IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Военна диета за бързо отслабване - предимства и недостатъци

28 август 2023 09 00

С нея може да свалите 10 кг за седмица

IStockphoto

IStockphoto

Военната диета става все по-популярна през последните няколко месеца. Тя обещава свалянето на 10 кг за една седмица. С отпускането през лятото и наближаването на есента мнозина се опитват да стегнат тялото по-бързо. И искат да се разделят с няколко излишни килограми, натрупани през почивката. Ето защо решават да се подложат на нея. Но тя освен ползи, има и някои недостатъци, за които трябва да знаете. 

Какво представлява военната диета и безопасна ли е?

Тя предлага граничен прием на калории, като основно е предназначена за драстична загуба на тегло. Освен това трябва да е изпълнявате само за три дни. Но уловката е, че по време на последващите четири е необходимо да похапвате само определени храни. И същевременно се поддържа калориен дефицит. Въпросният модел помага на много хора да ограничат апетита.  Но са необходими повече изследвания за доказване на теорията на 100%. 

Наричат я военна диета, защото не се основава толкова на диетични практики, отколкото на строгостта, свързана с всеки един униформен от армията. 

За разлика от много модерни диети, военната не налага на участниците да купуват добавки, специални шейкове или пакетирани ястия. Няма включени изисквания за упражнения и не се препоръчват промени в начина на живот. Което устройва много хора, които трудно излизат от зоната си на комфорт. 

диета, диетолог

IStock

Как работи тази нискокалорична диета?

Следвайки тридневния режим за три дни седмично, човек изпада в калориен дефицит. Това насърчава отслабването. Но стига да се спазват указанията на военните стриктно. 

По време на четирите почивни дни трябва да се продължи поддържането на калориен дефицит. Но от друга страна участниците стават по-гъвкави по отношение на това, което има в чинията им. Ала е хубаво да определят максималното количество калории за деня. Това става, когато умножат теглото си по 12. Въпросното число не бива да надвишава 1500 калории на ден.

Флекситарианска диета – полезна или вредна е?

Здравословно хранене или диета – какво включва режимът на Ариана Гранде?

Влез във форма – 7 лесни стъпки за здравословно хранене през пролетта

Военна диета - кои храни са позволени? 

Ето и списък с тези, които може да дете през трите дни от военната диета: 

  • Грейпфрут
  • Банани
  • Ябълки
  • Зелен боб
  • Броколи
  • Моркови
  • Тост
  • Солени крекери
  • Фъстъчено масло
  • Извара
  • Сирене чедър
  • Яйца
  • Риба тон
  • Месо
  • Кафе или чай

салата, диета,

IStock

Какво да не бива да ядете по време на диетата? 

Въпреки че спазването на военната диета не оставя много възможности за избор на храна, все пак има някои неща, които е по-добре да избягвате. Например бонбони и сладко, газирани напитки, пържено, зеленчуци с нишесте, алкохол, плодов сок, бял хляб. 

Безопасна ли е военната диета?

Няма изследвания, които да оценяват безопасността на спазването на военната диета. Но все пак, преди да минете на нея, е хубаво да осмислите някои плюсове и минуси. 

Предимства 

Ако поддържате калориен дефицит, ще отслабнете до седмица. Това показват резултатите от проучване, споделени в Journal of Obesity & Metabolic Syndrome. В допълнение, повечето храни за тридневния прием са достъпни за всеки.

Недостатъци 

Военната диета е изключително ограничителна. Планът не позволява замествания, освен ако човек не следва вегетариански или вегански начин на живот. Това е огромен недостатък, защото всички нискокалорични диети са трудни за поддържане в дългосрочен план. И в крайна сметка могат да доведат до наддаване на тегло. Има и данни, че допринасят за развитие на депресия, раздразнителност и хранителни разстройства. 

Освен това храните, позволени при военната диета за произволно избрани. И няма голямо разнообразие за въпросните три дни. А елиминирането или ограничаването на групи храни може да доведе до неадекватен прием на определени макро и микроелементи. Военната диета не включва голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, което не е много полезно. Освен това позволява от две до три порции продукти дневно. Това, че са ограничени млечните продукти и пълнозърнестите храни в диетичния план също е един вид минус.

отслабване, метър

IStock

Колко време може да спазвате диетата на военните?

Макар че можете да отслабнете сравнително бързо, този начин на хранене не е дългосрочно решение за устойчива загуба на тегло. Освен това може да доведе до недостиг на калории и причини липса на енергия при водещите активен начин на живот. 

Ето защо въпросната диета не е от най-здравословните. 

Този текст има информативен характер и не замества консултацията с диетолог по темата. 

За още тенденци за красотата и здраве, последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари