IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ползи от консумацията на чесън

11 април 2020 16 30

Има противовъзпалителни свойства

Pixabay

„Народ, който пие ракия и яде чесън, не може да бъде заличен“, „Цената на чесъна се вдигна“, „Народът го удари на чесън заради COVID-19“. Тези заглавия циркулират в интернет пространството от няколко дни. След като случаите на заразени с коронавирус се увеличиха, българите прибегнаха към народната медицина, за да се справят с вирусите и подсилят имунната си система.

Яденето на чесън е едно от нещата, които мнозина правят, за да гонят надалеч бацилите по време на грипния сезон. Казват че помага, но има ли доказателства за това наистина? Ето затова ще разгледаме по-подробно какво съдържат белите скилидки и как действат на организма.

Хранителна стойност на чесъна

Една скилидка суров чесън съдържа:

Манган: 2% от препоръчителната дневна доза;
Витамин В6: 2% от препоръчителната дневна доза;
Витамин С: 1% от препоръчителната дневна доза;
Селен: 1% от препоръчителната дневна доза;
Фибри: 0,06 грама;
Още калций, мед, калий, фосфор, желязо и витамин В1;
Калории – 4,5;
Протеини – 0,2 грама;
Въглехидрати – 1 грам.

Всъщност, поглеждайки тези данни, може да кажем, че чесънът съдържа едни от най-важните микроелементи, от които се нуждаете в момента.

чесън Pixabay

Pixabay

Кои са най-големите ползи от консумацията на чесън?

„Високото съдържание на сяра в чесъна му придава антибиотични свойства. Той поддържа храносмилателната система, като спомага за отделянето на токсините от тялото. Освен това подобрява имунитета и повишава защитните сили срещу настинка и грип. Веществата в него предотвратяват сърдечните заболявания, защото някои от тях прочистват артериите“. Това обяснява пред NDTVFood д-р Симран Сайни, диетолог и консултант по отслабване.

По думите на специалиста, яденето на чесън не само предпазва от разболяване, но има своите ползи и за кожата – придава ѝ блясък, помага за заздравяването на рани и други. За да е по-полезен обаче, трябва да се консумира пресен.

1. Помага при настинка и грип

Може да има специфичен мирис, но яденето на чесън ще ви предпази от вируси или ще ви помогне да се справите по-лесно с настинката и грипа. 2-3 скилидки на ден облекчават запушения нос и подсилват имунитета, който е атакуван от патогени.

Според д-р Шикха Шарма, основател на „Nutrihealth“, чесънът помага на организма да пребори инфекциите. Неслучайно в миналото, когато хората са яли най-различно животинско месо, са го приемали и него, за да не се разболеят.

Дефицит на витамин D – по какво да го познаете?

По данни на проучване от 2019 г., добавянето на чесън в менюто намалява броя на настинките с 63% в сравнение с плацебо.

чесън Pixabay

Pixabay

2. Подобрява имунитета

Чесънът съдържа съединението алицин, което има способността да убива гъбички и вредни бактерии. То, в комбинация с витамините и минералите в зеленчука, има важна роля за функцията на имунната система.

За да не загуби свойствата си, добре е чесънът да се яде суров.

3. Предотвратява сърдечни заболявания

Ежедневното консумиране на чесън помага за понижаване нивата на холестерола. Алицинът е естествен антиоксидант, който не само се бори с лошия холестерол (с до 10-15%), а и регулира кръвното и нивата на захарта в кръвта.

разядка с

Pixabay

4. Подобрява здравината на кожата и косата

Веществата в белите скилидки се грижат и за вашата кожа – подобряват еластичността ѝ. Те я предпазват от действието на свободните радикали, заради което количеството на колагена намалява с времето.

Освен това, консумацията на чесън е ефективно средство за намаляване на гъбични инфекции по кожата и заболявания като екзема.

Според информация на „Healthline“, яденето на чесън е полезно и при капеща коса. Също така, масажът на скалпа с масло от чесън заздравява космените фоликули и хидратира кожата на главата.

5. Помага за детоксикация

Голямото количество серни съединения в чесъна насърчава детоксикацията на някои органи и системи в тялото. Те действат като антиоксидант и изхвърлят тежки метали и други токсини.

Яденето на чесън намалява окисляването и помага на черния дроб да изхвърли по-лесно вредните вещества, натрупали се в него чрез храната и прием на определени медикаменти.

чесън Pixabay

Pixabay

Бонус

Има ли противопоказания?

1. Пациентите с астма не трябва да консумират чесън, тъй като той може да доведе до странични ефекти и да затрудни дишането им.

2. Чесънът трябва да се избягва преди определени операции, защото понижава кръвното налягане и води до разреждане на кръвта.

3. Бременните не бива да прекаляват с чесъна. Децата под 7-годишна възраст също трябва да ядат по-малко от зеленчука.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари