IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 упражнения за разтягане на тялото

26 април 2020 15 00

За да се раздвижите по време на карантина

Снимка: Pexels

В момента повече от 1/3 от световното население е под някаква форма на изолация, а всички фитнес зали, ресторанти, театри, кина и други търговски обекти са затворени. Мерките са наложени, за да се спре разпространението на коронавируса и вече няколко месеца светът се бори със заразата.

Все още не се знае докога ще продължи тази ситуация, но много хора започнаха да привикват към нея и постепенно да се завръщат към нормалния си ритъм на живот, макар и затворени. Това, че фитнесите не работят не означава, че трябва да спрем да тренираме.

фитнес у

Снимка: iStock

Сега, повече от всякога, трябва да се движим и да се опитаме да запазим добра форма. Вярно е, че тази година може и да не стигнем до плажа, но здравото тяло не е само за визия. Редовните упражнения предпазват от здравословни проблеми, затлъстяване и обездвижване.

Тъй като през повечето време сме легнали или седнали, то трябва да намерим и промеждутък, в който да раздвижим тялото си поне за един-два часа. След като стана ясно, че скоро няма да можем да ходим на фитнес, започнахме да търсим онлайн упражнения, които най-добре ни пасват.

Хубаво е, че все повече хора започват да се насочват към физическите упражнения, но много малко от нас знаят точно как да се разтягаме и да се отпускаме преди и след всяка тренировка. „Възстановяването е от изключително значение, защото това ни предпазва от контузии и ни позволява да продължим с упражненията и на следващия ден“, казва Джеф Браниган пред „HollywoodLife“.

Той добавя, че заради липсата на движение в последните дни, мускулите ни са се отпуснали и има по-голям риск да ги нараним, ако скочим веднага към упражненията. Джеф съветва да се разтегнем добре преди и след всяка тренировка. Всяко едно от движенията продължава до 3 секунди.

„Когато разтягането е направено по този начин, това ще помогне за по-добрата циркулация и ще загреете мускулите си. След тренировка, това ги отпуска и ускорява възстановяването“.

Ето какви упражнения за разтягане препоръчва Джеф.

За прасците

Легнете по гръб и сложете единия край на ластика върху свода на крака си, а другия го дръжте в ръката си. Като държите крака си изправен, леко го повдигнете нагоре като сводът ви трябва да посочва тавана. Опитайте се да не свивате коляното и да образувате ъгъл от 90 градуса.

Дръжте в тази позиция за около 3 секунди преди да свалите крака си. След това повторете разтягането 10-12 пъти с всеки крак.

За долната част на гърба

Седнете на стол и разделете краката при коленете на малко по-голяма широчина от раменете. Поддържайте гръбнака изправен, преплетете пръстите на ръцете и ги поставете зад главата си. Завъртете се доколкото можете в една посока и след това спуснете предния си лакът към пода докато стигне до външната страна на коляното.

Например, ако сте се завъртели надясно, левият ви лакът ще бъде напред, така че трябва да го спуснете надолу към лявото коляно. 

Задръжте в тази позиция за 2-3 секунди преди да се върнете в изходна позиция. След това повторете упражнението 10-12 пъти на всяка страна.

За врата

Седнете с изправен гръбнак и отпуснати рамена. Наведете главата си на една страна, така че да докоснете ухото си до рамото. Ако не можете да стигнете до рамото, сложете ръка върху горната част на главата и леко издърпайте главата по-близо до рамото.

Задръжте така за 2-3 секунди и се върнете в изходна позиция. Повторете упражнението 10-12 пъти. 

За бедрата

Легнете настрани и свийте колената си, така че бедрата ви да са пред тялото. С долната си ръка хванете долния си крак под бедрото, за да поддържате този крак стабилен и в позиция. С другата ръка хванете глезена на горния крак и го движете назад като внимателно дърпате с ръката.

Задръжте така за 2-3 секунди, след което се върнете в изходна позиция. Повторете упражнението 10-12 пъти на всяка страна. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари