаксация, поставете подложка или възглавница под гърдите си. Допълнителната опора ще позволи на тялото да освободи всяко натрупано напрежение.

5. Мост

Тази поза е прекрасно средство за отваряне на гърдите, което може да ви помогне да разширите дъха си, да изпълните дробовете си и да помогнете за изчистване на задръстените дихателни пътища. Ще ви е необходим блок за йога или твърда опора, за да изпълните тази поза правилно.

Как да я направите:

1. Започнете, като поставите блока или опората си отстрани.

2. Легнете по гръб върху постелката.

3. Повдигнете коленете си и поставете краката близо до бедрата.

4. Уверете се, че краката ви са на ширината на бедрата.

5. Натиснете здраво стъпалата, за да повдигнете бедрата си от земята.

6. След като са достатъчно високи, плъзнете блока под задната част на таза.

7. Поставете горната част на гърба си на постелката с ръце отстрани.

8. Задръжте позата за поне 10 дълбоки вдишвания.

9. За да излезете от позата, махнете блока и бавно извийте гръбнака си обратно надолу върху постелката.

Съвет – За допълнително разтягане опитайте да повдигнете ръцете и да ги поставите на пода зад главата си.

6. Шпагат настрани

Тази поза е чудесна за освобождаване на напрежението в бедрата, гърба и подколенните сухожилия, които често могат да станат стегнати и болезнени по време на пристъпи на заболяване. Това също е сгъване напред, което може да помогне за подобряване на притока на кръв към синусите.

Как да я направите:

1. Седнете на постелката си и протегнете краката си толкова широко, колкото ви е удобно.

2. Поставете ръцете си пред себе си и бавно ги придвижете напред.

3. Оставете торса си да се сгъне от бедрата, докато ръцете ви се отдалечават.

4. След като усетите разтягане, отпуснете напълно главата и врата.

5. Дишайте дълбоко в задната част на тялото, като разширите ребрата си напълно.

6. Задръжте до 5 минути.

7. За да излезете от позата, бавно повдигнете торса си, съберете краката си и прегърнете коленете си към гърдите.

Съвет – поставете подпора или блок под челото си, ако искате допълнителна опора за главата и врата си.

За още новини от света на здравето и спорта последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари