IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 ползи от цинка, за които жените трябва да знаят

27 февруари 2024 08 30

Ето защо да го включите в режима си

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Цинкът е хранително вещество, необходимо за толкова много функции на тялото – от поддържане на имунитета и регулиране на кръвната захар до поддържане на метаболизма. Добрата новина е, че е необходимо само малко количество от този минерал, за да се извлекат невероятни ползи. Лошата – може да има сериозни рискове от недостига на цинк.

Цинкът е микроелемент, което означава, че трябва да консумирате само много малки количества, за да получите достатъчно за оптимално здраве. Жените на и над 19 години се нуждаят от осем милиграма дневно, бременните имат нужда от 11, а кърмещите от 12 милиграма. 

Можете да абсорбирате метала чрез богати на цинк храни като стриди, домашни птици и овесени ядки или под формата на добавки. Тъй като се нуждаете от толкова малко, честият прием бива пренебрегван. Но това малко количество сериозно влияе върху работата на тялото ви. Много лек дефицит на цинк може да засегне организма по неочаквани за вас начини. 

Ето как цинкът може да помогне на женското тяло

Помага за имунната система

Цинкът помага за защита срещу токсини и чужди вещества, които застрашават вашия имунитет. Той действа като подпомага развитието на ключови Т-клетки, които помагат в борбата срещу заразените с вируси и раковите клетки, а някои изследвания показват, че помага и за предотвратяване на възпалението. 

цинк istock

Снимка: iStock

По принцип дефицитът на цинк компрометира вашата естествена имунна защита, което ви прави по-податливи на заболявания. 

Поддържа кръвната ви захар стабилна

Инсулинът е хормон, отговорен за регулирането на кръвната захар – системата, която превръща храната в енергия, която тялото ви може да използва. Цинкът играе роля в синтеза, съхранението и освобождаването на инсулин в панкреаса, което означава, че косвено играе роля в поддържането на нивата на кръвната ви захар стабилни. 

цинк istock

Снимка: iStock

Дефицитът на цинк може да повлияе отрицателно на нивата на инсулин, което може да доведе до нежелани промени в апетита и нивата на кръвната захар. 

Може да помогне на тялото да се излекува

Цинкът взаимодейства с кръвните плочици, за да помогне за съсирването, така че получаването на достатъчно от минерала е от решаващо значение за заздравяването на ожулвания и порязвания. 

цинк istock

Снимка: iStock

Все пак е важно да се отбележи, че регенерацията на рани варира от човек до човек, така че няма твърдо и бързо правило за това колко време отнема едно заздравяване. Но ако видите промяна в това как тялото ви се възстановява след нараняване, дефицитът на цинк може да е виновникът. 

Поддържа гладко храносмилане

Цинкът работи с протеини във всеки орган и помага на близо 100 различни ензима с различни процеси, един от които е храносмилането. Той действа като кофактор в много стомашно-чревни дейности, което означава, че тялото ви не може да смила храната и да абсорбира правилно хранителните вещества без негова помощ. Дори малък дефицит на цинк може да има огромно въздействие върху храносмилането. 

Цинк ПР

Снимка: iStock

Лесно е да сбъркате симптоми като гадене, повръщане или диария за нещо като непоносимост към глутен. Но може да се окаже, че имате малко цинк.

Помага да усетите храната

Цинкът е от решаващо значение за пълноценното функциониране на вкусовото възприятие, а именно защото минералът се намира в густин, протеин в слюнката. Намаляването на секрецията на густин е свързано с необичайно развитие на вкусовите рецептори и загуба на вкус.

цинк, храни

Снимка: iStock

Този симптом на дефицит на цинк се проявява постепенно и може да бъде едва доловим, така че най-добрият начин да го хванете е като практикувате внимателно хранене.

Помага за повишена концентрация

Въпреки че все още не е окончателно, експертите казват, че изследванията показват, че вашите нива на цинк могат да повлияят на това колко дълго можете да седите концентрирани. Учените са забелязали промени в поведението, когато хората с дефицит ядат храни, богати на цинк. Не са идентифицирани специфични механизми за ниските нива, причиняващи нарушено внимание, но връзката е налице.

Поддържа метаболизма

Цинкът помага за метаболизма на протеини, въглехидрати и мазнини. Когато нямате достатъчно, можете да изпитате намалена енергия и мудност. Може също да ви е по-трудно да отслабнете – всъщност едно проучване, публикувано през 2019 г., установи, че добавките с цинк помагат при загуба на тегло.

Цинк, мед, джинджифил – какво наистина помага при настинка и грип

Цинк – как влияе на имунната ни система по време на пандемия?

Ползите от магнезия, калция, фосфора, цинка, йода и желязото

Симптоми на дефицит на цинк

Дефицитът на цинк може да засегне цялото тяло – от костите до храносмилателната, репродуктивната, централната нервна и имунната система.

Симптомите му се проявяват по различен начин в различните възрасти, но при възрастните често води до забавяне на заздравяването на рани, промени в когнитивната функция и проблеми с червата

цинк istock

Снимка: iStock

Въпреки че може да е изкушаващо, ако изпитате тези симптоми, важно е да не се зареждате веднага с добавки. Тъй като имате нужда от толкова малко цинк, лесно е да предозирате и да изпитате отрицателни ефекти. Вместо това просто яжте повече храни, богати на цинк, като бобови растения, ядки и семена, за да имате ползите от минерала.

За още здравословни съвети и полезни храни последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари