IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Шарапова: Тенисът не ми липсва, харесвам сегашния си живот

2 септември 2023 18 00

Бившата номер 1 вече е майка и играе спорта само като любител

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Мария Шарапова безспорно е една от най-красивите тенисистки на нашето време. Въпреки нестандартната си височина за този спорт, рускинята се движеше грациозно по корта, като в същото време успяваше да хване почти всяка топка, изпращана от опонентката й. Независимо дали е в ъглите на основната линия, или пусната в близост до мрежата, Шарапова правеше всичко възможно, за да върне удара, като понякога дори сменяше водещата си ръка, за да достигне топката. 

Професионалният й живот обаче се обръща с главата надолу през 2016 година, когато Мария свика специална пресконференция в Лос Анджелис, на която обяви, че е дала положителна проба за допинг след Октритото първенство на Австралия. Тогава тя се намираше в топ 10 на световния тенис и твърдеше, че допинг комисията е засякла вещество, което й е предписано от лекар и го пие през последните 10 години. Субстанцията се нарича мелдоний, като влиза в списъка със забранени вещества на 1 януари 2016 година. 

По думите на Шарапова, тя е получила специалния списък от Световната федерация по тенис, оказващ кои субстанции не могат да се използват вече, но не го е погледнала. Тя пое пълна отговорност за действията си и се извини на феновете за грешката си. 

Първоначално наказанието й бе 2 години, но после бе редуцирано на 15 месеца. Шарапова се завърна на корта през 2017 година, показвайки че не е загубила тренинг и нареди победа след победа. Тогава обаче се появи контузия в рамото, която я извади от спорта за няколко месеца и така й не й позволи да бъде пълноценен спортист. Това накара Мария да се откаже от тениса и да започне да гради своята професионална империя в други сфери. 

Сега Шарапова наблюдава турните от Големия шлем само като зрител, като в момента се наслаждава на първите мачове от Откритото първенство на САЩ. И, ако си мислите, че съжалява за факта, че се намира на трибуните, а не на корта, жестоко се лъжете. Всъщност, по думите на Шарапова, сегашният сценарий й харесва малко повече. 

"Харесва ми да имам перспективата на зрител. Харесва ми да гледам как се развива новото поколение и спортът като цяло. Всъщност, мисля, че US Open е единственото тенис събитие, на което присъствам лично, след като се пенсионирах. Наистина е много специално място за мен, тъй като има неповторима енергия, създавана от публиката", обяснява Мария пред списание People. 

Носителката на пет титли от Големия шлем печели US Open през 2006 година. 14 години по-късно обявява своето пенсиониране на 32-годишна възраст. Казва, че обожава сегашния си живот и по никакъв начин не съжалява за решението си да се оттегли от спорта. 

"Много съм щастлива от тази глава от живота си. Оценявам всичко, на което ме научи спортът и местата, на които ме заведе, но определено ми харесва да го гледам само като зрител сега", казва шампионката. 

Тази година Шарапова няма да бъде само зрител на US Open, а ще бъде капитан на SS Evian, което е плаващ корт, който ще се движи по река Хъдсън по време на мъжкия финал на 10 септември. Зрителите могат да гледат последните мачове от кораба, като дори да спечелят шанс да разменят няколко удара със самата Шарапова. 

Водата Evian е един от най-дългогодишните партньори на Шарапова, а от 35 години са един от основните спонсори на US Open. "Винаги съм смятала, че хидратацията е много важна, особено когато се състезавах, но сега ми е още по-важна, когато съм майка", казва Мария, която преди годиан роди сина си Теодор. 

Шампионката споделя, че тенисът я е научил на много неща, но най-важният урок е как да се справяш със загубите и победите. "Има толкова много неща, които не можеш да контролираш, и това е нормално. Трябва да се научиш да го приемаш, което, за мен, винаги беше развиващ се процес. Също така се научаваш как да се грижиш за тялото си и да се замислиш дали ядеш небходимите питателни храни. Дали пиеш достатъчно вода", разказва Шарапова. 

Мария Шарапова развълнува феновете си с очарователна снимка на сина си Теодор

Есенна мода – Мария Шарапова с перфектния шлифер

Менделсон и за Мария Шарапова!

Що се отнася до малкия Теодор, който е първо дете за нея и годеника й Александър Гилкес, Мария казва, че вижда как личността й се променя и това много й харесва. По думите й, в момента момченцето се опитва да говори и да учи нови думи. Допълва, че желанието й за перфектност, което е имала на корта, е отишло на заден план, когато става майка. 

"Несъмнено, когато имаш дете, има толкова много отговорности, за които да мислиш. Ако не мога да тренирам един ден, не се критикувам. Ако искам да се поглезя и да хапна бисквита по средата на деня, това също не ми пречи. Мисля, че е важно да се намери правилния баланс", казва тя. 

Шарапова съветва своите фенове, че не трябва да се страхуват да приемат себе си. "Имам много различни бизнес начинания и все още трябва да намеря време, за да бъда майка. Така че съм късметлика, че получавам много подкрепа от годеника и семейството ми. Но всяка една седмица ми предоставя нов набор от предизвикателства", казва Мария. 

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари