IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вода – 5 начина да пиете повече през лятото

28 август 2023 08 40

Ето как да бъдете добре хидратирани през сезона

IStockphoto

IStockphoto

Водата е жизненоважна за различни органи и системи в тялото. За да поддържате хидратацията му, трябва да я пиете 24/7. Но както всички знаем, често се случва така, че забравяме и започваме да изпитваме жажда. Освен това могат да се появят главоболие или замайване.

Точно сега, когато навън грее слънце и лятото е в разгара си, е идеалното време да подобрим хидратацията на организма. Това означава да пием вода често, при това определено количество.

Защо консумацията на вода е толкова важна?

„Тялото се състои от 50–70% вода и от нея зависи дали то ще функционира правилно. Всяка клетка, тъкан и орган в него се нуждае от вода, за да работи нормално“, казва Тоби Амидор, който е експерт по хранене и автор на бестселър за флекситариански рецепти.

„Поддържането на адекватна хидратация е важно поради много причини“, добавя Лорън Манакър, регистриран диетолог. Тя посочва, че качественото хидратиране помага на хората да се справят с мозъчната мъгла, както и да изхвърлят токсините си. Дори в някои случаи насърчава и отслабването. Също така помага на тялото да поддържа подходяща температура.

маникюр, педикюр,

IStock

„Водата съставлява голям процент от кръвта, която пренася основни хранителни вещества до вашите клетки и също така пренася отпадъчния материал до вашите бъбреци“, казва Амидор. Той също е на мнение, че чрез нея се регулира телесната температура. Да не говорим, че има особена важност за правилното функциониране на храносмилателния тракт.

„Оптималната хидратация също помага за поддържане на енергийните нива. Водата е необходима за пренасяне на хранителни вещества до клетките“, казва още Грийн. Експертът обяснява, че хроничната дехидратация може да доведе до храносмилателни проблеми, камъни в бъбреците и високо кръвно налягане.

Дехидратацията има множество негативни ефекти

Организмът губи вода непрекъснато – чрез процесите на потене, образуване на урина и изхождане. „Когато губите повече течности, отколкото приемате, тялото ви в крайна сметка няма достатъчно вода, за да функционира правилно при върхова производителност. Поради това можете да се окажете с главоболие, световъртеж, храносмилателни проблеми (запек) и умора. Дехидратацията също може да повлияе на негативен начин на настроението, паметта и когнитивните способности. След рехидратация тези симптоми изчезват“, казва Амидор.

Колко вода трябва да пиете, за да сте добре хидратирани?

Обикновено хората смятат, че 1-1,5 литра на ден е напълно достатъчно количество. Но не и за лятото, когато високите температури водят до потене. Ето защо за мъжете е препоръчително да пият поне 3,7 литра вода на ден. Докато жените трябва да поглъщат до 2,7 литра. Отделно са другите напитки, повечето от които са газирани или подсладени.

Човек обикновено получава около 20% от водата, от която се нуждае от храната, особено от плодове и зеленчуци. Като се вземат предвид тези проценти, се изчислява, че жените се нуждаят от около 9 чаши течности на ден, а мъжете – от около 12,5 чаши за правилна хидратация.

Всеки от нас се нуждае от различно количество течности според неговите потребности

Според специалистите, на спортуващите например им трябва повече вода, в сравнение с по-неактивните хора. Има няколко фактора, които те вземат предвид:

тренировъчна топка,

IStock

Упражнения

„Всяка дейност, която ви кара да се потите, означава, че трябва да консумирате допълнителни течности, за да попълните загубеното количество“, казва Амидор.

Околна среда

„Колкото по-горещо или по-влажно е времето, толкова повече е вероятно да се изпотите – и толкова повече вода трябва да пиете“, обяснява специалистът. „Дехидратацията също е по-вероятно да настъпи на по-висока надморска височина, като например ако ходите на туризъм, карате ски или посещавате район с висока надморска височина“, допълва Амидор.

Боледуване и вода

„Ако сте болни и имате температура, диария или повръщане, тялото ви губи вода/течности“, казва експертът по хранене. И изтъква колко е важно при боледуване да се пият много течности, най-вече вода.

Бременност и кърмене

По време на тези етапи от живота има много повече метаболитни реакции, протичащи в тялото както заа майката, така и за бебето. Като такива, те изискват повече вода и други течности за деня.

Колко вода трябва да пие всеки за деня в крайна сметка варира при отделните индивиди – въз основа на тяхната уникална телесна химия и нужди спрямо тяхната среда. Ето защо количеството е по-скоро индивидуално, смятат специалистите.

вода, офис,

IStock

Как да пием повече вода през лятото?

Ето няколко съвета, чрез които да промените режима си така, че да приемате повече вода и течности, за да сте добре хидратирани.

Яжте хидратиращи храни

Не забравяйте, че храни като диня и краставица са пълни предимно с вода. Поради това ако ги консумирате, ще поддържате хидратацията на тялото си.

Диня, пъпеш, краставици, са пълни с вода, електролити, витамини, също така и някои минерали.

Хидратация през пролетта и лятото – храните, които да ядете

Задайте си аларма за пиене на вода

Ако често сте дехидратирани и забравяте да пиете вода поради забързания си график, си сложете аларми. Те трябва да са в определени часове от деня. За предпочитане на всеки час, за да сте сигурни, че ще приемате достатъчно течности.

диня на

IStock

Разчитайте на бутилка за многократна употреба

Закупуването на голяма бутилка вода, която да стои пред вас, също може да помогне. Но вместо постоянно да купувате пластмасови, си купете такава за многократна употреба. Така ще я носите със себе си навсякъде и след изпразване и измиване, ще я пълните отново.

Експертите посочват, че е най-добре да стартирате с изпиването на една голяма бутилка за деня. След което да увеличавате количеството.

Пригответе си вода за през деня и нощта

Както стана ясно, винаги си пълнете по една бутилка и я дръжте на бюрото си в офиса. Друга трябва да стои на нощното ви шкафче, за да сте сигурни, че ще сте хидратирани както през деня, така и през нощта.

Иначе не е извинение, ако сте на разходка или някъде другаде навън без вода. Ако сте забравили да си вземете в чантата, си купете от най-близкия магазин. И в никакъв случай не се оставяйте да се обезводните заради това, че нямате бутилка със себе си.

вода с

IStock

Пийте овкусена вода

Ако ви омръзва да пиете чиста вода, може да я подправите и така да стане по-вкусна за вашите рецептори. Заложете на 100% плодов сок, който да добавите към водата. Това може да е сок от лимон, портокал или някой друг любим за вас плод.

Друг вариант е към водата да нарежете парченца краставица, праскова, ягода или пък дори ябълка. Водата с лимон, по-специално, е свързана с различни ползи за здравето, сред които и насърчаване на отслабването.

Този текст има информативен характер за това как да пиете вода, за да сте хидратирани. Той не може да замести консултацията със специалист.

За още здравословни съвети последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари