IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бок чой – по-добрата версия на зелето

21 март 2021 10 30

Той е пълен с полезни хранителни съставки

Снимка: iStock

Първо спанакът се превърна в задължителната храна за всеки, който иска да отслабне и да получи необходимите хранителни вещества. След това дойде ред на къдравото зеле, което стана толкова популярно, че хората започнаха да го правят и на чипс в опит да залъжат стомаха си, че ядат нещо вредно. Сега на преден план е карфиолът, който служи дори за направата на основа за пица.

С тези бързи смени на любими продукти, сме в очакване да разберем кой ще е следващият, който ще получи своите 15 минути слава. Според диетолога Дженифър Макданиел, това е бок чой, тъй като той е богат източник на антиоксиданти като витамин С и витамин А. Тя отбелязва, че зеленчукът съдържа множество ползи за сърцето и е потенциална превенция на рака, като същевременно помага за изграждането на костите.

бок чой

Снимка: Pexels

И докато Макданиел добавя, че бок чой е от семейството на зелето, не позволявайте тази категоризация да ви заблуди. За разлика от едва доловимия воден вкус и хлъзгава текстура на зелето, бок чой съдържа две уникални съставки в едно растение. „Тъмнозелените листа имат земен вкус, докато белите дръжки, макар и по-малко ароматни, имат хрупкава текстура, когато се ядат сурови“, обяснява Макданиел пред Women's Health. Тя допълва, че и двете се съчетават чудесно с различни зеленчуци, както и със соев сос или сусамово олио.

Все още се чудите дали да се насочите към консумацията на бок чой? Вижте какво трябва да знаете за зеленчука, какви ползи носи и как да го приготвите.

Откъде идва бок чой?

Произхождайки от Китай, първоначално бок чой е попадал в семейството на зеле Brassica, което включва още зеле, ряпа, синап и броколи. Що се отнася до връзката му със Съединените щати и другите западни страни, тя се дължи на имигрантите, които започват все по-често да сменят местоположението си и пренасят културата си навсякъде по света.

бок чой

Снимка: iStock

Когато много китайци се установяват в Калифорния през 1800 година, те носят със себе си домашната реколта, включително и бок чой. Както отбелязва Макданиел, този продукт вероятно се е превърнал в основен елемент в китайското готвене поради своята гъвкавост и възможността да се комбинира с почти всичко.

Зеленчукът се готви бързо, което го прави чудесен избор за забързаното ежедневие, в което живеем днес. Освен това, той може да се яде приготвен по различни начини, включително на грил, пържен, печен или задушен.

Хранителните стойности на бок чой

Въпреки че може да се похвали с богат вкус, бок чой е изключително беден по отношение на калориите, мазнините, натрия и захарта. В количество от 70 грама ще намерите само 9 калории, 0,1 грама мазнини, 1,5 грама въглехидрати, 1,1 грама протеин, 45,5 милиграма натрий, 0,8 грама захар и 0,7 грама фибри.

бок чой

Снимка: iStock

Тези ниски числа обаче не трябва да ви заблуждават, че бок чой няма полезни съставки. Той е изключително богат на витамин С, К, А и В6, както и на фолиева киселина, калций и бета-каротин.

5 начина, по които бок чой подхранва здравето

С ниските си нива на калории и въглехидрати, една порция бок чой няма да подхрани тялото ви за следващата тренировка, камо ли да влезе в списъка на супер засищащи храни. Но тази липса се компенсира от други ползи.

1. По-малко вероятно е да развиете рак

Изследвания от Националния институт по рака в САЩ са открили връзка между консумацията на листни зеленчуци, включително бок чой, и по-малкия риск от развитие на рак на белите дробове, простата и дебелото черво. „Подобно на други членове от семейството на кръстоцветните зеленчуци, бок чой съдържа съединения със сяра, които могат да намалят риска от някои видове рак и да предотвратят канцерогенните процеси“, отбелязва Макданиел пред Women's Health.

Другото свойство в борбата с рака, което има бок чой, е съдържанието на селен. Проучванията показват, че той може да повиши имунитета и когнитивните ви функции.

2. Сърцето ви ще ви е благодарно

„Бок чой е богат на фолиева киселина и витамини от група В, които помагат за защитата на сърцето“, казва Макданиел. Тя допълва, че 70 грама настърган зеленчук съдържат 11% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина и витамин В6.

бок чой

Снимка: iStock

Вероятността да получите сърдечно заболяване също може да намалее. Едно проучване установява, че диета, богата на кръстоцветни зеленчуци, може да намали риска от сърдечни проблеми с до 15%.

3. Може да виждате по-ясно

Според Макданиел, що се отнася до здравето на очите, има два основни каротеноида, за които трябва да внимавате – лутеин и зеаксантин. Тя отбелязва, че освен укрепване здравето на очите, диетата, богата на кръстоцветни зеленчуци, може да помогне за предотвратяване на дегенерация на макулата.

4. Костите получават нужните хранителни вещества

Макданиел отбелязва, че бок чой е чудесен за здравето на костите и е идеален за вегани, които се въздържат от приема на млечни продукти. Според нея, 70 грама настърган бок чой съдържа 3% от препоръчителната дневна доза магнезий, 7% калий и 26% витамин К.

5. Подобрява функцията на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза – жлезата с форма на пеперуда, намираща се във врата ви – е като ръководител на процесите в тялото. Тя е отговорна за производството на хормони, които казват на организма да расте, метаболизира, спи и да се храни.

Според проучванията витаминът, който може да помогне за безпроблемното функциониране на щитовидната жлеза, е селенът. Учените установяват връзката между ниските нива на селен и някои заболявания на жлезата, като хипотиреоидизъм.

Как да съхранявате бок чой?

Въпреки че може да се намери в магазина през цялата година, бок чой е най-свеж през зимата. Макданиел казва, че трябва да търсите твърди и гладки бели дръжки и тъмнозелени листа. Тя допълва, че бейби бок чой обикновено има по-светли дръжки и по-малки листа, тъй като е обработен по-рано през времето на реколтата.

Зеленчукът издържа доста време, когато е поставен в хладилника. „Съхранявайте го в найлонова торбичка или контейнер за зеленчуци до една седмица“, казва Макданиел пред Women's Health, като добавя да го измиете непосредствено преди употреба, а не преди да го приберете в хладилника.

Как да го сготвите?

Начините за готвене на бок чой ще зависят от вида, който сте закупили – нормален или бейби.

Ако работите с първия, започнете с отрязване на листата от растението, след което ги нарежете на тънки ивици. След това те могат да се добавят към салата или супа, подобно на марулята. Подобно на аспержите, трябва да изхвърлите кореновата част в края на дръжката. „Останалата част от стъблото може да се използва в пържени ястия или супи“, обяснява Макданиел.

бок чой

Снимка: iStock

Ако пък изберете да закупите бейби бок чой, може да го изядете целия. Преди това трябва да се уверите, че сте измили добре и сте изсушили растението. Много е лесно да преварите бок чой, затова по-добре заложете на пържене или печене на тиган.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари