IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да миете плодове и зеленчуци, за да нямат пестициди?

26 март 2020 16 30

Ето няколко съвета, с които ще бъдете по-здрави

Pixabay

По време на пандемия личната хигиена и приемът на питателната храна са от особено значение за нашето здраве. Плодовете и зеленчуците са едно от първите неща, които слагаме в количката при пазаруване. Пълни с витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти, те ни дават енергия и поддържат имунната ни система. Но колко от тях са екологично чисти?

Според шведски изследователи, инсектицидите, фунгицидите и други регулатори на растежа на растенията, се натрупват в организма и може да са причина за някои заболявания. Комбинирани с някои вещества, химикалите могат да увредят органи и системи.

Защо трябва да мием добре плодовете и зеленчуците?

Според документ от 2008 г., публикуван в списанието „Frontiers in Bioscience“, редица пестициди се считат за невротоксини. Те могат да засегнат здравето както на животни (бозайници), така и на хора.

Някои проучвания доказват силна връзка между излагането на пестициди и развитието на болестта на Паркинсон – хронично и прогресивно разстройство на движението, което засяга много хора.

пазаруване Pixabay

Pixabay

През 2015 г. Международната агенция за изследвания на рака, част от Световната здравна организация, стигна до заключението, че глифозатът, открит в някои плодове и зеленчуци, може да причини рак. Той е най-широко използваният пестицид в световен мащаб и е ключова съставка в стотици агенти за борба с плевелите по растенията.

Американската академия по педиатрия предупреждава през 2012 г., че ако децата приемат пестициди чрез храната си, то може да се наблюдават проблеми в развитието.

мандарини

Pixabay

Как да миете плодове и зеленчуци, за да нямат пестициди?

Разбира се, каквото и да правите, трудно е да премахнете на 100% токсините, които са попаднали в тях, но може поне да намалите количеството им до някаква степен. Ето няколко начина:

Миене със студена вода и търкане

Близо 75% от пестицидите в плодовете и зеленчуците се отстраняват чрез старателно измиване със студена вода. Докато някои не изискват кой знае колко търкане, други имат по-нестандартна форма и трябва да се мият по-продължително.

миене на

Pixabay

По думите на специалисти, ако по повърхността им има пукнатини и неравности, в тях се задържат най-много пестициди.

Данни на „Naturallivingideas“ показват, че температурата на водата или почистващите продукти, не са от ключово значение за премахване на пестицидите, а по-скоро търкането на повърхността на продуктите. За целта може да вземете чиста гъба, с която да натискате и триете минимум по 30 секунди.

Киснене в разтвор от вода и сол

След като ги измиете под струята вода, може да ги накиснете в разтвор със сол. Така, ако има останали пестициди, те ще бъдат премахнати по-лесно.

Смесете две чаени лъжички сол в четири чаши топла вода и разбъркайте, за да се разтвори добре. След като разтворът изстине, може да накиснете зеленчуците за известно време – от 30 до 60 минути. После ги изплакнете със студена вода.

В разтвора може да накиснете маруля, брюкселско зеле, спанак и други зеленолистни, които по-трудно се почистват на ръка.

ябълки

Pixabay

Киснене в разтвор с оцет

Може би знаете, че ябълковият оцет има почистващи и антибактериални свойства. Разтворът с него действа подобно на солената вода.

Напълнете голяма купа за салата с вода. Количеството на оцета, който ще сложите вътре трябва да е една четвърт от нейното. Може да сложите ябълките, които току-що сте купили, също така други плодове и зеленчуци. Те трябва да стоят вътре поне 30 минути, за да паднат повече пестициди. После изплакнете всичко обилно със студена вода и подсушете, ако няма да го ползвате веднага.

Почистване със спрей с лимонов сок

Намерете дозатор с пръскалка, където може да смесите една супена лъжица лимонов сок, две супени лъжици ябълков оцет и една чаша вода. Разклатете енергично, след което напръскайте плодовете и ги почистете с памучна кърпа. После ги изплакнете обилно с вода.

Разтривайте за 30 секунди на ръка или със четка за зеленчуци и изплакнете обилно в студена вода.

Обелване

Морковите, ябълките, краставиците, доматите, както и много други, могат да се белят. В кората на много плодове и зеленчуци се съдържат голямо количество пестициди, но пък с това ще се лишите и от много полезни вещества като витамини и минерали.

Тези съвети може да използвате успешно и за премахване на микробите от плодовете и зеленчуците, които купувате по време на пандемията. Останете #ОтговорниВкъщи и се хранете здравословно!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари

Анин ( преди 3 години )
Стига с тези простотии! Освен старателното миене и донякъде беленето на кората, другото са неистини! Не заблуждавайте хората! Твърдите неща, които не сте проверили как са!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар