IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да почистваме стъклената бутилка за вода?

12 април 2020 16 30

В някои остава мухъл, който може да ни разболее

IStockphoto

Ако до момента не сте имали достатъчно време да сложите ред в дома си, то оставането вкъщи заради коронавируса ви позволява да наваксате. Старателното почистване и дезинфекция ви кара да обръщате по-голямо внимание на детайлите. Ето например чашите – могат да се измият на ръка с гъба и веро, но ако вземем стъклената бутилка, в която си наливаме вода, ще ни е по-трудно.

Смята се, че вместо да държите пластмасови бутилки и да ги употребявате многократно, по-добре е да ги заместите със стъклени. Но и те започват да миришат в един момент, а ако нямате миялна машина, не бъдете сигурни, че вътре са чисти на 100%.

Както вън, така и вътре, се натрупват микроби, които от влагата се размножават. Гъбата достига само до гърлото и дори да киснете шишето в пяна и вода, те си остават там.

Какво се случва, ако не почистите бутилката си за вода?

Натрупването на патогени ще повлияе отрицателно на здравето ви. Ако пък водата е застояла и само долеете нова, то тя е още по-опасна, защото мухълът и бактериите в бутилката са причина за кашлица, алергия и затруднено дишане.

Според д-р Мария Вила, при пиене директно от бутилката, микроби, които имате по устата, могат да попаднат във водата, но те не са толкова притеснителни. Все пак в тялото ни има милиони бактерии. По-опасно е ако тези от мръсните ви ръце, се пренесат във водата или отвора на бутилката. Тя посочва, че когато течността е сладка – сок или спортна напитка, захарта ускорява растежа на микроорганизмите. Ето защо, веднага след изпиването на съдържанието ѝ, бутилката трябва да се измие, защото иначе ще се получи ферментация.

Гадене, повръщане, разстройство, главоболие, алергия или слаба кашлица, запушване на носа, са най-честите неразположения, причинени от бактериите в мръсните стъклени бутилки, показват данни на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

бутилка с

IStock

Каква е разликата между пластмасовата и стъклената бутилка?

„Пластмасовите бутилки за еднократна употреба са предназначени да бъдат точно това – използвани само еднократно“, казва пред „Livestrong“ д-р Вила. Тя е категорична, че част от съставките в пластмасата, използвана за направата на бутилката, могат да попаднат във водата, ако тя се използва отново и отново.

В сравнение с неръждаемата стомана или стъклото, по пластмасата може да се образуват малки пукнатини, в които лесно се събират бактерии.

стъклена бутилка,

IStock

Колко често да почиствате бутилката си с вода?

По време на пандемия е добре това да става всеки ден. Въобще, по-добрият вариант е да я миете след употреба, за да сте сигурни, че е достатъчно чиста. Тя трябва да бъде оставена за сушене така, че в нея да влиза въздух.

Ако имате любима бутилка, която държите на нощното си шкафче и ползвате ежедневно, трябва да си набавите специална гъба с по-дълга дръжка или четка, за да достигате до стените и дъното. Такива се продават в големите вериги магазини. Разбира се, това изисква и поддържане на добра хигиена на четката/гъбата.

Бутилките могат да се мият със сапун и вода. Има и начин да си направите специален разтвор за дезинфекцирането им. Просто сипете в по-голям съд топла вода, изсипете малко ябълков оцет и оставете вътре бутилката за едно денонощие. Доказано е, че оцетът има антибактериални свойства и премахва бактерии и натрупана плесен.

След измиване бутилката трябва да съхне по-продължително, като за целта продават специални поставки, подобни на тези за бебешките шишета.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари