IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюти съвети: Как да разберете дали имате алергия към грим или козметика?

21 януари 2021 12 30

Агресивните съставки дразнят кожата

IStockphoto

Пандемията промени начина, по който се грижим за кожата си. След като продължаваме да носим маска на лицето, гримът остана на заден план. Едни спряха да го използват съвсем, а други се съсредоточиха върху очите. Но някои оплаквания като сухи петна по кожата, лющене, пъпки и раздразнение, като че ли зачестиха. Заради контакта с предпазното средство, което лесно се овлажнява от дъха ни, е трудно да определим дали става въпрос за алергична реакция или нещо друго.

Дерматолози съветват старателно да почистваме лицето след носенето на маска. После всеки поставя от любимия си крем или друг продукт, но дали той е ефикасен? А дали козметиката няма да засили повече зачервяването и сърбежа, предизвикани от пудрата или сенките, които сме нанесли по-рано?

Как да разберете дали сте алергични към грима или козметиката?

Според д-р Араш Акхаван от The Dermatology & Laser Group в Ню Йорк, много често гримът води до алергични реакции по кожата.

„Контактният дерматит, състояние, при което кожата реагира на съставки в продукти, които са в пряк контакт с нея, е много честа причина за посещенията при дерматолог“, казва той. По думите му, все повече негови клиентки идват при него с оплаквания, които се дължат на кожни алергии вследствие на грим и козметика.

гримове, огледало,

IStock

„Алергичният контактен дерматит обикновено протича със суха, зачервена, сърбяща кожа, която след овлажняване не се подобрява“, обяснява още дерматологът.

„Той е по-често при лица, които имат лична или фамилна анамнеза за екзема, астма и сезонни алергии, но може да се случи и на всеки друг обикновен пациент“, продължава д-р Акхаван. И дава пример с това, че при тях са налице както обриви по лицето, така и по-сериозни странични реакции.

За кои продукти трябва да внимавате?

Първият проблем, с който се сблъсквате, е определянето на това дали имате кожен проблем и откъде идва той. „Всички видове козметика, от овлажняващи лосиони, продукти за грижа за косата, до грим и слънцезащитни продукти, могат да причинят потенциална кожна алергия“, разкрива специалистът пред Byrdie.

„Ако се появи скоро (от дни до седмици) след започване използването на нов продукт, то той е най-вероятният виновник. Има и случаи, в които човек може да получи алергия към съставка, която ползва от години“, продължава той.

В случай, че кожата ви е по-чувствителна или в семейството имате някой с по-сериозни заболявания, избягвайте нанасянето на продукти с много химически консерванти.

Как да избегнете алергичните реакции от грим и козметика?

алергии, тестване,

IStock

Има много просто решение на проблема. За да разберете към какви съставки може да сте алергични, си запишете час при дерматолог, който да ви направи специално тестване за алергии. Ако нямате такова, при закупуването на нови гримове или козметика, се ориентирайте към продукт с възможно най-малко вредни съставки. Именно специалист може и да ви помогне с избора, препоръчвайки ви конкретна марка, съобразена с вашия тип кожа, обяснява д-р Акхаван.

Какво да правите, ако имате алергия?

„Ако се окажете с кожна алергия, първата стъпка, която трябва да предприемете, е да опростите рутинната си грижа за кожата“, препоръчва лекарят. Иначе някои кремове с хидрокортизон могат да успокоят възпалението, въпреки че продължителната им употреба, по-дълга от няколко дни, може да има страничен ефект. Ако установите, че кожната алергия е по-трудна за лечение, посещението при вашия дерматолог би било най-добрият начин на действие.

„Уверете се, че ако сте изключили вашия овлажняващ крем, поддържате кожата на лицето си възможно най-хидратирана. Ползвайте неща, които не съдържат аромати, за да сведете дразненето до минимум“, коментира още дерматологът.

крем за

IStock

Независимо дали използвате хидрокортизонен крем или не, намалете грима и козметиката, които ползвате обичайно. Това позволява на кожата да се лекува и премахва потенциалния ѝ дразнител.

Чудесен начин да избегнете алергените, е да се придържате към марки, предлагащи биокозметика, основаваща се на натурални съставки.

Не забравяйте, че тази публикация може да ви даде само насоки към алергиите от грим и козметика, но не замества посещението при дерматолог.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари