IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вода с лимон – 8 ползи от консумацията ѝ

12 май 2023 09 00

Освен че е по-вкусна, е пълна и с полезни вещества

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Простите промени могат да окажат голямо влияние върху вашето благосъстояние. Знаем, че трябва да пием много вода, за да останем хидратирани през целия ден, а и да не говорим за милионите и една причини, поради които тялото ни се нуждае от нея, за да функционира.

Но обикновената вода невинаги е привлекателна. Един от начините да я направите по-вълнуваща е да добавите изстискан лимон или няколко пресни резенчета. Може да изглежда просто, но вкусът на лимона може да ви накара да посягате към бутилката много по-често. Плюс това, пресният плод има няколко потенциални допълнителни ползи за вашето здраве.

Повечето ползи, които се приписват на водата с лимон, не се отнасят само за нея, но всъщност разкриват хранителните и здравословните ползи от лимоните. Смесването на тези две съставки не води до някаква магическа трансформация, но е доста освежаваща.

Вярно е – водата с лимон не е магическа смес, която ще реши всичките ви здравословни проблеми, но със сигурност има някои предимства, които си струва да споменем.

Ползи от водата с лимон

1. Чудесен начин за повече хидратация

Най-очевидната полза за здравето от водата с лимон е, че това е умен и вкусен начин да се сдобиете с повече хидратация. Около 60% от телесното ви тегло се състои от вода, така че не е изненада, че тя участва в много телесни функции, някои от които включват регулирането на телесната температура, защита на органите и пренасяне на хранителни вещества до клетките. Без достатъчно вода рискувате да се обезводните, което може да има някои сериозни странични ефекти, ако се стигне до крайност.

вода с

Снимка: iStock

Ако водата с лимон ви кара да пиете по-често, тогава спокойно може да я включите като основна напитка в ежедневието си. Мозъкът е съставен предимно от вода, така че дехидратацията му може да причини леки проблеми като умора, раздразнителност, затруднено концентриране, или пък тежки като объркване, неспособност за формиране на изречения, колапс и дори смърт.

Колко вода ви трябва? Всяко отделно тяло технически има различна нужда от течности – в зависимост от фактори като възраст, пол, телесна маса, начин на живот, климат/околна среда и нива на активност. Експерти все пак се обединяват около мнението, че около 2 литра на ден за жени и 3 литра на ден за мъже е препоръчителният прием.

2. Източник на антиоксиданти

Ако има нещо, с което свързваме цитрусовите плодове, това са антиоксидантите. Тъй като лимоните са с високо съдържание на антиоксиданти, водата с лимон може да бъде вкусен начин да извлечете някои от предимствата на богатата на антиоксиданти диета.

Антиоксидантите действат като предотвратяват увреждането на клетките, известно още като оксидативен стрес. Това клетъчно увреждане е свързано с различни заболявания, но антиоксидантите могат да му противодействат и по този начин да предотвратят болести.

вода с

Снимка: iStock

Колкото повече антиоксиданти включите в ежедневието си, толкова по-добре. Няма граница на допустимите количества, тъй като те са свързани с борбата с развитие на хронични заболявания като диабет тип 2, сърдечни проблеми и рак.

3. Съдържание на витамин C

Водата с лимон съдържа полезния за организма и кожата витамин С. Той често се свързва с имунното здраве, но също така е от съществено значение за заздравяването на рани, усвояването на желязото и борбата с увреждането от свободните радикали.

4. Осигурява калий

Витамин С е забележителен микроелемент, открит в лимоните, но не е единственият. Въпреки че не е непременно храната с най-високо съдържание на калий, която може да изберете, лимоните определено осигуряват известно количество от елемента. Той е основен минерал и електролит с много важни функции. Известен е със своята роля във функционирането на нервите и помага за регулирането на кръвното налягане.

5. Лимонена киселина

Лимоновият сок също е известен със съдържанието си на лимонена киселина – съединение, открито в цитрусовите плодове, което е свързано с много ползи за здравето. Проучванията показват, че консумацията на лимон може да помогне за подобряване на кръвното налягане и също така се свързва с предотвратяване на камъни в бъбреците.

6. Абсорбиране на повече желязо

Когато не получавате достатъчно желязо в ежедневието си, може да сте изложени на риск от развитие на анемия или други състояния, свързани с железен дефицит. Тези проблеми засягат милиони хора по света и по-често се проявяват при жени и деца, отколкото при мъже. Някои хора по рождение имат дефицит на желязо, поради което им се препоръчва комбинирането на храни, богати на елемента, с източници на витамин С, като вода с лимон. Витамин С увеличава усвояването на желязо в храните на растителна основа.

вода с

Снимка: iStock

Най-леснодостъпната форма на желязо – хем желязото, което се намира в животинския протеин – може да не се нуждае от подсилване от витамин С. Но веганите, вегетарианците и хората, които консумират растителни източници на желязо, могат да добавят към ежедневието си вода с лимон, за да увеличат приема си. Учените открили, че 30% от хем желязото в животинския протеин се абсорбира, докато само 2 до 9 % от нехем желязото се абсорбира от растителни източници. Боб, спанак, семена и киноа са някои примери за растителни източници на нехемово желязо. Когато ядете тези храни, помислете дали да добавите изстискан лимон за вкус или да се насладите на чаша вода с лимон за допълнителен прием на желязо.

Яжте лимони за по-чиста и гладка кожа

Защо трябва да пиете топла вода с лимон

Защо трябва да започнете да пиете вода с лимон

7. Ефекти против стареене

Ползите от витамин С за вашата кожа са добре известни. В грижата за кожата се смята, че той стимулира колагена, отблъсква увреждането на свободните радикали, насърчава антистареенето и хидратира кожните клетки. И пиенето на вода с лимон може да има подобни ефекти.

Освен че действа като антиоксидант в тялото, витамин С в лимоновия сок може да помогне за създаването на колаген. Производството на колаген естествено намалява стареенето, което е още една причина да добавите лимонената напитка към ежедневието си.

вода с

Снимка: iStock

Водата с лимон може да има ползи против стареене и извън външния вид, благодарение на хидратиращата си сила. Проучване от тази година предполага, че възрастните, които се грижат правилно за хидратацията на тялото си, забавят биологичните си часовници. То показва, че преждевременното стареене се забавя, хората стават по-здрави, живеят по-дълго и са по-малко обременени от хронични заболявания.

8. Здравословна алтернатива на сладките напитки

Ако пиете вода с лимон, това означава, че можете спокойно да изключите от менюто си безалкохолните напитки със захар. Това е чудесна алтернатива, ако търсите аромат и сладост без добавена захар и ненужни калории.

За още новини от света на красотата и здравето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари