IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тренировка за коремни плочки

24 септември 2019 08 30

Различни упражнения, които стягат коремните мускули

Снимка: Pixabay

Желанието за стегнат корем се превръща във все по-често срещано. Фитнесите започнаха да се пълнят с хора, които искат да разберат как да свалят килограми, но в същото време и да стегнат отпуснатата си кожа.

Освен че тренировките помагат за добра визия, са много полезни и за здравето като цяло. Те ви дават повече тонус и енергия, която ви кара да прекарате деня си с повече настроение и желание за работа.

Фитнес треньорът Кристина Кастано обаче признава пред Insider, че повечето хора правят упражненията за стегнат корем напълно грешно. „Много от тях искат бързо да приключат тренировката и да направят колкото се може повече повторения“, казва той.

Според него, това води до негативен ефект и вместо да стягате тялото си, вие само се изморявате. Той добавя, че по този начин хората натоварват други части от себе си, които въобще не искат да тренират. „Когато става въпрос за корема, това е стабилизиран мускул. Трябва да се тренира бавно, постепенно и контролирано“.

Кастано предлага петте най-добри упражнения, които ще стегнат вашия корем.

Повдигане на краката

Започвате с повдигане на краката. Лягате на постелка, слагате ръцете под дупето и изправяте краката си нагоре. Не забравяйте, че трябва да правите упражнението бавно и контролирано. Не сваляйте краката си бързо, а постепенно.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Serkan Ay (@srkn__ay) на

 

Бавното движение не само помага за укрепването на коремните мускули, но и създава т. нар. плочки. Допълнителното време, в което сваляте краката към пода, може да го използвате, за да сте сигурни, че стягате само и единствено корема и не натоварвате таза и долната част на гърба.

Коремни преси

Разбира се, няма как да минем и без този вид упражнения. Кастано обаче дава нов съвет, който може да ви помогне със стягането. За максимален ефект е хубаво да държите рамената над пода през цялото време. „Важното е да държите мускулите си под напрежение“, казва той пред Insider.

 

За да защитите максимално долната част на гърба, оставете краката на пода и сгънете леко колената. Не забравяйте да дишате при издигането и да не лягате обратно на постелката. Рамената трябва да бъдат над пода.

Движение на краката към гърдите

Т. нар. упражнение „навътре-навън““ се състои в това да доближавате краката си към горната част на тялото. Легнете на постелката, изпънете краката напред и ги вдигнете леко от пода. Свийте лактите и оставете ръцете си на пода. 

От тази позиция започнете едновременно да доближавате краката към главата и обратното. Дланите на ръцете остават на пода и не трябва да докосват краката. След това отново заемете в изходна позиция.

Ако пък смятате, че сте вече напреднали, може  да вдигнете ръцете си от пода и да ги изпънете напред. Опитайте се да държите рамената и колената на една и съща височина и в права линия. 

Руски обрати

Този вид тренировка включва движение на тялото наляво и надясно. Легнете на постелката и сгънете тялото си леко над пода. Свийте колената към гърдите и започнете бавно да движите ръцете си наляво-надясно. 

Заедно те трябва да докоснат пода от всяка страна на тялото. Поддържайте коремните мускули под напрежение и не забравяйте да дишате. 

Jackknifes

За последното упражнение трябва да легнете на пода и да изпънете ръцете си над главата. Приберете лактите възможно най-близо до ушите и раздалечете леко краката си. Вдигнете и двата крака директно към тавана и в същото време вдигнете изпънатите си ръце от пода.

За да бъде ефектът пълен, четирите крайника трябва да се срещнат във въздуха някъде по средата на тялото. Напредналите може да опитат да редуват противоположни ръце и крака. Това се получава като от изходна позиция вдигате единия крак към тавана и доближавате противоположната ръка към него. 

  •  

    Концентрирайте се да правите упражнението единствено и само с помощта на коремните си мускули.

    Автор - снимка
    Автор на статията:
    Дарена Найденова

    КоментариКоментари