IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кардио или тежести, кое е първо?

15 януари 2020 09 10

Типът тренировка зависи от крайната цел

Снимка: Istock

Много хора, които искат да отслабнат, са объркани с какво да започнат, за да бъдат усилията им максимално ефективни. Да работят за сила или за кардио?
В идеалния случай, трябва да се правят и двете неща, но поотделно. В натовареното ежедневие, времето е кът и затова винаги търсим по-добрия вариант. Често комбинираме и двата типа натоварване с надеждата да спестим време, но да получим една много ефективна и горяща калории тренировка.
Истината е, че няма правилен и грешен отговор на въпроса с кое трябва да започнете първо, всичко зависи от вашето физическо състояние и крайната ви цел.

Кога да започнете с тежести?

Ако вашата цел е да работите за сила и да увеличавате мускулите си, можете да се засилите към тежестите.

Съвсем в началото на своя режим, вие още не сте ограничили храната, имате повече енергия и сили и психическа мотивация за тренировки, затова можете да „носите“ повече.

Вдигането на тежести не е лесна работа и изисква много енергия.

Дори когато планирате да отслабвате, тренировките за сила трябва да са ваш приоритет. Започвайте тренировката си със силовите упражнения.
Изследване показва, че човек е способен да прави повече повторения с тежести преди да е правил кардио.

Кога да правите кардио първо

В случай, че целта ви е да увеличите скоростта и издръжливостта си, кардиото трябва да е ваш приоритет. В никакъв случай не правете дълъг джогинг, след като сте работили за крака с тежести например.
Но не забравяйте, че дори да работите за бързина и издръжливост, не трябва да изключвате силовите тренировки. Те също са базови за капацитета на вашите мускули.

Изводът

Ако вашата цел е да сте здрави и във форма, на практика няма значение дали ще започнете с кардио тренировки или с тежести.
Вдигането на тежести разтяга мускулите, така че може да започнете с него, ако вече имате мускулна треска. Направете 40 минути вдигане на тежести и след това 20 минути кардио.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

pilen ( преди 4 години )
Аврора е специалист в сферата, като също така има доста публикации на тема извънземни и инвестиции в недвижимо имущество.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Pastor ( преди 4 години )
Хал хабер си няма автора на тази статия.Много фитнес герои се навъдиха, но всичко им е каша.Който иска да научи наистина нещо - да чете Теория и методика на спортната тренировка.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
анонимен ( преди 4 години )
Кой точно е автора на това задълбочено изследване!?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар