IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детокс – 5 мита, на които не трябва да вярвате

18 септември 2023 17 50

За какво да внимавате, когато целите по-добро здраве и фигура

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Терминът „детокс“ буквално означава детоксикация или изхвърляне на токсини, което в сферата на здравето и уелнеса често се насърчава чрез множество средства от прочистване със зелен сок и консумация само на определени продукти до премахване на определени съставки от вашата диета за определен период от време. Мисълта, че телата ни са пълни с токсини, най-малкото не е толкова успокояваща. Тъй като идеята, че нещо е токсично, като токсична връзка или токсичен химикал, изглежда никога не означава нещо, което някой би избрал да има в живота си, камо ли в тялото си. Оттук идва и привлекателността на методите за детоксикация.

Университетът на Тексас обяснява, че има два основни вида токсини, открити в човешкото тяло, които се наричат екзотоксини и ендотоксини. Тъй като представката „екзо“ указва външно образувание, екзотоксините обхващат всякакъв вид токсини, които достигат до тялото от външни източници като замърсяване, свободни радикали и пестициди в храната, във въздуха и други компоненти на околната среда. От своя страна, представката „ендо“ означава, че токсините идват отвътре и ендотоксините се считат за странични продукти на човешкото тяло.

Чрез методи като консумация само на течности като супи, смути, зелен сок, вода с лимон и бульон, има много предимства, които се предполагат от уелнес индустрията, за да ви помогнат да детоксикирате тялото си от ендотоксини и екзотоксини, въпреки че тези методи определено не са застраховани от митове.

Детокс – 5 мита, на които не трябва да вярвате

Детоксикацията чрез активни методи е необходима

Освен ако тялото ви не е страдало от сериозно заболяване или медицинско състояние и вашият лекар специално не ви е инструктирал да употребите определено средство за детоксикация, най-простият отговор на насърчаването на детоксикиращите прочиствания като помагащи за освобождаването на тялото ви от токсините е, че детоксикирането на тялото не е необходимо.

Това е така, защото повечето хора не са изправени пред медицински състояния, които биха изисквали такива екстремни диетични промени, и човешкото тяло може в достатъчна степен да се освободи от токсините, както ендотоксини, така и екзотоксини, без никаква допълнителна помощ. Всъщност черният дроб, бъбреците и червата вършат феноменална работа, като пазят токсините от тялото и освобождават вредните нашественици, включително патогени, бактерии, вируси, замърсители и други чужди заплахи, които могат да навлязат в тялото ви сами.

смути, детокс,

Снимка: iStock

Въпреки че всяка вечер си лягаме и отделяме време за почивка и презареждане, телата ни продължават да работят и ни поддържат възможно най-здрави. Това означава, че ако се чудите дали това скъпо прочистване със сок, което правите, всъщност е здравословно, отговорът е, че тялото ви вече прави всичко само, без никаква допълнителна помощ. Като се има предвид, че много от предварително приготвените детокс сокове на пазара се продават на висока цена, използвайте парите си по-добре, като инвестирате в качествени храни, абонаменти за фитнес и масажи, за да се отпуснете и да премахнете стреса – всичко това ще е много по-добро решение за вашия портфейл и здраве.

Детоксикацията ви прави по-здрави и подобрява здравето ви след болест

Друг често срещан мит, който трябва да бъде развенчан, когато става въпрос за детоксикация, е че предприемането на каквото и да е продължително детоксикиращо прочистване, независимо дали е от три дни или от две седмици, няма да има значителни или дори умерени ползи за вашето здраве. Освен това детоксикациите няма да помогнат на тялото ви да се излекува от заболяване, нараняване или претърпяна процедура като операция. Те дори могат да попречат на естествените лечебни процеси на тялото ви в тези случаи, тъй като много детоксикации могат да ограничат или да лишат организма от основните хранителни вещества, от които той се нуждае, за да функционира правилно.

Отново, освен ако вашият лекар не ви е казал да следвате детоксикираща диета, за да се излекувате от тежко заболяване, това е още един мит, разпространяван от компании, призоваващи клиентите да харчат прекомерни суми пари за прочистване със сок или популяризирани от социалните медии детоксикации с бульон.

детокс, плодове

Снимка: iStock

Университетът „Джон Хопкинс“ разкрива, че когато става дума за детоксикиращи продукти, специално предназначени или поне предлагани на пазара, за изчистване на черния дроб от токсини след прекомерна консумация на алкохол или прекаляване със сладки, мазни или нездравословни храни, те са също толкова неефективни при изчистване на всички токсини от органа.

Детоксикацията помага за отслабването

По-екстремните режими за детоксикация, програми и продукти на пазара често обещават да помогнат за загуба на тегло, дори стигайки до гаранция, че методът може да помогне за постоянно поддържане на желаното тегло. Според Helthline, няма значителни доказателства, които да обосноват или подкрепят тези твърдения за рутинни детоксикационни процедури за отслабване. Вместо това, тези екстремни диетични ограничения могат да причинят повече рискове за здравето, отколкото ползи.

Вярно е, че при продължителна детоксикация на базата на течности, като прочистване с бульон, седмица детоксикация на базата на зелени сокове или отказване от множество групи храни за продължителни периоди от време, може да доведе до загуба на тегло по време или веднага след приключване на детокс, но тези резултати са временни. Причината е, че повечето планове за детоксикация не включват основни хранителни вещества и не осигуряват балансирано хранене.

вода с

Снимка: iStock

Това може да доведе до опасни флуктуации на бързо отслабване и след това възстановяването на предишните килограми, да създаде дефицит на витамини, хранителни вещества и други основни елементи в балансираната диета.

Медицинският отдел на Харвард разкрива, че детоксикиращите чайове и подобни продукти постигат бърза загуба на тегло чрез предизвикване на прекомерна диария, която е резултат от консумацията на лаксативи, сол и други дехидратиращи компоненти. Детокс смесите, насърчаващи загубата на тегло, могат да доведат до опасна дехидратация.

Детоксикацията насърчава премахване на токсини чрез потта

Позовавайки се на света на фитнеса и упражненията, за да подкрепят този мит, много обещания за детоксикация твърдят, че токсините в тялото ви могат да бъдат изхвърлени чрез потта ви. За съжаление, токсините от всякакъв вид рядко се изхвърлят от човешкото тяло чрез потта, колкото и да е лесно човек да си представи че токсините, патогените и нежеланите вредни компоненти, напускат тялото ви, докато се потите. Вместо да вземат токсини със себе си, когато те напускат тялото, капчиците пот се състоят от много прост състав, който е по-голямата част от вода с различно съдържание на сол.

вдигане на

Снимка: iStock

Вместо да изтегля токсините от тялото ви и да изтласква вредни микроскопични образувания, основната цел на изпотяването е да ви охлади, когато сте изложени на по-високи температури, прекомерно движение или треска, когато сте болни. Така че, когато сте подложени на интензивна тренировка, вие сте склонни към изпотяване, защото тялото ви изпълнява естествената си способност да се охлажда и да поддържа здравословна телесна температура. Подобно на начина, по който тялото естествено се освобождава от ендотоксини и екзотоксини, вие трябва да отдадете на тялото си дължимата заслуга за всички невероятни функции, които изпълнява.

Допаминова детоксикация – новата уелнес тенденция

Как да детоксикираме тялото по здравословен начин?

5 дни без захар: Детокс предизвикателството на звездите

Детоксикацията може да се изпълнява безопасно

Не само че някои методи за детоксикация се предлагат само онлайн и не са доказани чрез научни твърдения, но те могат да бъдат и доста опасни за тялото и цялостното здраве. Според лекари, наистина няма начин да предприемете безопасно прочистване или режим на детоксикация, тъй като единственото средство, чрез което можете да си гарантирате безопасно и ефективно елиминиране на токсините си, е да поддържате здравословни навици.

Важен факт, който трябва да знаете за продуктите за детоксикация, е че тези, обозначени като естествени, не показват, че са безопасни, а просто че използват естествени съставки. Точно както прекомерната консумация, неправилната консумация може да бъде еднакво опасна и това се отнася до естествените съставки. Имайте предвид, че смесите за детоксикация обикновено не са регулирани.

пиене вода,

Снимка: iStock

За детоксикацията, която се основава на костен бульон, сокове или вода с лимон, наред с много други опции, включващи само течности, съществуват опасности от прекомерната консумация течности, особено вода, които могат да имат неосъзнати отрицателни ефекти. Вместо да опитвате детоксикиращи продукти, хапчета за детоксикация или каквато и да е друга форма на метод за детоксикация, най-добрият начин е да поддържате всичко умерено. Можете също така да се стремите да поддържате здравословен начин на живот, включващ питателна диета, здравословен сън и хигиенни практики, редовни упражнения и избягване на всякакъв вид свръхконсумация.

За още здравословни съвети и полезни храни последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари