IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да кажете на треньора си, че ви е трудно с упражненията?

4 ноември 2019 10 50

Ако не се справяте, не премълчавайте

Istockphoto

Спортуването е първата крачка към по-здравословен начин на живот. Ако сте си взели карта за фитнес или се запишете на някакъв вид спорт, но нямате опит, то в началото ще ви трябва треньор. Той ще ви изготвя упражнения според вашата физика, хранителния режим и резултатите, които искате да постигнете. Въпреки желанието на всеки, в началото не очаквайте да постигнете кой знае какво.

Мускулна треска, схващане, отпадналост. Това ще изпитвате след първите няколко тренировки, но постепенно тялото ще свикне на натоварването. Ако обаче след това продължавате да изпитвате дискомфорт, то този вид активност не е за вас или пък тренировките са ви твърде трудни и трябва да промените нещо в натоварването. Но как да кажете на инструктора, че нещо не е наред?

„Последното нещо, от което се нуждаете при спортуване, е да пренебрегвате сигналите на тялото. Травмите не са нещо, което да се подминава заради неудобство“, коментира Чарли Мередит, фитнес инструктор, според който спортуващият трябва по-често да разговаря с треньора си.

Ето няколко неща, които ще ви помогнат, ако тренировките ви са твърде тежки:

тренировка

IStockphoto

1. Разговор преди началото на часа

Ако искате да разговаряте с инструктора, но ходите на групово занимание или има прекалено много хора във фитнеса, направете това в съблекалнята, преди началото на часа. „Ако дойдете по-рано, преди останалите да пристигнат, ще имате достатъчно време да обсъдите с инструктора какво не ви допада“, обяснява Катрин Мейсън от Sculpthouse. По този начин той ще се информира за това дали имате някакви наранявания и ще смени подхода, като помисли за най-подходящите за вас упражнения.

2. Не се срамувайте да питате по време на часа

Ето един прост пример – всеки път при изпълняване на планк ви боли кръста. Вместо да премълчавате това, при следващото занимание, стигайки до въпросното упражнение, не се срамувайте да попитате. Именно това е работата на инструктора. Той може да дойде до вас и да провери дали позата ви е правилна. Има голяма вероятност да не правите нещо както трябва, заради което да изпитвате болка.

Закуската – преди или след тренировка?

3. Правете разлика между дискомфорт и болка

Ако до момента не сте имали кой знае колко движение в ежедневието си, не се учудвайте, ако изпитвате дискомфорт в някои части на тялото. С напредването на тренировките организмът свиква с натоварването. Друг е въпросът, ако вместо дискомфорт, винаги изпитвате болка. Двете са съвсем различни.

„Ако по време на някое упражнение усещате силна болка, спрете, преди нещата да станат по-зле“, обяснява Мейсън. Ако те ви карат да се чувствате некомфортно, то не са най-подходящи за вас.

4. Не е задължително да тренирате на 100%

Няма по-хубаво от това да ходите в залата с голямо желание и да изпълнявате всяко движение на треньора. Ако има нещо, което не ви се отдава, няма проблем.

7 негласни правила на поведение във фитнеса

„Тренировката трябва да кара хората да се чувстват чудесно, а не да ги кара да падат духом. Ако не се чувствате комфортно и ви е трудно, не се насилвайте. Извинете се, пийнете вода и си отпочинете за малко“, посочва още инструкторът. По думите му, когато специалистът в залата забележи, че някои хора не се справят, следващия път ще промени така програмата, че да е по-лесно за всички.

5. Помислете за друг вид активност

Една тренировка по канго джъмпс или пилатес, е идеалният начин да се освободите от натрупаното напрежение и да се заредите с ендорфини. Ако ходите от няколко седмици на йога, например, но с всеки изминал път разбирате, че не това е вашето занимание, помислете за нещо друго, на което да се запишете. Може да разгледате възможностите, които предлага залата, която посещавате или да поговорите с инструктора си за нещо, което ще ви се отдава повече.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари